Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Μάκαρης: Όχι άλλη χρονοτριβή για τον δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΜΑΚΑΡΗΣ

Μανώλης Μάκαρης για Καλαμάτα-Ριζόμυλος

Κατανοούμε πλήρως την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Δημοτική αρχή του κ. Βασιλόπουλου λόγω της ξεκάθαρης καταψήφισης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας της πρότασης που κατέθεσε για παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος,  πρόταση η οποία στερείται οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και συγκρούστηκε ευθέως με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών κ. Καρνέση αλλά και με την κοινή λογική. Συνεπώς, ήταν αναμενόμενη εκ μέρους τους η αγωνιώδης  προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, με συνεντεύξεις ή άρθρα στα μέσα ενημέρωσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στις «κακές» παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την πιθανή ματαίωση του σημαντικού έργου για την Καλαμάτα και την δυτική Μεσσηνία, προσπαθώντας να απαλλάξουν εαυτούς από την ψηφοθηρική στάση που επέδειξαν.

Στον αντίποδα της αλλοπρόσαλλης πρότασης της Δημοτικής αρχής, οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας, στάθηκαν με σοβαρότητα στο ύψος των περιστάσεων και με υπευθυνότητα ενέκριναν  την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα ΚαλαμάταΡιζόμυλος» υπερψηφίζοντας την μεσόγεια χάραξη,  καταθέτοντας παράλληλα ρεαλιστικές προτάσεις πιθανών τροποποιήσεων προς αξιολόγηση από το Υπουργείο.

Έχουμε την εντύπωση, από τις ανώριμες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής, ότι εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  1. Εφόσον η δημοτική αρχή -όπως εκ των υστέρων ισχυρίζεται- επιζητούσε την συναίνεση γιατί δεν την επιδίωξε εκ των προτέρων, συγκαλώντας διαπαραταξιακή σύσκεψη ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να διαμορφώσει και να καταθέσει κοινή πρόταση.
  2. Ποιος ο λόγος που η δημοτική αρχή αγνόησε τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης οι οποίες είχαν διατυπωθεί δημοσίως και συνεισέφεραν στον δημόσιο διάλογο;

Τελειώνοντας, επειδή ο Δήμαρχος και στελέχη της Δημοτικής αρχής  εγκαλούν την Αντιπολίτευση για έλλειμμα απόψεων και προτάσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε όσες θέσεις και προτάσεις παρουσιάσαμε, τόσο στην συνέντευξη τύπου –που ο Δήμαρχος προσπάθησε να φιμώσει,  παραχωρώντας δική του συνέντευξη, την ίδια ώρα και ημέρα, ενώ ήταν ενημερωμένος εκ των προτέρων- όσο και την εισήγηση που διατυπώσαμε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση:

  • Συμφωνούμε με την προτεινόμενη χάραξη όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, θεωρώντας ότι πρόκειται για την μόνη βιώσιμη χάραξη του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ρυζόμυλος από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική άποψη.
  • Θα πρέπει να επιδιωχθεί η απάλειψη των πλευρικών διοδίων της περιμετρικής οδού Καλαμάτας ώστε ο μεγαλύτερος όγκος των οχημάτων να κατευθύνονται σε αυτήν, πετυχαίνοντας την αποσυμφόρηση και την αποφυγή διαμπερούς κυκλοφορίας δια μέσου του Ασπροχώματος.
  • Καταθέσαμε επίσης και την πρότασή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Παραλίας η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Α. Βελτίωση της υφιστάμενης οδού (Μπιρμπίτα – ΓΟΕΒ Παμίσου) για την    σύνδεση του Αεροδρομίου με την Δυτική Παραλία.

Β. Ανάπλαση της ήδη υπάρχουσας παραλιακής οδού στην Δυτική παραλία με κατασκευή  ποδηλατοδρόμου και πεζοδρομίου και σύνδεσή της με γέφυρα με την Παραλία της Μπούκας.

Κλείνοντας θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να συνεισφέρουμε δημιουργικά στην κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη που είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη όλης της Μεσσηνίας.

 

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης

Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες

Ειδησεις απο Καλαματα

Τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας αστέγων ψήφισε ομόφωνα η Κοινότητα Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τσώλης

Κοινότητα Καλαμάτας για κέντρο φιλοξενίας

Την πρόταση για κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αστέγων εισηγήθηκε στην υπ’ αριθμ. 10/2020 συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας που Διεξάχθηκε την Τρίτη 30 Ιουνίου ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Καλαμάτας Τσώλης Γ. Ηλίας

Στην εισήγηση του ο κ. Τσώλης αναφέρθηκε στο διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει περιστασιακά στην Καλαμάτα με τους άστεγους που εμφανίζονται κατά καιρούς να κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια κ τους δρόμους της πόλης,

στην πρόταση που κατέθεσε στο συμβούλιο της κοινότητας Καλαμάτας έφερε ως παράδειγμα τα μη αξιοποιήσιμα κτήρια του Διοκλή όπισθεν του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος όπου με την κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα χώρο προσωρινής φιλοξενίας για τους άστεγους.

Επακολούθησε ψηφοφορία και το συμβούλιο της κοινότητας Καλαμάτας ψήφισε ομόφωνα για την δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας αστέγων βρίσκοντας ως μια καλή επιλογή για αξιοποίηση τους συγκεκριμένους χώρους και η πρόταση θα μεταφερθεί στη δημοτική αρχή

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: 40χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από τους «Μύλους»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: 40χρονος σκοτώθηκε πέφτοντας από τους «Μύλους» 7

Καλαμάτα

Τραγικό τέλος είχε ένας 40χρονος τοξικομανής που γύρω στις 6 χθες το απόγευμα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, βρέθηκε στο κενό, πέφτοντας από το δεύτερο όροφο των Μύλων στο Λιμάνι της Καλαμάτας στο εσωτερικό αίθριο των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων.

Ο άτυχος άνδρας βρήκε ακαριαίο θάνατο ενώ το σημείο αποκλείσθηκε από την αστυνομία και μπήκε και νέα περίφραξη , ώστε κανείς να μην μπορεί να εισέρχεται στα κτήρια. Η νεκροψία-νεκροτομή που θα γινει σήμερα θα ρίξει φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του 40χρονου.
Το καινούριο αυτό περιστατικό πάντως αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το θέμα της υψηλής επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σημείου στο λιμάνι της Καλαμάτας στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο καθημερινά αρκετοί τοξικομανείς και άστεγοι.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΚΤΗΡΙΏΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Τη λύπη του για το χθεσινό συμβάν εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημειώνοντας πως εδώ και λίγο καιρό η νομική υπηρεσία του δήμου έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δικηγόρους του ιδιοκτήτη από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στη φάση επαφών και πιέσεων στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να βρεθεί ένα πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθούν σ΄αυτό εργασίες αποκατάστασης των δύο εμβληματικών κτηρίων των «Μυλων» που συνδέονται άρρηκτα με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Ο κ.Βασιλόπουλος θύμισε επίσης πως το πιο σπουδαίο μνημείο της ιστορίας των εργατικών αγώνων και της βιομηχανικής ιστορίας της Καλαμάτας, έχει σωθεί από την κατεδάφιση χάρις στις ενέργειες του πρ.Δημάρχου Παναγή Κουμάντου που κατάφερε ν΄αναγνωριστεί το «κέλυφός» του, ως Μνημείο Νεότερης Ιστορίας από το υπουργείο Πολιτισμού. Επεσήμανε πάντως τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που εγείρονται καθώς οι χώροι αποτελούν περιστασιακή ή και μόνιμη στέγη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και παραδέχθηκε πως θα πρέπει να ληφθεί η κατάλληλη μέριμνα για μη θρηνήσουμε εκεί άλλες ζωές, όπως έγινε χθες αλλά και όπως είχε γίνει και πριν 4 περίπου χρόνια στον ίδιο χώρο και με τον ίδιο τρόπο.

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Αξιοποίηση των δωρεών, αναβάθμιση του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας

1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας

Η αναβάθμιση των υποδομών του 1ου Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση και στη φετινή σχολική χρονιά παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η διευθύντρια του σχολείου κ. Πιπερίδου Ελένη με δηλώσεις της εκφράζει την ικανοποίηση της για όσα επιτεύχθηκαν σε μια δύσκολη χρόνια και ευχαριστίες προς όσους βοήθησαν:

1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας

“Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό μέρος των χρηματικών προσφορών της “Καπνοβιομηχανίας Καρέλια”  και των υπολοίπων δωρητών προσφέροντας στους μαθητές καλύτερες συνθήκες και περισσότερες ευκαιρίες. Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς την “Καπνοβιομηχανίας Καρέλια” και όλους  του δωρητές γιατί χωρίς τις προσφορές τους  δεν θα μπορούσαμε να έχουμε όλες αυτές τις επιπλέον υποδομές και δυνατότητες.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Σύλλογο Διδασκόντων και το προσωπικό του σχολείου που εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς για την άψογη συνεργασία που είχαμε, τις τοπικές αρχές για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προβολή του έργου και την  ανάδειξη των αναγκών του ειδικού σχολείου”.

1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας

Συγκεκριμένα την τρέχουσα σχολική χρονιά έγιναν τα παρακάτω έργα και ολοκληρώθηκαν οι εξής προμήθειες:

 

1ο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας1) Βάψιμο εσωτερικά και εξωτερικά του σχολικού κτιρίου.

2) Ηλεκτρολογικές και υδραυλικές επισκευές.

3)Αγορά ηλεκτρικών συσκευών για τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος.

4) Αγορά συσκευών κλιματισμού  στους χώρους που υπολείπονταν.

5) Αντικατάσταση του  κατεστραμμένου σκίαστρου (πάνελ) της εισόδου του σχολείου.

7) Επισκευή εξοπλισμού αίθουσας αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

8) Αγορά pc , tablet και διαδραστικών πινάκων στις αίθουσες που υπολείπονταν.

9) Ανανέωση του συστήματος ασφαλείας του σχολείου και ανάθεση της φύλαξής του σε εταιρεία security λόγω του ακριβού εξοπλισμού που υπάρχει πλέον στο σχολείο.

10) Κατασκευή και τοποθέτηση σκίαστρου στον προαύλιο χώρο.

11) Αγορά και τοποθέτηση συστήματος σκίασης στις αίθουσες του Ειδικού Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού.

12) Επιστρώθηκε ο προαύλιος χώρος των δύο σχολείων με ασφαλή χλοοτάπητα και χυτό τάπητα και τοποθετήθηκε ειδική κούνια “φωλιά”, όλα με πιστοποίηση ασφαλείας η οποία ήταν δωρεά του κατασκευαστή κ. Μιχάλη Τρουπάκη.

13) Αγορά εκπαιδευτικού –παιδαγωγικού υλικού και εκπαιδευτικών λογισμικών.

14)Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων με τοποθέτηση γυψοσανίδων για το διαχωρισμό αιθουσών λόγω της αύξησης των μαθητών του σχολείου.

15)Εξοπλίστηκαν με μικροέπιπλα (βιβλιοθήκες, συρταριέρες, αλλαξιέρες) οι αίθουσες.

Υπενθυμίζουμε  ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει εγκρίνει την κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου σε οικόπεδο ανατολικά του γηπέδου Μπαχράμη και ότι έχει εκπονηθεί και εγκριθεί η σχετική μελέτη κατασκευής από το Υπουργείο Παιδείας. Ενώ όμως αρχικά η κατασκευή του νέου κτιρίου είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” του υπουργείου Εσωτερικών, απεντάχθηκε με σκοπό την μελλοντική εκ νέου ένταξή του σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ