Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Άρθρο του Γιάννη Λαγογιάννη για την πρόταση του εμπορικού συλλόγου Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

Χριστούγεννα στην Καλαμάτα
Κοινοποιησέ το

https://www.navarinochallenge.com/https://dimiourgikiprotovoulia.gr/

Γιάννης Λαγογιάννης

Γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές. Η κυβέρνηση με γνώμονα τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις υπουργικές αποφάσεις και όλα όσα αντεργατικά μέτρα νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει λύσει τα χέρια της εργοδοσίας για να μας εκμεταλλεύεται όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει. Από την άλλη οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι, πνιγμένοι στα χρέη και τη βαριά φορολογία βρίσκονται σε απόγνωση, ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση προκαλεί ερωτηματικά η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας να κηρυχθούν τουριστικές μια σειρά από περιοχές της πόλης και οδοί όπως η Ναυαρίνου και το ιστορικό κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα σε αυτές τις περιοχές θα είναι ανοιχτά ως τις 11 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα, όλες τις Κυριακές για 32 εβδομάδες τον χρόνο! Η πείρα πανελλαδικά αλλά και στην πόλη μας έχει δείξει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι λευκές νύχτες δεν «τόνωσαν την αγορά», δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το «λουκέτο». Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας. Μακροπρόθεσμα με την πλήρη απελευθέρωση θα οδηγήσουν στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα περί εξυπηρέτησης του τουρισμού και των καταναλωτών είναι λόγια για να μας “κοιμίζουν”.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και η επταήμερη δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ χρησιμοποιείται και σαν ένα ακόμη “εργαλείο” βιολογικής εξόντωσης του διαρθρωτικού προβλήματος, όπως τους χαρακτηρίζουν, των χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολουμένων εμπόρων και επαγγελματιών. Αλήθεια ποιους ωφέλησε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τους μικρούς εμπόρους ή μια χούφτα πολυεθνικές στην Αριστομένους και σε συγκεκριμένες περιοχές της Καλαμάτας; Αυτές οι πολυεθνικές είναι που παίρνουν και όλη την πελατεία, ενώ οι μικρο μαγαζάτορες βλέπουν πελάτη με τα κιάλια.

Η πρόταση του εμπορικού συλλόγου όχι μόνο δεν βοηθάει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να ανακάμψουν αλλά ανοίγει την όρεξη στις πολυεθνικές, αφού θα διεκδικήσουν να ανοίγουν και αυτές, γιατί γειτνιάζουν με τις οδούς και τις περιοχές που προτείνει να χαρακτηριστούν τουριστικές. 

Τέτοιες προτάσεις και φιέστες σαν την Λευκή νύχτα, ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων. Άλλωστε για το ότι στα εμπορικά καταστήματα μειώνεται ο αριθμός των πελατών δεν φταίει ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά λόγω της νέας εξελισσόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και προσπαθούν να ικανοποιήσουν κύρια τις βασικές τους ανάγκες.

Μόνη λύση για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες δεν είναι η θυσία και της τελευταίας ημέρας που έχουν για να αφιερώσουν στην οικογένεια τους αλλά να διεκδικήσουν άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολουμένων στο αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, μείωση των έμμεσων φόρων. Τις αυξημένες κρατικές δαπάνες, να τις πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο και όχι οι μικροί ΕΒΕ, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρειάζεται τώρα να δυναμώσουν την κοινή δράση με άλλους φορείς, εργατικά σωματεία, που υιοθετούν αιτήματα σε αυτή την κατεύθυνση και συγκρούονται με τον ίδιο αντίπαλο. Μαζί με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Να μην αφήσουμε να περάσει η πρόταση του εμπορικού συλλόγου για δουλειά ήλιο με ήλιο επτά μέρες τη βδομάδα.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να δυναμώσουμε τις γραμμές του συνδικάτου υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Νομού Μεσσηνίας, να διεκδικήσουμε:

  • Κατάργηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και όλων των αντεργατικών νόμων.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο 5ημερο 40ωρο!

  • Άμεση κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση.

Γιάννης Λαγογιάννης

Γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων

στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας

https://dimiourgikiprotovoulia.gr/https://dinamidimiourgias.gr/https://stoupass.gr/ΔΡΑΚΟΥsesamisesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ