Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Ο Σωτήρης Κριτσωτάκης για τις φορολογικές δηλώσεις, τι πρέπει να προσέξουμε!!!

Ανέβηκε

στις

Ο Σωτήρης Κριτσωτάκης για τις φορολογικές δηλώσεις, τι πρέπει να προσέξουμε!!! 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Περιθώριο περίπου δυο εβδομάδων έχουν πλέον οι 3,5 εκατομμύρια πολίτες της ελληνικής επικράτειας προκειμένου να υποβάλουν 2,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις καθώς θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στο Taxisnet έως και τις 29 Ιουλίου, μετά την παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» με πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρωθούν για τα παιδιά και τα εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου – υπόχρεου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.121.332 φορολογικές δηλώσεις (έντυπο Ε1) ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των εντύπων Ε2 που αφορά σε εισοδήματα που προέκυψαν από ενοίκια, ιδιοκατοίκηση κ.λπ., που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια! Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής 788.091 έντυπα Ε3. Με την διαδικασία να προχωρά ομαλά και τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών αισιόδοξες ως προς την ολοκλήρωσή τους (περί τα τέλη Ιουλίου) σταθερή παραμένει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης!

Ωστόσο «οι φορολογούμενοι χρειάζεται να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν λάθη, τα οποία μπορεί να κοστίσουν, αλλά και να τους υποβάλουν σε μεγάλη ταλαιπωρία» τονίζει ο λογιστής φοροτεχνικός, Σωτήρης Κριτσωτάκης, αφού όπως εξήγησε «Οι περισσότερες «παγίδες» κρύβονται πίσω από τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης. Όμως τεκμήρια διαβίωσης δεν είναι μόνο τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής. Αφού η Εφορία λαμβάνει υπόψη της ακόμη και τα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για το ιδιωτικό σχολείο των παιδιών τους ή για το προσωπικό που απασχολούν στο σπίτι τους π.χ. κηπουρός, δάσκαλος κλπ.!»

Όπως επίσης επισημαίνει ο φοροτεχνικός Σωτήρης Κριτσωτάκης, με αφορμή περιστατικά του παρελθόντος, «φρόνιμο για τους φορολογούμενος είναι να απευθυνθούν σε Λογιστές και Φοροτεχνικούς προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη στις φορολογικές τους δηλώσεις και τυχόν ταλαιπωρία και ανεπιθύμητα μπερδέματα!»

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέξετε για την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης στο taxisnet…

ΥΠΟΧΡΕΟΙ, ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Κατά κανόνα, οι ετήσιες δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά  μέσω της πλατφόρμας του Taxisnet. Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης είναι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, εκτός εάν αποτελούν εξαρτώμενα μέλη (σπουδαστές έως 25 ετών, άγαμα φυσικά πρόσωπα με νοητική αναπηρία τουλάχιστον 67% κ.ά.). Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι τις 30/06/2019, εκτός εάν οριστεί μεταγενέστερη ημερομηνία δυνάμει σχετικής απόφασης.

Σχετικά με τις δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού, υποβάλλονται έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις  για τους κατοίκους Ελλάδας. Στην περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό για το 2018, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2019.

Αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2018, οι σύζυγοι δύνανται να υποβάλλουν χωριστά τη φορολογική τους δήλωση. Ανεξάρτητα από την υποβολή κοινής ή μη δήλωσης, θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού (εκκαθαριστικά).

ΥΠΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ …AIRBNB

Στους κωδικούς 105-106, προστίθενται τα εισοδήματα που αποκτά ο εκμισθωτής (ιδιοκτήτης ή επικαρπωτής) από την εκμίσθωση κατοικίας, η οποία στη συνέχεια υπεκμισθώνεται από τον μισθωτή. Τα συγκεκριμένα εισοδήματα συμπληρώνονται στο έντυπο Ε2 και μεταφέρονται στους παραπάνω κωδικούς.

Να σημειωθεί ότι στους κωδικούς αυτούς, αναγράφεται και το ακαθάριστο εισόδημα που αποκτά ο εκμισθωτής από την εκμίσθωση κατοικίας, η οποία υπεκμισθώνεται βραχυχρόνια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας (Airbnb) από τον μισθωτή. Το εν λόγω εισόδημα μεταφέρεται από το Ε2.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Αρκετές φορές, οι εργοδότες ή τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εκδίδουν ή τροποποιούν εκπρόθεσμα τις βεβαιώσεις αποδοχών. Συνεπώς, οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση, βάσει των νέων ή διορθωμένων στοιχείων. Δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν τεκμηριώνεται υπαιτιότητα του φορολογούμενου, δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

«ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ» ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ

Τα πρόστιμα για μη έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν είναι αμελητέα καθώς κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ. Ειδικότερα:

Πρόστιμο 100 ευρώ θα επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε 250 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

Τέλος σε 500 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ  ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Υπέρμετρα υψηλά ποσά φόρου εισοδήματος καλούνται να καταβάλουν, κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι το 2018 απέκτησαν πολύ χαμηλά έως και πενιχρά εισοδήματα είτε από ενοίκια είτε από τόκους καταθέσεων είτε από γεωργικές εκμεταλλεύσεις ενώ παράλληλα εισέπραξαν ακόμη πιο χαμηλά ποσά είτε από περιστασιακή απασχόληση είτε από επιδόματα παιδιών που τους χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ.

Αρχικός φόβος ήταν ότι οι φορολογούμενοι που υπάγονται σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεούνται να πληρώσουν ποσά φόρων πολλαπλάσια των πραγματικών εισοδημάτων τους, εξαιτίας του προσδιορισμού του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και του υπολογισμού του οφειλόμενου φόρου με βάση την κλίμακα που εφαρμόζεται για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην οποία δεν ισχύει αφορολόγητο όριο εισοδήματος!

Ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα το 2018 έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια της Εφορίας.

Ειδικότερα, όσοι φορολογούμενοι διαπιστώνουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν σε υψηλά επίπεδα τα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με μεγάλο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύη και παράλληλα να απολέσουν κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές, έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν με τη μέθοδο «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών». Με αυτή τη μέθοδο κάθε φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από πάρα πολλά χρόνια.

Σίσσυ Τριάντου

 

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ