Connect with us

Μεσσηνία

Η Κεντρική Πλατεία είναι η βιτρίνα της πόλης, το Ιστορικό Κέντρο όμως πρέπει να γίνει το στολίδι της

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η Κεντρική Πλατεία είναι η βιτρίνα της πόλης, το Ιστορικό Κέντρο όμως πρέπει να γίνει το στολίδι της 1
Κοινοποιησέ το

Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Οι καταστηματάρχες του Πεζόδρομου Αμφείας, έχοντας την εμπειρία και τη γνώση της παρούσας κατάστασης λειτουργίας των καταστημάτων μας αλλά και γενικότερα της επικρατούσας κατάστασης στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε ορισμένες αλλαγές – βελτιώσεις που, κατά τη γνώμη μας, θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία της υπέροχης αυτής περιοχής αλλά και στην αύξηση των εσόδων των καταστημάτων μας. Οι αλλαγές αυτές θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν τελικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού με μια εικόνα του Ιστορικού μας Κέντρου αντάξια της ιστορίας του.

1) ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ όλων των οδών εντός του ιστορικού κέντρου. Το parking στο ποτάμι, αλλά και ενδεχομένως μια επέκταση του προς τα βόρεια, θεωρούμε ότι είναι ικανό να απορροφήσει τον όγκο των οχημάτων που παρκάρουν μέσα στο ιστορικό κέντρο, διαμορφώνοντας έτσι μια νέα εικόνα της περιοχής, απαλλαγμένη από οχήματα αλλά και καφάσια, παλιά ποδήλατα κι ό,τι άλλο ευφάνταστο χρησιμοποιούν κάποιοι για να κρατούν τον χώρο ελεύθερο μπροστά στα καταστήματά τους. Ολόκληρη η περιοχή θα είναι ελεύθερη και ασφαλής ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους και τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω των καταστημάτων μας.

2) ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. Ένας σύγχρονος δήμος οφείλει να μεριμνά επισταμένα για μια καθαρή πόλη. Οδοκαθαριστές με σύγχρονα μέσα, περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων για τους πεζούς, ίσως και μεγαλύτεροι με το σκεπτικό ότι πολλά σκουπίδια προέρχονται από «γρήγορο φαγητό», συχνή αποκομιδή, πλύσιμο πλατειών και δρόμων μπορούν εύκολα να βελτιώσουν την εικόνα της περιοχής. Ακόμα αισθητικές παρεμβάσεις με υποχρέωση ακόμα και των καταστηματαρχών και ιδιοκτητών των κτηρίων να τα διατηρούν καθαρά και προσεγμένα εξωτερικά, μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτό.

3) ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Ένα χρόνιο πρόβλημα πρέπει επιτέλους να βρει τη λύση του. Οχήματα, κυρίως μηχανάκια, πρέπει για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την αισθητική και τον πολιτισμό ενός πραγματικά ιστορικού Ιστορικού Κέντρου να πάψουν δια πάντως να διέρχονται παράνομα από τους πεζόδρομους και τις πλατείες. Για λόγους πραγματικούς, όπως η τροφοδοσία των καταστημάτων, να εφαρμοστεί με σεβασμό από τους επαγγελματίες ένα αυστηρό ωράριο κίνησης οχημάτων αυστηρά τροφοδοσίας. Ακόμα, για λόγους ασφάλειας των κατοικιών και των καταστημάτων, να γίνουν επί τόπου παρουσιάσεις – σεμινάρια και σχεδιασμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες ( Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης κ.α.) τρόπων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών όπως, σεισμοί, πυρκαγιές διακομιδή τραυματιών – ασθενών και άλλα.

Η Κεντρική Πλατεία είναι η βιτρίνα της πόλης, το Ιστορικό Κέντρο όμως πρέπει να γίνει το στολίδι της 2

4) ΦΩΤΙΣΜΟΣ. Το Ιστορικό Κέντρο με προφανώς ελλιπή και κακό φωτισμό δε χαρακτηρίζεται ρομαντικό. Θα το χαρακτηρίζαμε, σε πολλές περιπτώσεις, χώρο που προκαλεί ανασφάλεια στους επισκέπτες και τους κατοίκους του. Ένας σωστά μελετημένος φωτισμός όλου του Ιστορικού Κέντρου με, κατά την άποψη μας, θερμό φως θα δώσει άμεσα μια εντελώς νέα και σύγχρονη εικόνα στην περιοχή.

6) ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ τραπεζοκαθισμάτων σε μια σύγχρονη και πραγματική λογική με την προοπτική της μόνιμης και νόμιμης έκτασης των τραπεζοκαθισμάτων προς όφελος των καταστημάτων και βέβαια προς όφελος του Δήμου μιας και οι χώροι αυτοί νοικιάζονται από αυτόν. Επανεξέταση χρήσης βοηθημάτων όπως πλαϊνές μικρές τέντες, πάντα στη λογική της εξυπηρέτησης του κοινού, της καλαισθησίας και της εύρυθμης λειτουργίας της περιοχής.

6) ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Μια πρόταση που προφανώς δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη αν και μια εικόνα του χώρου χωρίς καλώδια θα ήταν εξαιρετική.

7) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Επανασχεδιασμός του χάρτη της πόλης που διατίθεται στους τουρίστες με καίρια σηματοδότηση στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων που είναι και το σύμβολο της Καλαμάτας και ενημέρωση αυτού με σύγχρονα στοιχεία καθώς και διανομή του, προς εξυπηρέτηση του κοινού, από όλα τα καταστήματα της περιοχής μας

8) ΓΙΟΡΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Ο στολισμός της πόλης μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των Αποκριών είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και το Ιστορικό Κέντρο που χρόνια τώρα είναι παραμελημένο. Παράλληλα η φιλοξενία εκδηλώσεων στην περιοχή είναι απαραίτητη. Η Κεντρική Πλατεία είναι η βιτρίνα της πόλης, το Ιστορικό Κέντρο όμως πρέπει να γίνει το στολίδι της. Να σημειώσουμε εδώ τη διαρκή συμμετοχή του Πεζόδρομου Αμφείας στα δρώμενα του Καρναβαλιού με πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς και τις πολλές εκδηλώσεις που σαν Πεζόδρομος έχουμε δημιουργήσει ή φιλοξενήσει.

9) Τέλος, για τον Πεζόδρομο Αμφείας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να εφαρμοστεί η πρόταση της παρούσας Δημοτικής Αρχής να «σκεπαστεί» ο δρόμος μας με μια αρχιτεκτονικά σύγχρονη πέργκολα, ένα έργο το όποιο προβλέπουμε βάση σχεδιασμού να κάνει την Αμφείας σημείο αναφοράς για τους συμπολίτες μας αλλά και τους πεζόδρομους όλης της χώρας.

Παραμένουμε διαρκώς στη διάθεση σας ώστε οι προτάσεις μας να συζητηθούν σε βάθος και το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας να γίνει πόλος έλξης τουριστών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο κι η Καλαμάτα μια καλαίσθητη, σύγχρονη πρωτεύουσα, μια κοιτίδα πολιτισμού.

Καλή σας επιτυχία στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές.

Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Με τιμή οι επαγγελματίες του Πεζόδρομου Αμφείας

Με αλφαβητική σειρά:

 1. Καλαμάκι
 2. Κούνιες art café
 3. Κύτταρο
 4. Λούφα μεζεδοτεχνείο
 5. Mama’s γλυκοπωλείο
 6. Μεζεδαγωγείο
 7. Πραλίνα
 8. Ροδανθός
 9. Route 66
 10. Stretto
 11. Το σπίτι της κρέπας
 12. Το Σπιτικό “φαγοποτείον”

Η Κεντρική Πλατεία είναι η βιτρίνα της πόλης, το Ιστορικό Κέντρο όμως πρέπει να γίνει το στολίδι της 3


Κοινοποιησέ το

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 10
Κοινοποιησέ το

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 11

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 12

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 13

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 14
Κοινοποιησέ το

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 15
Κοινοποιησέ το

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 16

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

 • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
 • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
 • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ