Connect with us
biostalis

Ειδησεις απο Καλαματα

Άρθρο του Γιάννη Λαγογιάννη για την πρόταση του εμπορικού συλλόγου Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Χριστούγεννα στην Καλαμάτα
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Γιάννης Λαγογιάννης

Γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές. Η κυβέρνηση με γνώμονα τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις υπουργικές αποφάσεις και όλα όσα αντεργατικά μέτρα νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει λύσει τα χέρια της εργοδοσίας για να μας εκμεταλλεύεται όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει. Από την άλλη οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι, πνιγμένοι στα χρέη και τη βαριά φορολογία βρίσκονται σε απόγνωση, ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση προκαλεί ερωτηματικά η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας να κηρυχθούν τουριστικές μια σειρά από περιοχές της πόλης και οδοί όπως η Ναυαρίνου και το ιστορικό κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα σε αυτές τις περιοχές θα είναι ανοιχτά ως τις 11 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, όλες τις Κυριακές για 32 εβδομάδες τον χρόνο! Η πείρα πανελλαδικά αλλά και στην πόλη μας έχει δείξει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι λευκές νύχτες δεν «τόνωσαν την αγορά», δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το «λουκέτο». Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας. Μακροπρόθεσμα με την πλήρη απελευθέρωση θα οδηγήσουν στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα περί εξυπηρέτησης του τουρισμού και των καταναλωτών είναι λόγια για να μας “κοιμίζουν”.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και η επταήμερη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ χρησιμοποιείται και σαν ένα ακόμη “εργαλείο” βιολογικής εξόντωσης του διαρθρωτικού προβλήματος, όπως τους χαρακτηρίζουν, των χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολουμένων εμπόρων και επαγγελματιών. Αλήθεια ποιους ωφέλησε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τους μικρούς εμπόρους ή μια χούφτα πολυεθνικές στην Αριστομένους και σε συγκεκριμένες περιοχές της Καλαμάτας; Αυτές οι πολυεθνικές είναι που παίρνουν και όλη την πελατεία, ενώ οι μικρο μαγαζάτορες βλέπουν πελάτη με τα κιάλια.

Η πρόταση του εμπορικού συλλόγου όχι μόνο δεν βοηθάει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να ανακάμψουν αλλά ανοίγει την όρεξη στις πολυεθνικές, αφού θα διεκδικήσουν να ανοίγουν και αυτές, γιατί γειτνιάζουν με τις οδούς και τις περιοχές που προτείνει να χαρακτηριστούν τουριστικές. 

Τέτοιες προτάσεις και φιέστες σαν την Λευκή νύχτα, ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων. Άλλωστε για το ότι στα εμπορικά καταστήματα μειώνεται ο αριθμός των πελατών δεν φταίει ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά λόγω της νέας εξελισσόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και προσπαθούν να ικανοποιήσουν κύρια τις βασικές τους ανάγκες.

Μόνη λύση για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες δεν είναι η θυσία και της τελευταίας ημέρας που έχουν για να αφιερώσουν στην οικογένεια τους αλλά να διεκδικήσουν άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολουμένων στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, μείωση των έμμεσων φόρων. Τις αυξημένες κρατικές δαπάνες, να τις πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μικροί ΕΒΕ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρειάζεται τώρα να δυναμώσουν την κοινή δράση με άλλους φορείς, εργατικά σωματεία, που υιοθετούν αιτήματα σε αυτή την κατεύθυνση και συγκρούονται με τον ίδιο αντίπαλο. Μαζί με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Να μην αφήσουμε να περάσει η πρόταση του εμπορικού συλλόγου για δουλειά ήλιο με ήλιο επτά μέρες τη βδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να δυναμώσουμε τις γραμμές του συνδικάτου υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Νομού Μεσσηνίας, να διεκδικήσουμε:

  • Κατάργηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και όλων των αντεργατικών νόμων.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο 5ημερο 40ωρο!

  • Άμεση κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.

Γιάννης Λαγογιάννης

Γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων

στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Κουμπαράς Αλληλεγγύης για την μικρή Αναστασία από τον Ευκλή Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κουμπαράς Αλληλεγγύης για την μικρή Αναστασία από τον Ευκλή Καλαμάτας 9
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Η διοίκηση του συλλόγου, η πρόεδρος Ελένη Οικονομοπούλου και οι πεζοπόροι μας ενημερώνουν:
Άρθρο του Γιάννη Λαγογιάννη για την πρόταση του εμπορικού συλλόγου Καλαμάτας 10* Την μικρή Αναστασία την γνωρίσαμε το 2017, όπου μαζί με τους γονείς της συμμετείχαν στην ορειβατική ανάβαση στον Άγιο Γεώργιο της Αρτεμισίας. Την ημέρα εκείνη παρ΄ όλο τον βροχερό καιρό, η μικρή μας πεζοπόρος αντεπεξήλθε τέλεια και έφτασε κατενθουσιασμένη στην κορυφή !
* Ακολούθησαν κι άλλες εξορμήσεις όπως στο Μαίναλο, όπως στην πρόσφατη, το 2020, εξόρμηση στον Αρκαδικό ποταμό κ.ά.
* Όλοι εμείς οι πεζοπόροι και οι ορειβάτες του ”Ευκλή”, θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου, να βοηθήσουμε, να ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας της.
* Για τον σκοπό αυτό θα έχουμε στις εξορμήσεις μας ”ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ” και θα φροντίσουμε, να μαζέψουμε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, ευχόμενοι τα καλύτερα για την Αναστασία μας.
Τον σφραγισμένο κουμπαρά μας, θα τον παραδώσουμε στους γονείς της μικρής μας φίλης Αναστασίας, Ηλία Τριανταφυλλάκη και Ξένια Πρεζεράκου στα γραφεία του συλλόγου μας.
__ Ο διευθυντής του 8ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας κος Αντώνης Ρούσσος αναφέρει:
<< Η μικρή Αναστασία 7 ετών, μαθήτρια της Β΄  τάξης, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να χειρουργηθεί στον εγκέφαλο στις Η.Π.Α.
Για την δύσκολη αυτή επέμβαση απαιτείται το ποσό των 700.000 ευρώ.
Η οικογένεια της μικρής, αλλά και εμείς οι δάσκαλοι του σχολείου, κάνουμε έκκληση για οικονομική βοήθεια. >>
Άρθρο του Γιάννη Λαγογιάννη για την πρόταση του εμπορικού συλλόγου Καλαμάτας 11


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Η Καλαμάτα έστειλε το δικό της μήνυμα «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Η Καλαμάτα έστειλε το δικό της μήνυμα «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» 12
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Έχοντας ως κεντρικό άξονα το μήνυμα ότι «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί», πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, εκδήλωση στο πλαίσιο της 14ης «Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε 34 μεγάλες  πόλεις της Ελλάδας από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», και η δράση της Καλαμάτας έγινε με τη συνεργασία του Δήμου.

Άρθρο του Γιάννη Λαγογιάννη για την πρόταση του εμπορικού συλλόγου Καλαμάτας 13Μέσω της δράσης, που πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των κανόνων και των μέτρων ασφαλείας, οι διοργανωτές θέλησαν να περάσουν το μήνυμα – προτροπή στις παρέες, να ορίσουν ένα άτομο που δεν θα καταναλώσει ποτό εκείνη τη βραδιά και θα αναλάβει τον ρόλο του «οδηγού της παρέας»!

Η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, ένα μήνυμα που πρέπει να σταλεί προς όλους, ώστε, να σωθούν ζωές, αφού τα θανατηφόρα τροχαία είναι μια μάστιγα που πρέπει να σταματήσει.

Άρθρο του Γιάννη Λαγογιάννη για την πρόταση του εμπορικού συλλόγου Καλαμάτας 14Στην Καλαμάτα η δράση υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και με την υποστήριξη-συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Φάος», του Ι.Ι.Ε.Κ ΟΡΙΖΩΝ, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά κι άλλων φορέων.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Ολοκληρώθηκε το πρώτο πάρκο τσέπης στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ολοκληρώθηκε το πρώτο πάρκο τσέπης στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 15
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Το πρώτο πάρκο τσέπης επί της Νέδοντος ολοκληρώθηκε και ήδη εκκίνησαν οι εργασίες για τη δεύτερη παρέμβαση σε άλλο σημείο της πόλης, επί της Ασκληπιού, έναντι του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμος Καλαμάτας φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα με ολοκληρωμένο δίκτυο πάρκων τσέπης κι όχι με μεμονωμένες παρεμβάσεις.

Τα πάρκα τσέπης αποτελούν χώρους που έχουν στόχο να δώσουν ανάσα δροσιάς σε γειτονιές της πόλης και ταυτόχρονα ένα χρώμα σε πυκνοδομημένες περιοχές.

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε ανακοινώσει ότι ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά σημεία σε διάφορες περιοχές της πόλης, προκειμένου να μετατραπούν σε πάρκα τσέπης – σημεία συνάντησης, έχοντας συγκεκριμένο χαρακτήρα και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω πάρκα είναι ανοιχτοί χώροι, με πρόσβαση στο κοινό, που συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται  και στοχεύουν στην επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

1ο ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ (πάρκινγκ Νέδοντος)

Η υλοποίηση των έργων γίνεται από συνεργεία αυτεπιστασίας των Διευθύνσεων Τεχνικών & Γεωτεχνικών Υπηρεσιών υπό την επίβλεψη των Αντιδημάρχων Γ. Μπάκα και Δ. Μαστραγγελόπουλου, ενώ το σχεδιασμό του εγχειρήματος των πάρκων τσέπης στην πόλη μας έχει αναλάβει ο πολιτικός μηχανικός Β. Κουτραφούρης ,ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου.

νεδοντος

Το πρώτο πάρκο τσέπης δημιουργήθηκε σε χώρο 370 τ.μ. περίπου.

Τοποθετήθηκαν σημεία και διάδρομοι κίνησης από ανοιχτόχρωμο δάπεδο. Υλοποιήθηκαν διαστάσεις τέτοιες που να επιτρέπουν την απρόσκοπτη χρήση του πάρκου τσέπης από ΑΜΕΑ. Επιτεύχθηκε λειτουργική σύνδεση με τον ποδηλατόδρομο, ενώ τοποθετήθηκε αστικός εξοπλισμός (παγκάκια από φυσικό υλικό (ξυλεία), επιπρόσθετα φωτιστικά σώματα -led- μεσαίου ύψους για τον τοπικό φωτισμό του σημείου παρέμβασης, καλαθάκια απορριμμάτων).

Επίσης στο σημείο υπήρξε εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου και κατάλληλη φύτευση με χαμηλά και υψηλά δέντρα (κ.ά.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η σκίαση και ο δροσισμός των χώρων με φυσικό τρόπο.

121828556 807265460057665 8624379756256188790 n

2ο ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ (Ασκληπιού)

Άμεσα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου οι εργασίες για τη δημιουργία του 2ου πάρκου τσέπης – σημείου συνάντησης, επί της οδού Ασκληπιού, έναντι του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

122069299 683174162307559 7334867775217847191 n


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ