Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Η ιστορική αποχή έφερε ανατροπές και μηνύματα για επιλογές προσώπων

Ανέβηκε

στις

Η ιστορική αποχή έφερε ανατροπές και μηνύματα για επιλογές προσώπων 1
Κοινοποιησέ το

Η αυξημένη αποχή στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών έφερε μεγάλες ανατροπές στα προγνωστικά και στις εκτιμήσεις, καθώς, όπως φαίνεται, μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θεώρησε ως δεδομένο το προβάδισμα που είχαν οι υποψήφιοι που είχαν επικρατήσει στον πρώτο γύρο.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες στον α’ γύρο προσήλθαν και ψήφισαν, εγκρίνοντας την κυβερνητική πολιτική, κάτι που διαπιστώνεται από την ευρύτατη «γαλάζια» επικράτηση. Αντιθέτως, στον δεύτερο γύρο, με την αποχή τους, αποδοκίμασαν κακές επιλογές σε πρόσωπα, που είχαν πάει κομματικά χρίσματα.

Στις σημερινές κάλπες σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ αποχής τόσο στις έξι Περιφέρειες που κρίθηκαν σήμερα, όσο και στους μεγαλύτερους Δήμους, με κορυφαίο τον Δήμο Αθηναίων, όπου ο Χάρης Δούκας έκανε τη μεγάλη ανατροπή και νίκησε τον Κώστα Μπακογιάννη που, στον πρώτο γύρο, είχε σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό. Η επικράτηση του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη έναντι τοιυ νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα ήταν, αντιθέτως, αναμενόμενη.

Στη Θεσσαλία, η μονομαχία του Κάμπου, που θεωρούνταν αμφίρροπη, κρίθηκε υπέρ του κοινού υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος κάλυψε τη διαφορά που τον χώριζε από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και έγινε η μόνη που περνά στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Ανατροπές στον δεύτερο γύρο από «αντάρτες» υποψηφίους έγιναν στην Ανατολική Μακεδονία με τον Θ. Τοψίδη και στο Βόρειο Αιγαίο με τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ενώ προβλεπόμενες είναι οι νίκες που έγιναν από άλλους δύο αντάρτες: Στα Ιόνια Νησιά από τον Γιάννη Τρεπεκλή και στη Δυτική Μακεδονία από τον Γιώργο Αμανατίδη. Από τους επίσημους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος, ο μόνος που αναδεικνύεται νικητής είναι ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο.

Με δεδομένο, πάντως, ότι οι σημερινές ανατροπές προέρχονται κυρίως από την απροθυμία προσκείμενων στη ΝΔ ψηφοφόρων, το αποτέλεσμα θεωρείται ως «καμπανάκι» προειδοποίησης στην κυβέρνηση, που ήταν απότοκο τόσο της προεξόφλησης που έφερε το πολύ θετικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, όσο και των αλαζονικών συμπεριφορών που παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων

Στην Πελοπόννησο, ο Δημήτρης Πτωχός διατήρησε το προβάδισμα και στο 77,34% της καταμέτρησης παίρνει 52,32%, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, θα ξεπεράσει το 53%. Να σημειωθεί ότι από τις 6 Περιφέρειες που μπήκαν σε επαναληπτική αναμέτρηση, οι 5 φαίνεται ότι θα αλλάξουν περιφερειάρχη (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Ανατολική Μακεδονία Θράκη).

Επίσης, κατά τη δεύτερη και τελική αναμέτρηση φαίνεται ότι θα υπάρξουν 3+2 ανατροπές σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Συγκεκριμένα, στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τερματίζουν πρώτοι οι υποψήφιοι που αναδείχθηκαν δεύτεροι την περασμένη Κυριακή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, η ανατροπή πιθανότατα οφείλεται σε μετακινήσεις ψηφοφόρων συνδυασμών που αποκλείστηκαν την πρώτη Κυριακή και κατευθύνθηκαν σήμερα προς συγκεκριμένους υποψηφίους και στη μεγάλη αποχή, που φαίνεται ότι προήλθε από τις υποψηφιότητες που μένουν στη δεύτερη θέση.

Αντίθετα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται ότι θα υπάρξει ανατροπή, καθώς στο 77,97% της καταμέτρησης προηγείται ο Δημήτρης Κουρέτας, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας πίσω τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος είχε τερματίσει πρώτος στον α’ γύρο.

Ιδια εικόνα και στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς στο 74,5% της καταμέτρησης ο «αντάρτης» Κώστας Μουτζούρης προηγείται με 54,28%, αφήνοντας δεύτερο τον Αλκιβιάδη Στεφανή, που είχε τερματίσει πρώτος την προηγούμενη Κυριακή.

Οριακή ανατροπή φαίνεται ότι θα υπάρξει και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, με τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να χάνει από τον Χριστόδουλο Τοψίδη που, στο 67,15% της ενσωμάτωσης, παίρνει 50,88%.

Καθαρή νίκη φαίνεται ότι πετυχαίνουν οι «γαλάζιοι» αντάρτες σε Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Γιάννης Τρεπεκλής με 66% στο 76,44% της καταμέτρησης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία μπροστά είναι ο Γιώργος Αμανατίδης με 56,61% και καταμετρημένο το 75,77% των ψήφων.

ΠΗΓΗ

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ