Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος: Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας – 7 χρόνια πριν

Ανέβηκε

στις

Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος: Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - 7 χρόνια πριν 9
Κοινοποιησέ το

7 χρόνια πριν,  στην πόλη της Καλαμάτας, μια εξαιρετικά πρότυπη πρωτοβουλία, πήρε σάρκα κι οστά! Μια δράση, πρότυπη και καινοτόμα, που στόχο είχε να καλύψει τα όποια κενά δημιουργούνται στον κλάδο της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Με κύριο πυρήνα την ιδέα του εθελοντισμού και της άδολης προσφορά, το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ,  τάραξε τα λιμνάζοντα νερά, σε πανελλήνιο επίπεδο και γνώρισε την γενική αποδοχή κι αναγνώριση, από κάθε πλευρά.

Σήμερα, έχουμε τη χαρά να συνομιλούμε με τον κ. Κωνσταντίνο Ανδριανόπουλο,  τον ένα από τους εμπνευστές και συνιδρυτές του ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, από τον οποίο θα μάθουμε πολλά περισσότερα για το όραμα των εμπνευστών του, αλλά και την πορεία μέχρι σήμερα.

Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος: Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - 7 χρόνια πριν 10

Κύριε Ανδριανόπουλε, πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ποια ήταν η ανάγκη που σας ώθησε στην υλοποίησή της;

Κ.Α         Τον Σεπτέμβριο του 2014, στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βίωνε η πατρίδα μας, ο κλάδος του τουρισμού, έδειχνε απρόσμενες αντοχές… Δύο άνθρωποι, δυο καλοί φίλοι πάνω απ’ όλα, ο Ανδρέας Ζαγάκος, χρόνια επιτυχημένος επιχειρηματίας στην εστίαση κι εγώ, από το μετερίζι της ξενοδοχειακής διοίκησης, στη διάρκεια μιας συζήτησης  για τις εξελίξεις στα τουριστικά δρώμενα, φθάσαμε σε κάποιες κοινές σκέψεις. Διαπιστώσαμε ότι την παρούσα χρονική στιγμή,  που  ο τουριστικός κλάδος, εστίαζε κύρια στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και στην προσέλκυση υψηλότερης αξίας τουριστικών ομάδων, άρα και στην αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη, μέσα από την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, υπήρχε ένα σημαντικότατο κενό στην κατάρτιση, στην μετεκπαίδευση καλύτερα, όλων εκείνων που άμεσα ή έμμεσα ασχολούνται με την  μεγαλύτερη εθνική «βιομηχανία», τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ!  Ένας κλάδος που αποκτά διαρκώς αυξανόμενο ρόλο και επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή, μέσα κι από  τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πραγματοποίηση επενδύσεων για ανάπτυξη υποδομών (τουριστικών και μη).   Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και μέσα από μια απλή φιλική κουβέντα, «γεννήθηκε» το   ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ !

Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος: Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - 7 χρόνια πριν 11

Τι όμως είναι το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και ποιος ο ρόλος του στη παρούσα χρονική συγκυρία;

Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος: Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - 7 χρόνια πριν 12Το “ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία κι ιδέα – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ και ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ – που προέκυψε όταν δυο άνθρωποι που δραστηριοποιούνται οι ίδιοι στο χώρο του τουρισμού και της εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες των ανθρώπων του τουρισμού,  αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες!  Όχι μόνο για να καλύψουν το κενό που αφήνει το κράτος στην τουριστική εκπαίδευση, αλλά και για να δώσουν τη δυνατότητα σε νέους αλλά και παλαιούς συναδέλφους να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στον τομέα μας και να προσαρμοστούν ιδανικότερα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Το μεράκι και τη δημιουργική τρέλα αυτών των ανθρώπων και της ομάδος εθελοντών κι επιστημόνων που τους πλαισιώνει – βρήκαν την ευγενική στήριξη σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων, συλλόγων,  φορέων κι οργανισμών.  Η διαρκής εκπαίδευση κι επιμόρφωση, αποτελεί βασικό παράγοντα εργασιακής εξέλιξης σε οποιοδήποτε επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα δε στον τουριστικό τομέα που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Στόχος μας λοιπόν είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους επαγγελματίες κι εργαζομένους στον χώρο του Τουρισμού και  Επισιτισμού, αλλά και στους σπουδαστές σχολών τουριστικής κατεύθυνσης, διαρκή επιμόρφωση κι ενημέρωση, με στόχο να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις και να παρακολουθούν με συνέπεια τις νέες εξελίξεις.  Η συστηματική επιμόρφωση και εκπαίδευση όλων των στελεχών της τουριστικής βιομηχανίας κρίνεται απόλυτα επιβεβλημένη, ιδιαίτερα σε ένα ανθρωποκεντρικό τομέα όπως είναι ο τουρισμός.

Το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ έχει επιτύχει να θεωρείται ένα πρωτοπόρο κι αναγνωρισμένο  εκπαιδευτικό εργαλείο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ ευέλικτα και ταχύρυθμα  προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.  Βασικοί στόχοι του ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ είναι η προαγωγή της τουριστικής επιστήμης και της γνώσης, καθώς  κι η προώθηση της τουριστικής συνείδησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ είναι ελεύθερη – χωρίς κόστος –  κι ανοιχτή σε όλους!.

 

Ποιο είναι το όραμα σας για την συγκεκριμένη δράση;

Όραμα μας, δικό μου και του Ανδρέα, είναι να προσφέρουμε στους επαγγελματίες κι εργαζομένους στον χώρο του Τουρισμού και του Επισιτισμού, αλλά και στους σπουδαστές των Σχολών Τουριστικής Κατεύθυνσης, διαρκή επιμόρφωση κι ενημέρωση, με στόχο να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις και να παρακολουθούν με συνέπεια και επαγγελματισμό τις νέες εξελίξεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.  Όλο αυτό θα γίνεται μέσα από την διάθεση της άδολης προσφοράς προς τον τόπο μας, αλλά και προς τον κλάδο που τόσο χρόνια υπηρετούμε, τον τουρισμό, αλλά και σε ένα κλίμα ΓΙΟΡΤΗΣ κι ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ!

Πότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωσή σας;

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αρχική ιδέα, το “1ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2014, σε ένα πραγματικά τριήμερο, συγκεντρώνοντας  550+ συμμετοχές από ολόκληρη την Ελλάδα κι εκπαιδευτές υψηλότατου επιπέδου, Η πρώτη διοργάνωση γνώρισε απρόσμενη οργανωτική κι εκπαιδευτική επιτυχία και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ανάγκες κι η δίψα των συμμετεχόντων, ήταν πολύ μεγαλύτερες από όσες φανταζόμασταν!

Το “2ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” που διοργανώθηκε τον Μάρτιο 2015, καθιέρωσε πλέον τον θεσμό και την πρωτοβουλία, σε πανελλήνιο επίπεδο, συγκεντρώνοντας 650+ συμμετοχές και προσφέροντας πληθώρα εκπαιδευτικών εισηγήσεων με ποικίλη και πλούσια θεματολογία. Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο 2015  πραγματοποιήθηκε το “3ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” με πολλές κι ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και εκατοντάδες και πάλι συμμετοχές!   Έτσι λοιπόν με ένα συνεχή ρυθμό  και τον ίδιο πάντοτε ενθουσιασμό και μεράκι είχαμε και τις επόμενες διοργανώσεις, με πάντοτε απόλυτη οργανωτική κι εκπαιδευτική επιτυχία! Συνολικά στις διοργανώσεις του ΣΤΚ, περισσότερα από 9.000 άτομα έχουν συμμετάσχει, ενώ εκατοντάδες  είναι κάθε φορά οι συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, που προσέρχονται σε κάθε διοργάνωση στην πόλη της Καλαμάτας, προσφέροντας σημαντικό αριθμό διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της πόλης κι αυξημένη κίνηση στις επισιτιστικές επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, σε μια εποχή μάλιστα, ιδιαίτερα χαμηλών πληροτήτων (off season)! 

Στη διάρκεια κάθε διοργάνωσης του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ περισσεύει ο ενθουσιασμός κι η αισιοδοξία κι εξαφανίζεται η μιζέρια κι η αρτηριοσκλήρυνση που χαρακτηρίζουν κάποιους θεσμούς! Σαν κεντρικό μας motto, καθιερώθηκε το  Γίνεται!

 

Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος: Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - 7 χρόνια πριν 13

Ουσιαστικά λοιπόν, διοργανώνετε 2 κεντρικές εκδηλώσεις τον χρόνο, σωστά;

Πολύ σωστά! Διαπιστώσαμε, ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γίνεται μια διοργάνωση στις αρχές κάθε τουριστικής περιόδου, άρα μέσα Μαρτίου και μια δεύτερη ετήσια διοργάνωση με το τέλος της σαιζόν, στα μέσα Νοεμβρίου κάθε χρονιάς.   Έτσι λοιπόν φθάσαμε, μετά από μια συνεχή ανοδική πορεία, που η κάθε επόμενη διοργάνωση, ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη, τόσο από αριθμό συμμετοχών, όσο κι από αριθμό θεματικών ενοτήτων και εργαστηρίων που πραγματοποιούνταν!

Να μην ξεχάσουμε βέβαια να πούμε ότι στη χρονική εξέλιξη του θεσμού, πέρα από την κύρια μορφή της διοργάνωσης που πραγματοποιούνταν στην Καλαμάτα, στον τόπο που ζούμε και δραστηριοποιόμαστε, κληθήκαμε – έχοντας αποκτήσει πλέον σημαντικό know how κι εμπειρία – να βοηθήσουμε στον σχεδιασμό, την οργάνωση κι υλοποίηση περιφερειακών εκδηλώσεων! Έτσι γεννήθηκαν το 1ο & 2ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ και το 1ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΟΡΟΥ,  τα οποία διέδωσαν ακόμα περισσότερο το μήνυμα του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Στην έναρξη του 7ου ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, τον Νοέμβριο του 2017, έγινε κι η πρώτη παρουσίαση της νέας δράσης μας, του Σχολείου Τουρισμού OnTour !  Το Σχολείο Τουρισμού OnTour δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) και τον εκπαιδευτικό του πυλώνα το SETE Training και το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.  Το Σχολείο Τουρισμού OnTour είναι μία εκπαιδευτική εκδήλωση, με αποκλειστικά τουριστική θεματολογία που υλοποιείτε σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός μας είναι μέσα από τη διοργάνωση των Σχολείων να εκπροσωπηθούν μία πληθώρα αξιών που έχουν ανάγκη να αναδείξουν οι σύγχρονες τοπικές κοινωνίες και μέσα από το πρίσμα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, να αναδειχθούν η προσφορά, οι συνέργειες κι η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, ακολουθώντας το παράδειγμα και τη φιλοσοφία του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.

Στα πλαίσια των συνεχιζόμενων πρωτοβουλιών και δράσεων του, το ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή της εταιρείας ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ, διοργάνωσε μια ακόμα δράση, το “ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ”.  Σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ είναι να αναδειχθεί η σαλάτα ως πρεσβευτής της ελληνικής μεσογειακής διατροφής & γαστρονομίας και να αναδείξουμε το γαστρονομικό γευστικό τοπικό πλούτο μας, αλλά και το ταλέντο των νέων που σπουδάζουν τη μαγειρική τέχνη.

 

 

Ποιοι είναι αυτοί που σας βοήθησαν στην πορεία σας; 

Στον πυρήνα των δράσεων μας είναι η έννοια των ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ! Συνέργειες με κάθε φυσικό πρόσωπο ή φορέα κι οργανισμό που μοιράζεται το μεράκι μας και τη διάθεση για προσφορά! Έτσι όλα αυτά τα χρόνια μοιράστηκαν το όραμά μας, δεκάδες φορείς κι οργανισμοί,  που συνέβαλλαν στην  επιτυχία! Με κίνδυνο να ξεχάσω πολλούς, επιγραμματικά θα αναφέρω το ξενοδοχείο ELITE CITY RESORT που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το όραμά μας και το στήριξε με κάθε τρόπο,  την COSTA NAVARINO που με το πλούσιο στελεχιακό της δυναμικό και την θέρμη με την οποία αγκάλιασε η διοίκησή της την πρωτοβουλία μας έδωσε και συνεχίζει να δίνει την απαραίτητη ώθηση και στήριξη σε κάθε βήμα. Πολύ σημαντική είναι αν κι η συνεισφορά του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ και τον Πρύτανη του, καθ. Κωνσταντίνο Γουλιάμου, που με την αίγλη του και την εκπαιδευτική εποπτεία που προσφέρει το ακαδημαϊκό ίδρυμα, επικυρώνει με τον πιο έγκυρο τρόπο το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των διοργανώσεων, αλλά και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, αλλά και του ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ Καλαμάτας που παρέχει την πολύτιμη εκπαιδευτική του στήριξη. Κορωνίδα των συνεργειών μας, αποτελεί αυτή με τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Σ.Ε.Τ.Ε) και των Προέδρων του, κ.κ. Ανδρεάδη και Ρέτσου,  που συμπορεύονται μαζί μας σε κοινές δράσεις, αλλά και τόσων ακόμα θεσμών και φορέων, όπως με τον Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την WWF κ.α.  Σημαντικότατη είναι κι η ουσιαστική βοήθεια δεκάδων τοπικών κι όχι μόνο επιχειρήσεων, κυρίως μικρών, που συμβάλλουν στη διοργάνωση συμβάλλοντας στις οργανωτικές ανάγκες μια τόσο κολοσσιαίας δράσης. Αυτοί άλλωστε αποτελούν και τους ουσιαστικούς χορηγούς των δράσεων μας, χορηγοί όχι σε χρήματα, αλλά μόνο σε προϊόντα κι υπηρεσίες!

Κυρίως όμως, η ΚΑΡΔΙΑ κάθε ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ είναι οι δεκάδες κάθε φορά  εθελοντές του, που προσφέρουν τον πολύτιμο χρόνο τους και τη συμβολή τους, καταθέτοντας την ψυχή και το μεράκι τους!

 

Ποια είναι η πιο πρόσφατη διοργάνωση του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ;

Το 9ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, τον Νοέμβριο του 2019, που διήρκησε μια ολόκληρη εβδομάδα

 

 

WEB SITE:           www.schooloftourism.gr

LIKE US ON FACEBOOK     ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ