Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Μπασακίδης για τον Καλαμάτα – Ριζόμυλος: Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία…

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

μπασακιδης

Νίκος Μπασακίδης για τον Καλαμάτα – Ριζόμυλος

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία…

Η Δημοτική αρχή Καλαμάτας πρότεινε τη διασύνδεση της πόλης και του λιμανιού με τον αυτοκινητόδρομο  Αεροδρόμιο-Ριζόμυλος, στο ύψος του αεροδρομίου, μέσω ενός δρόμου ήπιας κυκλοφορίας στο ίχνος της παλιάς παραλιακής χάραξης. Μια πρόταση αντάξια της Καλαμάτας, για την υποδοχή των επισκεπτών της και την ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας.

Η χάραξη του δρόμου θα ξεκινά από την Νέα Είσοδο στη  Διασπορά, θα κινείται στο ίχνος της παλιάς παραλιακής χάραξης και συνεχίζοντας παράλληλα του δρόμου προς την Καρυδιά, θα καταλήγει στον κόμβο του αεροδρομίου.  Εκτός της κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης των οχημάτων, θα μπορεί  να διαθέτει και ποδηλατόδρομο που θα ενισχύσει την προοπτική διασύνδεσης της Καλαμάτας με την Μπούκα, επειδή στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών είναι και η κατασκευή γέφυρας ήπιων χαρακτηριστικών στις εκβολές του Παμίσου.

Με τη κατασκευή του δρόμου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής που βρίσκεται νότια της προτεινόμενης χάραξης και χαρακτηρίζεται από το ΓΠΣ ως ζώνη Τουρισμού/Αναψυχής και η οποία σε συνδυασμό με την σχεδιαζόμενη πολεοδόμηση της περιοχής του Κορδία, θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη αξιοποίηση του δυτικού παράκτιου μετώπου της πόλης.

Ταυτόχρονα θα γίνει οδηγός για την κατασκευή ενός ευρύτερου δικτύου δρόμων εντός της ζώνης υψηλής παραγωγικότητας, που βρίσκεται βόρεια της προτεινόμενης χάραξης και που θα εξυπηρετεί, τόσο τους καλλιεργητές γης, όσο και την δραστηριότητα των μονάδων παραγωγής και μεταποίησης της περιοχής.

Στην προτεινόμενη χάραξη του Υπουργείου, από το αεροδρόμιο έως τον κόμβο Ζαφείρη διαμέσου της παρόχθιας του ποταμού Άρι οδού και ενός δίιχνου δρόμου πλάτους 7μ εντός του πολεοδομικού σχεδίου του Ασπροχώματος, σταθήκαμε με θετικά και με κριτική ματιά.

Αξιολογήσαμε με τις υπηρεσίες του Δήμου την προτεινόμενη χάραξη και καταγράψαμε σε συναντήσεις και σε ανοικτή διαβούλευση, τις απόψεις των φορέων, μέσα από τις οποίες προέκυψε, ότι με τον προτεινόμενο σχεδιασμό δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μετακινήσεων, ενώ οι παρακείμενες επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούνται χωρίς την κατασκευή παράπλευρων οδών.

Για το συμφέρον της πόλης θέσαμε από την αρχή κόκκινες γραμμές για την θετική μας γνωμοδότηση. Να ενσωματωθούν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τόσο οι παρατηρήσεις βελτίωσης της προτεινόμενης από το Υπουργείο χάραξης, όσο  και η κατασκευή του προτεινόμενου παραλιακού δρόμου σύνδεσης της Καλαμάτας με το αεροδρόμιο, ως τη μόνη αποδεκτή προοπτική για το Δήμο Καλαμάτας.

Αντίθετα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαπραγματεύονταν μέχρι την τελευταία στιγμή την πρόταση τους, γνωματεύοντας θετικά αλλά και υποβάλλοντας ταυτόχρονα προς την κρίση του Υπουργείου, μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων που τελικά ήταν μεταξύ τους αντιφατικές.

Αντιφατικές γιατί από τις προτάσεις τους δεν γίνεται σαφές, από ποια γέφυρα του ποταμού Άρι, θα διέλθει ο επισκέπτης κινούμενος από το αεροδρόμιο προς την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσμόπουλο, από τη γέφυρα στα πετρέλαια της διασποράς, προτείνοντας είτε τη διαδρομή από το κόμβο Αναγνωσταρά και παράλληλα του ποταμού Άρι, είτε τη διαδρομή επι της υπάρχουσας οδού από την Καρυδιά προς τα Κάρτ και στη συνέχεια επι της παραλιακής στο Μπουρνιά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαμουράνη από μια νέα γέφυρα που θα πρέπει να κατασκευαστεί στον ποταμό Άρι και η οποία θα συνδέει τη Νέα Είσοδο με την προτεινόμενη χάραξη, στο ύψος της γέφυρας του τρένου.

Σύμφωνα με τον κ. Μάκαρη είτε από την υπάρχουσα γέφυρα του Άρι που οδηγεί στον κόμβο Ζαφείρη, είτε από τον Περιμετρικό, αφού ζήτησε να καταργηθούν τα πλευρικά διόδια στην Θουρία. Αίτημα που ενσωματώθηκε στην πρόταση της αντιπολίτευσης την τελευταία στιγμή και που δημιούργησε σύγχυση σε μέλος της παράταξης του, το οποίο αρχικά ψήφισε ΛΕΥΚΟ στην πρόταση της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια και ενώ διαρκούσε η ψηφοφορία, άλλαξε την ψήφο σε ΘΕΤΙΚΗ.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της ψηφοφορίας, το Υπουργείο θα παραλάβει μια σειρά κοινών παρατηρήσεων, για τη βελτίωση των οδικών χαρακτηριστικών της προτεινόμενης χάραξης και απέναντι στις αντικρουόμενες προτάσεις της αντιπολίτευσης, μια τεκμηριωμένη και στιβαρή πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Πρόταση με την οποία διεκδικούμε, την άμεση επικοινωνία της πόλης με το αεροδρόμιο, την τουριστική ανάπτυξη της δυτικής ακτής, αλλά και την αξιοποίηση του Μεσσηνιακού κάμπου.

 

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΝΙΚΟΣ Β. ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ

Ειδησεις απο Καλαματα

Θρησκευτική πανήγυρη στο Εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης στις 5 Ιουλίου 2020

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης

Εκκλησάκι της Αγίας Σκέπης

Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει θρησκευτική πανήγυρη στο Ναΰδριο της Αγίας Σκέπης, το πρωί της Κυριακής 5 Ιουλίου 2020, με Όρθρο και Θεία Λειτουργία, ενώ θα προηγηθεί Εσπερινός το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Ιουλίου.

Το Εκκλησάκι, που ανηγέρθη το 1950, αποτελεί δημοτική περιουσία, ως Ναός του πρώην στρατοπέδου Παπαφλέσσα, που εκχωρήθηκε στο Δήμο Καλαμάτας μαζί με το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου μετά τους σεισμούς του 1986.

Ο εορτασμός τελείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, την πρώτη Κυριακή μετά την εκκλησιαστική εορτή της καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στο Ναό των Βλαχερνών, στην Κωνσταντινούπολη (2 Ιουλίου). Θα τελεσθεί Αρτοκλασία, υπέρ υγείας και θείου φωτισμού του Δημάρχου, των λοιπών αιρετών και των εργαζομένων σε αυτόν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Εργασίες συντήρησης και τοποθέτηση νέων ανθόφυτων στην πλατεία Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας

Ολοκληρώνονται τις ημέρες αυτές οι εργασίες αντικατάστασης της υπάρδευσης στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας καθώς και η συντήρηση και τοποθέτηση νέου χλοοτάπητα και ανθόφυτων. Επίσης προχωράει η συντήρηση των δύο σιντριβανιών, στο βόρειο τμήμα της πλατείας και στη θέση «ψαράκια» νότια, ενώ έχει προγραμματιστεί νέο πλύσιμο και καθαρισμός από την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Για τις εργασίες ενημερώθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, σε επιτόπια επίσκεψη, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Μπάκα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανάδοχος του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, προέβη σε εργασίες ανακατασκευής και εγκατάστασης υπόγειου αρδευτικού δικτύου στην κεντρική πλατεία, με σκοπό την οικονομικότερη διαχείριση του νερού άρδευσης των φυτών και χλοοταπήτων και τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα.

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Όσον αφορά την παρέμβαση που υπήρξε και το αναγκαίο όπως κρίθηκε από τους ειδικούς, κλάδεμα στις λεύκες της πλατείας, στο παρτέρι με τα αγάλματα, ήδη εξετάζεται η αντικατάσταση των δέντρων, καθώς η προσβολή τους από ξυλοφάγα έντομα στην περιοχή του λαιμού κρίνεται ως μη αναστρέψιμη. Η αντικατάσταση θα γίνει με όσο το δυνατόν πιο ανεπτυγμένα δένδρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας αστέγων ψήφισε ομόφωνα η Κοινότητα Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τσώλης

Κοινότητα Καλαμάτας για κέντρο φιλοξενίας

Την πρόταση για κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αστέγων εισηγήθηκε στην υπ’ αριθμ. 10/2020 συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας που Διεξάχθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Καλαμάτας Τσώλης Γ. Ηλίας

Στην εισήγηση του ο κ. Τσώλης αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει περιστασιακά στην Καλαμάτα με τους άστεγους που εμφανίζονται κατά καιρούς να κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια κ τους δρόμους της πόλης,

στην πρόταση που κατέθεσε στο συμβούλιο της κοινότητας Καλαμάτας έφερε ως παράδειγμα τα μη αξιοποιήσιμα κτήρια του Διοκλή όπισθεν του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος όπου με την κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα χώρο προσωρινής φιλοξενίας για τους άστεγους.

Επακολούθησε ψηφοφορία και το συμβούλιο της κοινότητας Καλαμάτας ψήφισε ομόφωνα για την δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας αστέγων βρίσκοντας ως μια καλή επιλογή για αξιοποίηση τους συγκεκριμένους χώρους και η πρόταση θα μεταφερθεί στη δημοτική αρχή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ