Connect with us

Μεσσηνία

Καλαμάτα: Κυκλοφοριακών προβλημάτων… συνέχεια!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Κυκλοφοριακών προβλημάτων… συνέχεια! 1

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ – Κυκλοφοριακό

ΣΥΝΕΧΕΙΑ των σπασμωδικών κινήσεων στο θέμα της κυκλοφοριακής διαμόρφωσης της Καλαμάτας η απόφαση για πεζοδρόμηση του συνόλου της οδού Ιατροπούλου, έργο που βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμού. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να φωνάζουμε πως δεν γίνεται χωρίς γενικότερη κυκλοφοριακή μελέτη να παίρνονται και να υλοποιούνται τέτοιες αποφάσεις, καθιστώντας δύσκολη τη μελλοντική ένταξη σε ένα γενικότερο project.

Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣΚαλαμάτα: Κυκλοφοριακών προβλημάτων… συνέχεια! 2
πολιτικός μηχανικός

Είναι άλλη μία απόφαση στο πόδι, άλλο ένα έργο χωρίς πλάνο, χωρίς προοπτική συνέχισης, χωρίς δημιουργία γενικότερου δικτύου και γενικά χωρίς… Είναι ένα τμήμα οδού που εντάσσεται ομαλά και εξυπηρετεί ένα γενικότερο δίκτυο οδών εμπορικού τμήματος της πόλης που περιλαμβάνει τις οδούς Νέδοντος, Σιδηροδρομικού σταθμού, Χρύσανθου Παγώνη, Μητροπέτροβα, Κεφάλα όπου δεν ενδείκνυνται μεμονωμένες πεζοδρομήσεις. Αντίθετα απαίτηση τέτοιας μελέτης και υλοποίησης υπάρχει στο χώρο του στενού πυρήνα του ιστορικού κέντρου, τονίζοντας τον παραδοσιακό και τουριστικό του χαρακτήρα, κάτι που ζητούν επίμονα πλέον και οι επαγγελματίες της περιοχής. Σε κρίση ταυτότητας τα τμήματα της πόλης, σε κρίση πανικού η δημοτική αρχή εν όψει εκλογών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που δημιουργούνται όταν δεν έχουμε πλάνο γενικής αντιμετώπισης προβλημάτων αλλά λειτουργούμε τοπικά και αποσπασματικά, είναι η προσπάθεια προστασίας ακτών με κατασκευή κυματοθράυστη από ογκόλιθους σε διάφορα σημεία του Μεσσηνιακού Κόλπου αρχής γενομένης από το λιμανάκι του Κορδία το 2001από όπου και η συνημμένη φωτογραφία. Ακολούθησαν τα έργα στην περιοχή της Αβίας (Ακρογιάλι, Αρχοντικό) και μετέπειτα η επέκταση του μώλου στο Πεταλίδι.

 

Το πρόβλημα στον Κορδία εμφανίστηκε μετά την κατασκευή και την ολοκλήρωση της Μαρίνας. Εγινε το έργο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, η ακτή μπαζώθηκε με τη φερτή άμμο και κοντεύει να φθάσει στα βράχια του έργου. Η εικόνα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή της φωτογραφίας με το λιμανάκι να έχει συρρικνωθεί επικίνδυνα. Όμως η θάλασσα συνεχίζει να “τρώει” την παραλία πιο δυτικά αυτή τη φορά, προς τη Διασπορά. Το ίδιο γίνεται και από την ανατολική πλευρά, μετά τα έργα στις παραλίες της Αβίας και της Μικρής Μαντίνειας. Το πρόβλημα μεταφέρεται πιο βόρεια, προς το “Ακτή Ταΰγετος” και το “Messinian Bay”. Και όσο θα συνεχίζεται η παρέμβαση με έργα προστασίας, τόσο πιο γρήγορα θα μεταφέρεται το πρόβλημα προς τη Βέργα και το “Φιλοξένια”. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στη δυτική πλευρά του Μεσσηνιακού Κόλπου, στον Αγιο Ανδρέα και στο Πεταλίδι. Με αποσπασματικές παρεμβάσεις, με τοπικές μελέτες ανά περιοχή, δεν θα δίνεται λύση και το πρόβλημα της διάβρωσης θα μετακινείται όλο και πιο δίπλα ενώ και η εικόνα με τα βράχια και τα μπλόκια μέσα στη θάλασσα είναι αποκρουστική.

Επιστρέφοντας στα εντός πόλης, προ περίπου 5 ετών ο Δήμαρχος Καλαμάτας σε συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών είχε εκφράσει την πρόθεση της μελέτης και εκτέλεσης κάποιων έργων, με σκοπό τη λειτουργική συνένωση των σημείων ενδιαφέροντος. Θα υλοποιούνταν λοιπόν δύο άξονες κάθετοι μεταξύ τους, το παραλιακό μέτωπο Ναυαρίνου-λιμάνι-δυτική παραλία-Κορδίας και ο άξονας λιμάνι-κεντρική πλατεία-ιστορικό κέντρο δια μέσου του πάρκου και της οδού Αριστομένους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αναπλάσεις καθ’ όλο το μήκος των αξόνων αυτών και αν μη τι άλλο, αποτελούσε συγκροτημένη πρόταση και προϊόν ευρύτερης μελέτης. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, έχουμε υλοποιημένη την ανάπλαση της οδού Φαρών ως παράπλευρου άξονα διασύνδεσης του κέντρου με το λιμάνι, και τα αμφιβόλου αισθητικής κάγκελα γύρω από το πάρκο. Επίσης μόλις τον περασμένο Νοέμβριο κατατέθηκε μελέτη ανάπλασης της οδού Πλαστήρα από την γέφυρα του Νέδοντα ως τον Κορδία με αόριστο χρόνο υλοποίησης. Η άμεση επικοινωνία του εμπορικού κέντρου με το λιμάνι και την παραλιακή ζώνη γίνεται μέσω της οδού Ψαρών η οποία κατά γενική ομολογία παρουσιάζει εικόνα υποβάθμισης. Μάλλον πρέπει να εξεταστεί το σενάριο επανενεργοποίησης της οδού Αριστομένους με διαπλάτυνση 3-4μ σε βάρος του πάρκου και εξασφάλιση συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας. Ταυτόχρονα, ολοκλήρωση των κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια, οδόστρωμα, φωτισμός κλπ) στο αντίστοιχο τμήμα της οδού Ψαρών, ίσως και περιορισμό του πλάτους με πεζοδρόμηση. Είναι υποδομές που θα προσελκύσουν επενδυτικά το ιδιωτικό ενδιαφέρον, και ταυτόχρονα θα βελτιώσουν τις συνθήκες γύρω από το πάρκο αναβαθμίζοντας την εικόνα του, βελτιώνοντας την επισκεψιμότητά του και προστατεύοντας έμμεσα τη λειτουργία του αποτρέποντας τα περιθωριακά στοιχεία. Προφανώς αυτές οι, σχετικά εύκολες τεχνικά και οικονομικά, κινήσεις αλλάζουν άρδην τον οδικό χάρτη της πόλης, ενώ μπορούν να αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα για μια σειρά ολιστικών μελετών γύρω από την κυκλοφορία, τη λειτουργικότητα και τις υποδομές, με άμεσο αντίκτυπο σε τομείς όπως ο τουρισμός και η εμπορική ανάπτυξη.

Το γενικότερο λοιπόν πλάνο που ονομάζεται «αστική ανάπτυξη»,  ως πρόταση προς την απερχόμενη και την επόμενη δημοτική αρχή, περιλαμβάνει από τη μία τη συνεργασία πληθώρας ειδικοτήτων και επιστημονικών κλάδων στον τομέα του σχεδιασμού, και από την άλλη τη συμμετοχή συλλόγων και πολιτών πάνω στον τομέα προτάσεων και υλοποίησης.

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 7

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 8

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 9

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 10

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 11

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 12

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 13

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 14

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 15

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ