Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για την οικονομία και τον τουρισμό στο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για την οικονομία και τον τουρισμό στο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» 5
Κοινοποιησέ το

Συνέντευξη του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου φιλοξενήθηκε στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 2020.

Οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου Χρήστου Ντιγριντάκη αφορούσαν τους τομείς του τουρισμού και της οικονομίας στις συνθήκες που η υγειονομική κρίση έχει διαμορφώσει.

Δείτε τη συνέντευξη του Δημάρχου:

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για την οικονομία και τον τουρισμό στο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» 6

Η ενασχόλησή του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε το 2010, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης.

Σήμερα, με την ιδιότητα του δημάρχου Καλαμάτας, ο κ. Θανάσης Βασιλόπουλος προτάσσει την ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής, με δεδομένο ότι στηρίζει ένα σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας και θέτει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του δήμου την επιτάχυνση της ανάπτυξης της περιοχής και τη σταθερή βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης.

-Πώς ολοκληρώνεται η τουριστική σεζόν για την Καλαμάτα; Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο εσωτερικός τουρισμός έδειξε τη δυναμική του στην περιοχή; Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση;

Η τουριστική περίοδος ολοκληρώνεται μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι ως Δήμος Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια έχουμε στοχεύσει και στην εσωτερική αγορά και πετύχαμε η περιοχή μας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων.

Η κίνηση αυτή αποδείχτηκε σωτήρια, αφού η Καλαμάτα και οι γύρω περιοχές κράτησαν μεγάλο αριθμό από τους παραδοσιακούς επισκέπτες τους, αλλά και προσέλκυσαν νέους, αφού ως Δήμος είμαστε ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός.

Οσον αφορά τη μεγαλύτερη πρόκληση, θα απαντήσω ξεκάθαρα ότι ήταν επανεκκίνηση, μετά το lockdown, της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Εκεί δώσαμε βαρύτητα και μέσα από συνεργασία και με τους επαγγελματίες του Δήμου μας αυξήσαμε τον διαθέσιμο κοινόχρηστο χώρο, ενώ προχωρήσαμε και σε μειώσεις τελών. Ο Δήμος οφείλει να στηρίζει, με όσες δυνατότητες έχει, δράσεις που σχετίζονται με την τοπική οικονομία, αφού έτσι στηρίζει και την κοινωνία και αυτή είναι για μένα και τους συνεργάτες μου μια διαρκής πρόκληση.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας για την οικονομία και τον τουρισμό στο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» 7

-Με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί για την Καλαμάτα έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, σε ποιους άξονες κινείται η στρατηγική του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής;

Πράγματι, η ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους, με δεδομένο ότι στηρίζει ένα σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας και αναμφίβολα δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης.

Φυσικά καταλυτικός είναι ο ρόλος των συνεργασιών που καλούμαστε διαρκώς να επιτυγχάνουμε και να υπηρετούμε, με φορείς της περιοχής αλλά κυρίως με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική μας θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι, θέτοντας στέρεες βάσεις. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε διευρυμένη Επιτροπή Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας, ενώ δημιουργήσαμε για πρώτη φορά αντιδημαρχία Τουρισμού, με σκοπό η τουριστική στόχευση να αποτελέσει κοινή συνείδηση όλης της κοινωνίας.

Παράλληλα εκπονήθηκε «Πρόγραμμα προβολής του Δήμου Καλαμάτας για το 2020», το οποίο έλαβε έγκριση από τον ΕΟΤ και το όποιο παρότι εκ της φύσεώς του ήταν βραχυπρόθεσμο, είχε ως στόχευση μέσα από την ετήσια δράση να δημιουργήσει τον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για τον τουρισμό, μέσα από μία στρατηγική μελέτη, ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος τουριστικής ταυτότητας, δημιουργία εργαλείων λειτουργίας και προβολής με έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

Η υγειονομική κρίση μάς πήγε λίγο πίσω, η κατεύθυνση όμως παραμένει ίδια και προς τα εκεί κινούμαστε.

-Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας ακόμη βασικός άξονας ανάπτυξης της περιοχής. Μπορεί η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό να δώσει περαιτέρω ώθηση τους δύο κλάδους;

Πιστεύουμε πως μπορεί και ακριβώς γι’ αυτό έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις, με στόχο την προάσπιση των τοπικών μας εμβληματικών προϊόντων, που αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την ταυτότητα του Δήμου μας και την τοπική οικονομία.

Ως Δήμος συμμετέχουμε και στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια της ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας για την ΠΟΠ ελιά «Καλαμάτα» και τη συμμετοχή των Μεσσήνιων παραγωγών στον φορέα εθνικής εμβέλειας.

Παράλληλα, ενισχύουμε διαρκώς δράσεις για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που μας παρέχει ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής, ενώ υπάρχει και σχετικός ιστότοπος του Δήμου που προσθέτει στην όλη προσπάθεια.

Επίσης και μέσα από τις δράσεις που προγραμματίζονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, αναδεικνύονται πτυχές της τοπικής γαστρονομίας. Εν όψει μάλιστα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση για δράση αφιερωμένη στις «γεύσεις του ‘21» και πώς αυτές σήμερα συνδέονται με την παραγωγή, τον τόπο, τον πολιτισμό και την Ιστορία μας.

-Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στη μετά τον COVID-19 εποχή;

Στον Δήμο Καλαμάτας έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Εκτελούνται ή προγραμματίζονται δεκάδες έργα, μικρά ή μεγαλύτερα στην πόλη και τα χωριά μας, έργα που στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Την περίοδο αυτή θεωρούμε σημαντικό να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου.

Είναι βέβαιο ότι στη μετά τον COVID-19 εποχή οι συνθήκες θα επιβάλουν τον επανακαθορισμό προτεραιοτήτων σε όλα τα επίπεδα. Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό, με εναλλακτικά σχέδια δράσης, που έχουν κοινή στόχευση: Την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Καλαμάτα και τα χωριά μας, τη σταθερή βελτίωση της καθημερινότητας, την όλο και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες και όλους τους κατοίκους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Μήνυμα Δημάρχου για την 28η Οκτωβρίου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μήνυμα Δημάρχου για την 28η Οκτωβρίου 20
Κοινοποιησέ το

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που με τη γενναιότητά τους έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Το έπος του ’40 δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να κερδίσουμε τις σύγχρονες μάχες που ως λαός και ως έθνος, καλούμαστε να δώσουμε.

Η ομοψυχία, η εθνική συνεννόηση και η υπευθυνότητα, αποτελούν προαπαιτούμενα για να ξεπεράσουμε με επιτυχία την παγκόσμια υγειονομική κρίση και τις αρνητικές της συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.

Ενωμένοι, θα το πετύχουμε.

Θανάσης Βασιλόπουλος

Δήμαρχος Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Απινιδωτές και εκπαιδευτικό υλικό προσέφερε ο Δήμος στο Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Απινιδωτές και εκπαιδευτικό υλικό προσέφερε ο Δήμος στο Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ. 21
Κοινοποιησέ το

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία των Αντιδημάρχων Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Μπάκα και Πρόνοιας Σαράντου Μαρινάκη, παρέδωσε σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020, για την υποστήριξη και ενίσχυση του εθελοντισμού και ιδιαίτερα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας, είδη Παροχής Πρώτων Βοηθειών και Εκπαίδευσης στην Πρόεδρο κα Δήμητρα Ψαρούλη.

Απινιδωτές και εκπαιδευτικό υλικό προσέφερε ο Δήμος στο Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ. 22

Πρόκειται για δύο αυτόματους απινιδωτές, έναν επιπλέον εκπαιδευτικό απινιδωτή και ένα εκπαιδευτικό πρόπλασμα.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Ε.Ε.Σ. για την προσφορά του στην υγειονομική κάλυψη εκδηλώσεων και για τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, ενώ ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και για την εκπαίδευση υπαλλήλων του Δήμου στη χρήση των απινιδωτών.

Σημειώνεται ότι ο Ε.Ε.Σ είναι η τρίτη Ομάδα που ενισχύεται με υλικά, ενώ σε λίγες ημέρες θα παραδοθούν στολές και εξοπλισμός στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Παράρτημα Μεσσηνίας.

Απινιδωτές και εκπαιδευτικό υλικό προσέφερε ο Δήμος στο Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ. 23


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 24
Κοινοποιησέ το

Δίχως μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν οι φετινοί εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Τη διοργάνωση για την περιοχή μας έχει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ενώ στις εορταστικές εκδηλώσεις θα συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις στα Σχολεία όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από μαθητές, φοιτητές, Προσκόπους και Οδηγούς.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα ως εξής:

Ώρα 07.00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.

Ώρα 10.15: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Ακολούθως, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την Άννα Καλογεροπούλου, Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου.

Μετάβαση εκπροσώπων Αρχών από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του Ηρώου των Πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, για την Καλαμάτα έχουν οριστεί τα εξής:

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ από της ογδόης πρωινής ώρας της 27ης μέχρι και της δύσης του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2020.

ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ της πόλης και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Τραπεζών.

ΦΩΤΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ των ελλιμενισμένων και ναυλοχούντων στο λιμάνι πλοίων, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2020.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ