Connect with us

Μεσσηνία

Επίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Επίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών στην Καλαμάτα 1

Επίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών στην Καλαμάτα

Στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων σε πόλεις με δομές Συμβουλευτικής και Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, αρμόδια του κρατικού τομέα ισότητας των φύλων, επισκέφθηκε χθες στην πόλη της Καλαμάτας.

Αρχικά μετέβη στο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου, δομή που υφίσταται από το 2013 παρέχοντας ψυχολογική, νομική, κοινωνική και επαγγελματική συμβουλευτική σε περίπου 400 γυναίκες έως σήμερα, στην πλειοψηφία τους θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η Υφυπουργός ενημέρωσε το προσωπικό του Κέντρου για τον Νόμο-Πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και τις πολιτικές ισότητας που επιδιώκει να εφαρμόσει σε όλα τα πεδία του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, την ποσόστωση κατά τουλάχιστον 40% υποψηφίων γυναικών στις επικείμενες εκλογές ανά Περιφέρεια, την καμπάνια «ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ» για την ενθάρρυνση και στήριξη γυναικών υποψηφίων και τη γενικότερη πολιτική στόχευση της κυβέρνησης να θέσει ψηλά στην ατζέντα τα θέματα ισότητας. Επίσης ενημέρωσε για την συνεργασία του Υπουργείου με άλλους φορείς και υπηρεσίες για την ολιστική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, ανισότητας και διακρίσεων και όλες τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενημέρωση των δημόσιων λειτουργών οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά έμφυλης βίας και διακρίσεων.

Επίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών στην Καλαμάτα 2

Έμφαση δόθηκε στην εργασιακή συμβουλευτική, την σημασία της οικονομικής αυτοδυναμίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να ξεφύγουν από τον κύκλο της κακοποίησης, καθώς και στις δυνατότητες απασχόλησης μέσα από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα και την Αλληλέγγυα Οικονομία.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τις ανάγκες του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας και δεσμεύτηκε για την περαιτέρω συνεργασία και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές όταν οι νέοι αιρετοί Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα κληθούν να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες από τον νέο νόμο πολιτικές ισότητας.

Ακολούθησε ευρεία Σύσκεψη στην οποία μετείχαν φορείς, προσωπικό από Οργανισμούς και Υπηρεσίες που εδρεύουν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, αιρετές και υποψήφιες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέλη του Φεμινιστικού Κινήματος και εκπρόσωποι εκλογικών και κομματικών σχηματισμών.

Στη Σύσκεψη έγινε ανοιχτός διάλογος θέματα του τομέα ισότητας των φύλων και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, με έμφαση στην ανάγκη ενδυνάμωσης των δομών πρόνοιας, στην ενημέρωση των πολιτών και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από την προσχολική αγωγή μέχρι την δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την άρση των στερεοτύπων και την αλλαγή νοοτροπίας.

Επίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών στην Καλαμάτα 3

Ακολουθεί ο κατάλογος των συμμετεχόντων στις δύο συναντήσεις :

 

κκ. Β.Σ. Κατσίποδα- Μ. Στρατάκου- Δ.Μιχαλοπούλου, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας

κ. Μ. Οικονομάκου, Αντιδήμαρχος Υγείας-Πρόνοιας, Υποψήφια Δήμαρχος

κ. Ι. Οικονομοπούλου, Συνεργάτιδα Βουλεύτριας ΣΥΙΡΖΑ κ. Κοζομπόλη

κ. Γ. Καούνη, Δικηγόρος, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

κ. Ευ. Οικονόμου, Κοινωνική Λειτουργός Κ.Υ Μελιγαλά

κ. Γ. Παπαγεωργίου, Κοινωνική Λειτουργός Νοσοκομείου Καλαμάτας

κ. Ε. Καρατζόγλου, Κοινωνική Λειτουργός Δ/ση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας

κ. Κ. Κατιγιαννάκη, Ψυχολόγος ΚΣΠΟ Καλαμάτας, Παιδικά Χωριά SOS

κ. Π. Κοπίτα, Κοινωνική Λειτουργός Παιδικά Χωριά SOS

κ. Χ. Αναστασοπούλου, Ψυχολόγος, Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης, Παιδικά Χωριά SOS

κ. Ε. Τσικρικού, Ψυχολόγος, Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΘΑΛΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

κ. Π. Δημητρακόπουλος, Επιστημονικά Υπεύθυνος Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΘΑΛΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

κ. Φ. Μπάκα Μπιτζιβή, Μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

κ. Ε. Λαμπροπούλου, Μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

κ. Α. Μαντά, Μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Μέλος Δ.Σ Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης

κ. Χ. Τσιώλη, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, Μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

κ. Ο. Καρδάση, Δ/νση Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας

κ. Σ. Αλεβίζου, Εκπαίδευση Στελεχών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων

κ. Χ. Δριμή, Εκδόσεις

κ. Χ. Κιουρή, Δ/ντρια 6ου ΓΕΛ Καλαμάτας

Επίσκεψη της Υφυπουργού Εσωτερικών στην Καλαμάτα 4

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 5

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 6

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 7

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 8

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 9

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 10

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 11

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 12

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 13

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 14

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ