πρέπει να δεις
Κλιμάκωση από Ερντογάν και «θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο» βλέπει ο γερμανικός τύπος

Ανέβηκε
1 έτος πρινστις
από
Kalamata Times

«Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης» είναι ο τίτλος σε ανταπόκριση από την Αθήνα, στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt.
Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Στην Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία για μία νέα προσφυγική κρίση. Από τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές περίπου 350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο».
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι «και στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και εκτιμά ότι «τώρα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό. Τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα κατέγραψε αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Την περασμένη Παρασκευή δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε απόσταση 4,6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα. Από την πλευρά της και η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Εδώ και δεκαετίες οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ διαπληκτίζονται για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Το καλοκαίρι του 2020 η αντιπαράθεση οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης».
Γιατί επιλέγει την κλιμάκωση ο Ερντογάν
«Πολιτική κλιμάκωσης του Ερντογάν»- και μάλιστα σε περισσότερα μέτωπα- διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη των βορείων χωρών, ο πρόεδρός της εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία. Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει».
Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι «εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, για τον Ερντογάν φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες. Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις. Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα».
«Θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο
Ένα «θερμό καλοκαίρι» προβλέπει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα «η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος. ‘Δεν μπλοφάρουμε’, λέει ο Τσαβούσογλου στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά από επίσκεψη στο Ισραήλ. ‘Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση’. Ο υπουργός δεν εξήγησε ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Τουρκία. Στην Αθήνα αυξάνεται η ανησυχία για νέες εντάσεις. Την Πέμπτη η Ελλάδα ανακοίνωσε περίπου 40 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χάνει κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη στιγμή που έχει σταθμεύσει εκεί στρατεύματα. Κατά την άποψη της Τουρκίας αυτό δεν συνάδει με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, που είχαν προβλέψει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».


Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Ερντογάν: Θέλουμε μια νέα διαδικασία με την Ελλάδα – Μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα χωρίς τρίτους
-
Ενές Καντέρ: Η Αγιά Σοφιά είναι δική σας κληρονομιά – Η Ελλάδα δεν είναι εχθρός της Τουρκίας
-
Οι τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις : Hurriyet: Drone θα «ακούν» το Αιγαίο
-
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται
-
Τραβάει το σχοινί η Τουρκία, εντείνοντας την προκλητική της στάση έναντι της Ελλάδας
-
Μητσοτάκης: Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα με χάρτες και ντοκουμέντα
-
Ευάγγελος Αποστολάκης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει άφωνη, μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις», τόνισε ο ναύαρχος ε.α.
-
Προκαλούν και τραβούν επικίνδυνα το σχοινί οι Τούρκοι για ατύχημα στο Αιγαίο
-
Ελληνοτουρκικά: Αλλάζουν τα πάντα αυτό το καλοκαίρι – Τι θα γίνει στο Αιγαίο
-
Ερντογάν: Θέλει να καταγγείλει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
-
Αντιναύαρχος των Ιμίων: «Ο Ερντογάν δεν έχει διανοηθεί τι θα συμβεί αν κάνει την πρώτη κίνηση»
-
Ανακήρυξη αλιευτικής ζώνης 12 μιλίων στο Αιγαίο ζήτησε ο Μίλτος Χρυσομάλλης από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αλιείας
-
Live: Τα έσπασαν on air Δένδιας‑Τσαβούσογλου ‑Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο
-
«Χαστούκι» ΕΕ στον ασεβή Ερντογάν: Καταδίκασε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
-
Ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας κατά Ερντογάν άρχισε: «Ανακάλεσε τώρα την απόφαση»
-
Εμινέ: Η «σκοτεινή» σύζυγος που κάνει ό,τι θέλει τον Ερντογάν και η μανία της με τη χλιδή και την σπατάλη
-
Παραλλήρημα Ερντογάν κατά Βρυξελλών με… στολή εργάτη σε γεώτρηση
-
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα: Με τρεις Navtex απαντά η Αγκυρα
-
Απίστευτος Ερντογάν: H Τουρκία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όπου υπάρχει βία
-
Ερντογάν προκαλεί: Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια
-
Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Σου απαντώ με έξι λέξεις
-
Ερντογάν: Έχουμε 100% δίκιο, αλλά θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα
-
Αποκάλυψη Welt: «Βυθίστε ένα ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε ένα μαχητικό»
-
Παραλήρημά σύμβουλου του Ερντογάν: «Έλληνες είστε νάνοι! Οι στρατιώτες σας θα πεθάνουν στα νησιά από την πείνα»
-
Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στη Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα
-
Νέα πρόκληση Ερντογάν: Τους είπαμε αν επιτεθείτε στο Oruc Reis, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα
-
Moody’s: Λίγο πριν την χρεοκοπία η Τουρκία, κοντά στο μηδέν τα συναλλαγματικά αποθέματα
-
Πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο: Αμετακίνητο το Oruc Reis – Αυτή είναι η «κόκκινη» γραμμή της Αθήνας
-
Η «φίλη» μας η Μέρκελ: Μας γονάτισε οικονομικά και τώρα στηρίζει τον Ερντογάν
-
Ερντογάν: Τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
Πρόσφατα Άρθρα
Ερντογάν: Θέλουμε μια νέα διαδικασία με την Ελλάδα – Μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα χωρίς τρίτους
Το απόλυτο κέικ πορτοκαλιού! Δοκιμάστε το!
Το πλέξιμο και οι ευεργετικές του ιδιότητες
5 πράγματα που κάνουν ΟΛΟΙ οι άντρες όταν αγαπούν πραγματικά μια γυναίκα
Η Πόλα Ρούπα αποφυλακίστηκε και έρχεται Καλαμάτα στο πατρικό της
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
-
Ταξίδια1 ημέρα πριν
Γνωριμία με τις αγιογραφίες του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Καλαμάτας
-
Καιρός1 ημέρα πριν
Ψυχρό μέτωπο φέρνει καταιγίδες, πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους
-
Κόσμος1 ημέρα πριν
Η πόλη‑έκπληξη που στέφθηκε «Ευρωπαϊκή πόλη της χρονιάς»
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Ανοιχτή πρόσκληση σε εκδήλωση και διαγωνισμό μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ελιά»
-
Ζώδια2 ημέρες πριν
Τα ζώδια σήμερα 17 Νοεμβρίου 2023
-
Σαν σήμερα2 ημέρες πριν
Το εορτολόγιο σήμερα 17 Νοεμβρίου
-
Οικονομικά2 ημέρες πριν
Υπουργείο Οικονομικών: Πάνω από €700 εκατ. η ενίσχυση των εισοδημάτων τον Δεκέμβριο