Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Νέα κατάρρευση τμημάτων τοιχοποιίας στο Κάστρο της Μεθώνης διαπιστώνει η ΕΦΑ Μεσσηνίας

Ανέβηκε

στις

Νέα κατάρρευση τμημάτων τοιχοποιίας στο Κάστρο της Μεθώνης διαπιστώνει η ΕΦΑ Μεσσηνίας 3
Κοινοποιησέ το

https://www.navarinochallenge.com/

Νέα κατάρρευση τμημάτων τοιχοποιίας σε μεταπύργιο διάστημα του ανατολικού τείχους του Κάστρου Μεθώνης διαπιστώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ότι προέκυψε την περασμένη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Η Εφορεία, με έγγραφό της προς το υπουργείο Πολιτισμού -το οποίο κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, και στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα- ζητεί η Περιφέρεια “σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου, να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης” των μελετών στερέωσης, ο προϋπολογισμός των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 100.000 ευρώ.

Αναλυτικά, στο έγγραφο που η προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας, αρχαιολόγος Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, απευθύνει σήμερα, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στο υπουργείο Πολιτισμού -με κοινοποίηση, μεταξύ άλλων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος- σημειώνονται τα εξής, μεταξύ άλλων:

“Στο σύνολο του μνημείου εντοπίζονται πολλαπλά και πολύ σοβαρά δομοστατικά προβλήματα, ενώ καταγράφονται πολλές φθορές (καταρρεύσεις τμημάτων των τοιχοποιιών, αποκολλήσεις λίθων κλπ) σε διάφορα τμήματα των οχυρώσεων, όπως στο εγκάρσιο τείχος, στο βόρειο εσωτερικό τείχος καθώς και σε τμήματα του ανατολικού. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η κατάρρευση τμημάτων τοιχοποιίας σε μεταπύργιο διάστημα του ανατολικού

τείχους του κάστρου, που ανάγεται στην περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας (1209-1500) με διάφορες μετασκευές, όπως την προσθήκη σκάρπας, από τον 15ο αιώνα και εξής. Συγκεκριμένα στο τμήμα του τείχους του κάστρου μεταξύ των πύργων 7 και 8 και σε δύο σημεία στη βάση του είχαν προκληθεί ήδη από την 12η Σεπτεμβρίου του έτους 2019 καταρρεύσεις λίθων με αποτέλεσμα την δημιουργία σπηλαιώσεων διαστάσεων περίπου 2,00×2,50 μ. Ομως κατά τις

πρωινές ώρες της 7ης Δεκεμβρίου 2020, μετά από συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις και κυματισμούς, διαπιστώθηκε, κατόπιν σχετικής αναφοράς από αρχαιολόγο της Εφορείας μας, η αποκόλληση και άλλων λίθων στα προαναφερόμενα σημεία, με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγαλύτερης σπηλαίωσης διαστάσεων 6,00×4,00 μ. περίπου. Κατά συνέπεια, γίνεται αντιληπτό πως οι ρυθμοί της φθοράς και των τοπικών καταρρεύσεων είναι πολύ συχνοί και εντοπίζονται περισσότερο σε τμήματα των οχυρώσεων που γειτνιάζουν με την θάλασσα.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των πολλών και ποικίλων προβλημάτων που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, η Υπηρεσία μας πρότεινε την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν οι εκπονήσεις μελετών αποκατάστασης της βόρειας και ανατολικής οχύρωσης του κάστρου Μεθώνης, του ημικυκλικού ΝΔ πύργου της ακρόπολης καθώς και του επιθαλάσσιου οχυρού Μπούρτζι, που συνιστά και το πιο εμβληματικό σημείο του αρχαιολογικού χώρου.

Για τις προαναφερόμενες μελέτες καθώς και για περαιτέρω επεμβάσεις στερέωσης και ανάδειξης, που απαιτούνται επίσης, σε τμήματα του ενδιάμεσου τείχους και στους προμαχώνες Loredan και Bembo, καθώς και για την αναβάθμιση του φωτισμού του κάστρου, η Εφορεία μας βρίσκεται και σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου – Νέστορος προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι, τόσο οικονομικής όσο και τεχνικής φύσεως, για την αντιμετώπιση των στερεωτικών και δομοστατικών εργασιών που απαιτούνται σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου. Μάλιστα σε πρόσφατη σύσκεψη με τον δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κ. Π. Καρβέλα, διατυπώθηκε εκ μέρους του δημάρχου η πρόθεση σύμπραξης για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών για α) στερέωση – αποκατάσταση και ανάδειξη πύργου Μπούρτζι, β) στερέωση – αποκατάσταση τμημάτων των τειχών του κάστρου και γ) αναβάθμιση φωτισμού του κάστρου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης. Η δε δαπάνη για τις ανωτέρω μελέτες προϋπολογίζεται να ανέλθει στις 100.000 ευρώ, ενώ εκ μέρους του δήμου έχει ήδη δεσμευτεί πίστωση ύψους 20.000 ευρώ για την προμελέτη αναβάθμισης του φωτισμού. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προς την οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται σε συνεργασία με την Εφορεία μας και τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των προαναφερόμενων μελετών στερέωσης – αποκατάστασης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά δομοστατικά προβλήματα και να αναδειχθεί έτι περαιτέρω το πλέον εμβληματικό μνημείο της Μεσσηνίας”.

Νέα κατάρρευση τμημάτων τοιχοποιίας στο Κάστρο της Μεθώνης διαπιστώνει η ΕΦΑ Μεσσηνίας 4

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ