Σαφή θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, που κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία.

»Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

»Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Με αμείωτη ένταση, η Τουρκία επιμένει στην λογική των προκλήσεων και των απειλών έναντι της Ελλάδας, οδηγώντας στα άκρα την ρητορική της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και επιδιώκοντας να παρασύρει την ελληνική πλευρά σε μια ατέρμονη κι αδιέξοδη τακτική αντεγκλήσεων. Κόντρα σε αυτές τις πρακτικές, η Αθήνα προτάσσει σε κάθε ευκαιρία την τήρηση και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, επιδεικνύοντας μια αυστηρή αλλά ψύχραιμη στάση απέναντι στις λογικές των εμπρηστικών τοποθετήσεων.

Στην εμμονική στάση της Άγκυρας ήρθε να προστεθεί τη Δευτέρα ακόμη ένα περιστατικό, με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Έλληνα πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη για εξηγήσεις, αναφορικά με φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων από δύο ελληνικά νησιά που δημοσιοποιήθηκαν σε τουρκικά ΜΜΕ.

Επί της ουσίας, η τουρκική πλευρά κατηγορεί την Αθήνα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά και ζήτησαν από τον κ. Λάζαρη να σταματήσουν οι συγκεκριμένες «προκλήσεις».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε και στις ΗΠΑ, απαιτώντας από εκείνες «να σέβονται το status στο ανατολικό Αιγαίο» και να μην βοηθούν τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Το δημοσίευμα της hurriyet

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται 4

Ένα παρόμοιο δείγμα των προθέσεων της Άγκυρας αποτελεί σύμφωνα με την ΕΡΤ και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής Hurriyet περί δήθεν ύπαρξης και δεύτερου στρατοπέδου τρομοκρατών στο Λαύριο ακριβώς δίπλα από τον παλιό καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενες τουρκικές πηγές, τρομοκράτες κυρίως του ΡΚΚ.

Εξάλλου, το θέμα της δήθεν «ανάπτυξης τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά» σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, συζητείται μεταξύ άλλων τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα επιμένει ότι υπήρξε μεταφορά τεθωρακισμένων στη Μυτιλήνη και στη Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου και στις 21 Σεπτεμβρίου και ότι αυτό συνιστά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών

Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Έλληνας Πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. «Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ο Πρέσβης μας στην Άγκυρα επεσήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Προσέθεσε δε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Εξάλλου, δήλωσε εμφατικά πως η Τουρκία είναι εκείνη που επιμένει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, επιδιδόμενη σε συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις του ελληνικού FIR.

Ερντογάν: Σε ρόλο προβοκάτορα η Ελλάδα – Δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας

Την ίδια ώρα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Παρακολουθούμε τις προβοκατόρικες κινήσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας. Ξέρουμε ότι θέλουν να μας κάνουν να σπαταλήσουμε χρόνο και ενέργεια. Για τους Έλληνες πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι» ανέφερε σχετικά.

«Ξεχνούν τις μέρες που πανηγύριζαν για τη σφαγή της Τριπολιτσάς σαν ημέρα της νίκης τους και ακόμα δεν έχουν πληρώσει γι αυτό. Δεν είναι πρόοδος και τίμιο να κρύβεσαι πίσω από άλλους. Η στρατιωτική ανάπτυξη και η οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδό μας», σημείωσε.

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο

Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τη Δευτέρα δεκάδες παραβιάσεις και υπερπτήσεις κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ τη Δευτέρα πραγματοποίηθηκαν 96 παραβιάσεις, ενώ υπήρξαν και δύο εμπλοκές στο Αιγαίο, με τα τουρκικά αεροσκάφη να αναχαιτίζονται από τους Έλληνες πιλότους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, οι παραβάσεις έχουν ως εξής:

  • ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 7 (6×2 F-16, 1×3 F16)
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 5 (2 CN-235, 3 UAV)
  • ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 20
  • ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 4
  • ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 12
  • ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 96 (32 από τα CN-235, 45 από τα UAV, 19 από τα μαχητικά)
  • ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2
  • ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Δύο εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπερπτήσεις.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΠΗΓΗ