Connect with us

Μεσσηνία

Η Καλαμάτα δεν είναι πια η πρώτη 5G πόλη της Ελλάδας… Ο απόηχος της απόφασης

Ανέβηκε

στις

η καλαμάτα δεν είναι πια η πρώτη 5g πόλη της ελλάδας… ο απόηχος της απόφασης 1
Κοινοποιησέ το

Η Καλαμάτα δεν είναι πια η πρώτη 5G πόλη της Ελλάδας… Ο απόηχος της απόφασης

Στην πολύκροτη υπόθεση του 5g έπεσαν προ ημερών «τίτλοι τέλους», χάρη στην απόφαση που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, για την διακοπή λειτουργίας του πιλοτικού δικτύου 5G στην πόλη.
Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα παύει να είναι η πρώτη 5G πόλη της Ελλάδας βάζοντας τελεία σε ένα θέμα που εδώ και καιρό ταλάνιζε την τοπική κοινωνία με τις απόψεις να διίστανται. Ήταν μια αιτία σύγκρουσης μεταξύ εκείνων που έκριναν ως ωφέλιμη την τεχνολογία 5ης γενιάς που έφερε η σύμβαση που είχε συνάψει η προηγούμενη δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Παναγιώτη Νίκα με την εταιρία wind κι εκείνων που φοβούμενοι τις επιπτώσεις στην υγεία στάθηκαν απέναντι. Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση με τη νέα δημοτική αρχή να καλείται να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» και ύστερα από πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις και μέσω του Τύπου, το θέμα έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα που μας πέρασε όπου ελήφθη η τελική απόφαση…

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ίσως τα πράγματα να είναι λίγο πολύ γνωστά σήμερα, ωστόσο αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε όσα έλαβαν χώρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Ως πρώτο θέμα εξετάστηκε στο πρόσφατο ΔΣ η σύμβαση του 5G, παρουσία και αρκετών συμπολιτών μας που ήθελαν να ενημερωθούν και να εκφέρουν γνώμη.

Η συζήτηση διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες και παρά την πρόταση του δημάρχου Καλαμάτας να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στις αρχές του νέου έτους μια ημερίδα που στόχο θα είχε να αναδείξει απτά συμπεράσματα για το αν τελικά το 5G είναι επιβλαβές ή όχι και τότε να δινόταν παράταση της πιλοτικής λειτουργίας του, εν τέλει προς ψήφιση ήρθαν δύο προτάσεις. Η πρώτη πρόταση έγινε από την Δημοτική Αρχή στην οποία αναφερόταν η μη ανανέωση της σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου και η δεύτερη πρόταση ζητούσε τη διακοπή της στο τέλος του έτους. Η πρόταση διακοπής υπερψηφίστηκε με 16 ψήφους, ενώ 13 ψήφους έλαβε η μη ανανέωση της σύμβασης και στο τέλος της πολύωρης και σε έντονο κλίμα αυτής συνεδρίασης, οι παρευρισκόμενοι δημότες υποδέχθηκαν πανηγυρικά το αποτέλεσμά της!

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης υποδέχθηκαν αυτή την απόφαση οι καλαματιανοί που από την πρώτη στιγμή έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς για το ζήτημα αυτό. Το νόμισμα έχει δυο όψεις και εκείνη που φαίνεται πως επικράτησε στη συνείδηση των δημοτικών συμβούλων Καλαμάτας ήταν που οδήγησε στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Η Κίνηση Πολιτών Καλαμάτας ήταν και είναι μια ομάδα συμπολιτών μας που εξ αρχής αντέδρασαν σε αυτή τη σύμβαση αντιμετωπίζοντάς την ως βλαπτική για την υγεία των ανθρώπων και μέσω πρωτοβουλιών επιδίωξαν να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για το τι σημαίνει τελικά τεχνολογία 5G! Σε μια από τις πρώτες ενημερωτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη μας, ο Δρ. Θεόδωρος Π. Μέτσης, Dipl. Eng., M.Sc.(Eng.), Ph.D. Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός Περιβάλλοντος, είχε εκφράσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του φέρνοντας πολλά παραδείγματα επιπτώσεων αυτών των τεχνολογιών στην υγεία των ανθρώπων. Χθες η κίνηση πολιτών ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην απόφαση αυτή με την κάτωθι ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα social media:

«02/12/2019 Διακοπή της σύμβασης 5G για την Καλαμάτα

• Ένα ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την κίνηση των ενεργών πολιτών στον αγώνα ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! Που πλέων δεν είναι απλοί πολίτες βυθισμένοι μέσα στη λήθη της καθημερινότητας αλλά ενεργοί πολίτες, που ύψωσαν το κεφάλι, εκτίμησαν την κατάσταση γύρω τους και αποφάσισαν να επιλέξουν για το μέλλον τους.

• Ένα ευχαριστώ στο Δημοτικό Συμβούλιο που συμπαραστάθηκε στην αγωνία των πολιτών που αφορούσε την υγεία τους. Και ενημερώθηκε από τους καθηγητές με συγγράμματα με σαφείς και τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η 5G – HMA.

• Ένα ευχαριστώ επίσης σε όλους τους καθηγητές για την ανιδιοτελή προσφορά τους, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μας να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε τους πολίτες.

Δρ. Θεόδωρος Π. Μέτσης, Dipl. Eng., M.Sc.(Eng.), Ph.D. Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός Περιβάλλοντος.
Δρ. Αλκιβιάδης – Κωνσταντίνος Κεφαλάς: Ο Διδάκτορας Φυσικής τού Πανεπιστημίου MANCHESTER και Διευθυντής Ερευνών τού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Δρ. Χρήστος Γεωργίου: Καθηγητής Βιοχημείας τμήμα Βιολογίας Παν. Πατρών
Τομέας Γενετικής, Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας Εκπρόσωπος της NASA στην Ελλάδα
Δρ. Λουκάς Χ. Μαργαρίτης: Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Ραδιοβιολογίας & Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Διάκος: Νομικός Περιβάλλοντος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο & Κοινοτικό Δίκαιο στο PARIS II, και Πολιτικές Επιστήμες στην Ecole des Etudes Politiquesκ.

• Εχθές Δευτέρα 02/12/2019 αποφασίστηκε η διακοπή της σύμβασης για την 5G HMA (Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία) για την πόλη της Καλαμάτας.

Ως ενεργοί πολίτες που ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία της 5G στην Καλαμάτα δεν νιώθουμε ότι η διακοπή της σύμβασης είναι μια απλή νίκη. Νιώθουμε ότι είναι μια νίκη ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Νιώθουμε ότι ξεκινάνε να αμείβονται οι κόποι των προσπαθειών μας που:

1. Διοργανώσαμε δύο ημερίδες ενημέρωσης από διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
2. Φέραμε σε επαφή διεθνώς αναγνωρισμένους καθηγητές με τον ίδιο το Δήμαρχο.
3. Μοιράσαμε πάρα πολλά φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό προς ενημέρωση των πολιτών.
4. Διοργανώσαμε την παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου.
5. Μαζέψαμε πάνω από 4.000 υπογραφές μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε να μαζεύουμε.

• Φυσικά για την ομάδα των ενεργών πολιτών(ομάδα χωρίς πολιτική χροιά) τίποτα δεν σταματάει εδώ, συνεχίζουμε όλοι μαζί όπως ξεκινήσαμε ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! Ενημερωθείτε μέσα από την ομάδα του Facebook: ¨Η 5G στην Καλαμάτᨻ

Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ

«Καλώς ήρθατε στον μεσαίωνα», «Καληνύχτα Καλαμάτα», «Στην Καλαμάτα απαγόρευσαν το 5g γιατί προκαλεί στείρωση στους άνδρες. Τα ίδια βέβαια είπαν και 2g,3g,4g.» ήταν μερικά από τα σχόλια, πολλά εξ αυτών έως και χλευαστικά για την απόφαση των καλαματιανών να διακόψουν την σύμβαση αυτή, γράφτηκαν στο διαδίκτυο και στα social media στο άκουσμα της είδησης που έκανε τον γύρο όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και του κόσμου αφού αντίστοιχες καταστάσεις αντιμετώπισαν στο παρελθόν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολίτες κι άλλων χωρών.

Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το σχόλιο του Δημήτρη Μπούχαλη στο fb στο οποίο εκφράζει την άλλη άποψη: «Τη στιγμή που η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει, τη στιγμή που η ανάπτυξη σύγχρονων, ψηφιακών δεξιοτήτων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, τη στιγμή που η ενδυνάμωση των βιομηχανιών περνάει μέσα από τα δίκτυα 5G και το ΙοΤ , τη στιγμή που το 5G είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα θα μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων, θα είναι δηλαδή ένα άλμα που θα δώσει νέες δυνατότητες στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις που δεν υπήρχαν ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή ένα φοβικό Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διακοπή της πιλοτικής εφαρμογής του 5g στην πόλη μας. Ένας άλλος Δήμος που θεωρείται πρότυπο για όλους μας, ο Δήμος Τρικκαίων, με το βλέμμα στο μέλλον, συνεχίζει χωρίς καμία διαμαρτυρία τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή. Καληνύχτα Καλαμάτα

Τα ανωτέρω σχόλια πρόκειται για παρεμβάσεις ανθρώπων που εναντιώνονταν εξ αρχής στην ιδέα ότι οι νέες τεχνολογίες αιχμής έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων αποζητώντας υψηλότερες ταχύτητες και καινοτόμα δίκτυα χαρακτηρίζοντάς τα ως το μεγάλο βήμα ανάπτυξης του τόπου και παράλληλα βελτίωσης της ζωής μας. Η άλλη άποψη υποδέχθηκε θετικά τη σύμβαση αυτή αντιμετωπίζοντάς της ως τεχνολογικό άλμα που θα δύναται να δώσει νέες δυνατότητες στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις που δεν υπήρχαν ποτέ πριν και ως μια φυσιολογική μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.
Εν τέλει οι απόψεις διίστανται, η απόφαση ελήφθη και η πόλη μας παύει να είναι είτε ή πρώτη πρότυπη ψηφιακή πόλη είτε η πρώτη πόλη «πειραματόζωο»!

Παν. Χειλάς: «Δεν υπήρξε καμία εισήγηση ΥΠΕΡ της συνέχισης της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος 5G»

«Όταν ψηφίζει ανθρώπους με έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων η απάντηση που θα λαμβάνει πάντα θα είναι: “Αναμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν τι να κάνουμε, εμείς δεν ξέρουμε από αυτά”, αναφέρει στην σημερινή παρέμβασή του ο Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Χειλάς, με αφορμή την απόφαση του ΔΣ για την διακοπή της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος 5G

“Ύστερα από τα αλλεπάλληλα μηνύματα που λαμβάνουμε σχετικά με τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος 5G πρέπει να αναφερθούν τα εξής

1. Οι επιλογές τις οποίες εισηγήθηκε ο δήμαρχος και οι αντιπολιτεύσεις ήταν δύο. Η πρώτη επιλογή (γραμμή αντιπολιτεύσεων) τασσόταν υπέρ της διακοπής της σύμβασης πριν τη λήξη του συμβολαίου (με σκοπό να μην υφίσταται μονομερής δυνατότητα ανανέωσης από τη Wind βάσει της ισχύουσας σύμβασης) και η δεύτερη επιλογή (γραμμή δημάρχου) τασσόταν υπέρ της μη ανανέωσης της σύμβασης μετά τη λήξη της τις αμέσως επόμενες ημέρες (με σκοπό να μην γίνει καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά της εταιρείας).

• Δεν υπήρξε καμία εισήγηση ΥΠΕΡ της συνέχισης της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος 5G, όπως δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών από τη δημοτική αρχή παρά τις συνεχείς και αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των δημοτών της Καλαμάτας.

2. Η διοικούσα αρχή (δήμαρχος και αντιδήμαρχοι) ισχυρίστηκαν ότι τάσσονται υπέρ της “ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ” της σύμβασης, διότι δεν έχουν ακόμα στοιχεία από το Δημόκριτο για να μπορέσουν να αποφανθούν για την ασφάλεια ή όχι της νέας τεχνολογίας. Η απάντηση είναι:

• ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ τέτοια στοιχεία!

α) το βαν του Δημόκριτου (που βρίσκεται παρκαρισμένο ακριβώς έξω από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας) σύμφωνα με τον κ. Διονυσόπουλο (που ήταν παρών χθες στη συνεδρίαση του ΔΣ) πραγματοποιεί μετρήσεις στο φάσμα από 0 GHz έως 6 GHz. Η τεχνολογία 5G εκπέμπει σε χαμηλές (700 MHz), υψηλές (3,5 GHz) και πολύ υψηλές (> 26 GHz ή αλλιώς “mmWave”) Η/Μ συχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός του βαν μετράει την ακτινοβολία ΟΛΩΝ σχεδόν των κεραιών της Καλαμάτας, γιατί ΟΛΕΣ εκπέμπουν σε αυτό το φάσμα και όχι τη ζώνη (πιθανής) επικινδυνότητας. Να το πούμε πιο απλά. Επιθυμείς να μετρήσεις την παράνομη ταχύτητα στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αθήνας και λες στην τροχαία: “πάρε αυτό το ραντάρ που μετράει από 0 km/h έως 80 km/h και κόψε κλήσεις σε όσους παρανομούν”. Αυτός που θα περάσει με 200km/h δεν θα καταγραφεί από το ραντάρ αυτό, γιατί απλά το ραντάρ αυτό είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για να μετρήσει το ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΟΡΙΟ ταχύτητας. Δεν μετράει το φάσμα της παρανομίας!

β) ο Δημόκριτος (εάν οι μετρήσεις γίνονταν σωστά στο κατάλληλο φάσμα > 26 GHz) θα έδινε στοιχεία για το χρόνο εκπομπής και ισχύος της μετρούμενης Η/Μ ακτινοβολίας. ΔΕ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής ή ΜΗ ασφαλής για τους ανθρώπινους ιστούς και τις πιθανές βιολογικές αλλοιώσεις – επιδράσεις!
• Όποιος παραπονιέται για τη μη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος 5G, να αναλογιστεί ότι όταν ψηφίζει ανθρώπους με έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων η απάντηση που θα λαμβάνει πάντα θα είναι:

“Αναμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν τι να κάνουμε, εμείς δεν ξέρουμε από αυτά”.

Και οι ειδικοί μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις και λένε την άποψή τους κατά το δοκούν, διότι οι διοικούντες δεν θα είναι ποτέ σε θέση να κρίνουν εάν αυτό που ακούνε είναι σωστό ή λάθος. Με το καλό το 2020″.

Η Καλαμάτα δεν είναι πια η πρώτη 5G πόλη της Ελλάδας… Ο απόηχος της απόφασης

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ