Σοκαρισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις, μετά την την σύλληψη του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος από τις 18 Οκτωβρίου βρίσκεται στις φυλακές, αντιμετωπίζοντας βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου συγγραφέα στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πάνω από 100 αρχεία παιδικής πορνογραφίας, ότι κατέβασε τα αρχεία για ερευνητικούς σκοπούς , δεν φαίνεται να πείθει.
«Δεν «κατεβάζεις» για έρευνα υλικό με μωρά να τα βιάζουν σε πραγματικό χρόνο»
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Μανώλη Σφακανιάκη, τέως διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος τόνισε πως «ουδέποτε έχω αντιμετωπίσει διεθνώς και εδώ άνθρωπο να κατεβάζει τέτοιο υλικό για να κάνει έρευνα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «στην 25ετή καριέρα μου ουδέποτε άτομο κατέβαζε για ερευνητικούς σκοπούς υλικό παιδικής πορνογραφίας με μωρά να τα βιάζουν και να τα κακοποιούν σε πραγματικό χρόνο».
«Το υλικό όταν το κατεβάζεις ξέρεις ότι είναι κακουργηματικού χαρακτήρα», είπε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, τονίζοντας πως η δράση αυτή, είναι κακουργηματική γιατί «όταν αγοράζεις υλικό παιδικής πορνογραφίας δίνεις χρήματα στον παιδόφιλο να κακοποιήσει και άλλα παιδιά. Όποιος κατεβάζει υλικό παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με κάθειρξη».
Για τον Ηλία Μίχο
Ερωτηθείς γιατί δεν μπόρεσε η αστυνομία να συλλάβει εγκαίρως και τον «βασικό κατηγορούμενο», Ηλία Μίχο, που διαχειριζόταν το ηλεκτρονικό προφίλ της 12χρονης στα Σεπόλια και την εξέδιδε σε παιδοβιαστές απάντησε ότι «η εφαρμογή Blindchat δεν έγινε με σκοπό οι παιδόφιλοι να κάνουν κακοποιήσεις και να βρίσκουν τα θύματά τους. Δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε τις φαρμογές του διαδικτύου και τις start up. Μέσα από το Google περνάει και παιδική πορνογραφία», πρόσθεσε.
Και υποστήριξε, σύμφωνα με την ertnews.gr, πως «όλες οι εταιρείες οι οποίες είναι στο διαδίκτυο κάνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας».
Το λογισμικό που εντοπίζει παιδόφιλους
«Το 2012 η χώρα μας και η Ελληνική Αστυνομία προμηθεύτηκε μετά από αίτημα δικό μου, ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο ό,τι κινείται στο διαδίκτυο και μέσα έχει παιδική πορνογραφία», είπε ο κ. Σφακανιάκης, σχετικά με το ειδικό λογισμικό που οδήγησε στη σύλληψη του συγγραφέα.
Ο ίδιος, εξήγησε ότι υπάρχουν ειδικοί κώδικες και μέσω αυτών γίνεται ανάλυση από την αστυνομία στα ηλεκτρονικά αρχεία που διακινούνται στο διαδίκτυο.
«Κάθε χρήστης θα πρέπει να ξέρει ότι όταν συνδέεται στο διαδίκτυο έχει ένα μοναδικό αριθμό. Αυτός ο μοναδικός αριθμός που έχει ο κάθε χρήστης, εάν κατεβάσει υλικό παιδικής πορνογραφίας, καταγράφεται άμεσα από το ειδικό σύστημα που έχει προμηθευτεί η ΕΛΑΣ. Το σύστημα σου λέει ποιος είναι αυτός που κατεβάζει το βίντεο και σου διαβαθμίζει τον χρήστη, ανάλογα με τη βιαιότητα του υλικού», εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης.
Όπως αποκάλυψε ο ειδικός της κυβερνοασφάλιας, καθημερινά ο διοικητής της Δίωξης ξέρει ποιοι κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας. «Το υλικό αυτό με τους αριθμούς και όχι με ονόματα, πάει στον εισαγγελέα και βγάζει δικαστικό βούλευμα, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Το βούλευμα πηγαίνει στον πάροχο επικοινωνιών και στη συνέχεια η αστυνομία κάνει έρευνα» περιέγραψε τη διαδικασία που ακολουθούν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές.
ΠΗΓΗ