Connect with us

Πολιτικά

Γιάννης Ανδρουλιδάκης: Ανασχηματισμός, αλληλοκαρφώματα και αδιέξοδα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Το δεκαήμερο που πέρασε είχε πολλά και ενδιαφέροντα. Ανασχηματισμό, δηλώσεις, ενέσεις αισιοδοξίας και κυβερνητικό αλαλούμ. Το τελευταίο πάει να γίνει κανόνας για την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία. Εκεί που θα άνοιγαν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, σύμφωνα με δήλωση του κ. Πέτσα,  ήρθε η κ. Πελώνη να μπερδέψει ακόμη  περισσότερο το κουβάρι και τελικά  το υπουργείο Παιδείας να διευκρινίσει ότι θα λειτουργήσουν  μόνο η πρωτοβάθμια και οι δομές ειδικής αγωγής.  Μάλλον ο ανασχηματισμός ξεκούρδισε ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό σχήμα.

Έγινε, λοιπόν, και η πολυαναμενόμενη αναδόμηση. Άνθρακας, εντούτοις, ο θησαυρός. Χαρακτηρίστηκε από εσωκομματικές ισορροπίες, λίγες μετακινήσεις και αποχωρήσεις εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών. Κι αν κανείς πιστεύει ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα,  ας διαβάσει προσεκτικά τη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως, ανεξαρτήτως προσώπων, η πολιτική θα παραμείνει ενιαία. Ούτε η υπουργός Παιδείας, η οποία προκάλεσε τόσο πολύ την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία με τις αποφάσεις της, ούτε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει μερίδιο ευθύνης για το μπάχαλο που επικρατεί στο πρόβλημα της πανδημίας, γρατζουνίστηκαν στο ελάχιστο. Σαν να μη φταίει κανείς. Σαν να είναι θεόσταλτα όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Φάνηκε, επιπλέον, σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση που προέβαλλε  ως σημαντικό και πολύ προοδευτικό το αυτονόητο: την υπουργοποίηση  ενός ομοφυλόφιλου, λες και αυτό αποτελεί είδηση τον 21ο αι. Μελανότερο σημείο του ανασχηματισμού, τέλος, αποτελεί η τοποθέτηση του κ. Βορίδη στο υπουργείο Εσωτερικών. Η αναβάθμιση του γνωστού για τη δράση και τις ακραίες απόψεις του υπουργού, πέρα από όλα τα άλλα, τού δίνει αέρα σε μια ενδεχόμενη διαδοχή του κ. Μητσοτάκη.

Η απόφαση, μάλλον, δεν άρεσε στον έτερο δελφίνο και αποψιλωμένο από κρίσιμες αρμοδιότητες υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, ο οποίος ξεκίνησε αντάρτικο. Άδειασε τον   πρωθυπουργό δηλώνοντας προκλητικά ότι, ενώ είχαν εισηγηθεί οι λοιμοξιωλόγοι να τεθεί σε καραντίνα η Θεσσαλονίκη πριν από την εορτή του Αγίου Δημητρίου, η κυβέρνηση αποφάσισε το αντίθετο από σεβασμό στην ορθοδοξία.  Η αναφορά αυτή προκάλεσε σάλο, επειδή λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε διαψεύσει ανάλογες πληροφορίες. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό,  καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να αδιαφορεί για τις ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους μιας μεγάλης δεξαμενής από την οποία παίρνει ψήφους. Πρέπει να αποσαφηνιστεί  άμεσα, αφού κάποιος από τους δύο ψεύδεται. Σε τελική ανάλυση, ας βγει με υπευθυνότητα η επιτροπή να πει τι ακριβώς συνέβη. Το οφείλει ως ηθική υποχρέωση στους συγγενείς των εκατοντάδων νεκρών της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στους πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα μήνες τώρα και βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται καλά ούτε στο πρόγραμμα εμβολιασμού με το όνομα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι θα εξακολουθούν να ζουν στη σκλαβιά των περιορισμών για πολλούς μήνες ακόμη, αφού η ανοσία του πληθυσμού μεταφέρεται τουλάχιστον για μετά το φθινόπωρο. Εκεί που θα είχαμε εκατομμύρια παρτίδες, έχουν εμβολιαστεί λίγες χιλιάδες. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι ημερήσιοι εμβολιασμοί από τις 5.000 θα ανέβουν στις 8.000 είναι  αποκαλυπτική.  Η κυβερνητική στάση  να ακολουθεί κατά γράμμα την κοινοτική οδηγία, η οποία απαγορεύει μονομερείς διαπραγματεύσεις για την προμήθεια εμβολίων, την οποία, ωστόσο, έχουν σπάσει η Γερμανία και άλλες χώρες και έχουν προμηθευτεί εκατομμύρια εμβόλια, είναι πραγματικά ανεξήγητη.

Η ελληνική τραγωδία συνεχίζεται και το αδιέξοδο είναι μεγάλο. Η κυβερνητική μηχανή εμφανίζει  όχι  ακίνδυνες αρρυθμίες, αλλά σοβαρότατες επιπλοκές. Έτσι, αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς τη θέλησή του, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εκλογές με πρόφαση την αντιμετώπιση των σοβαρότατων συνεπειών της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, όμως,  θα επιχειρήσει να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό. Οι  πιθανότητές του είναι αυξημένες εξαιτίας του πολιτικού κενού που υπάρχει στην πλευρά της αντιπολίτευσης. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρισκόταν, ήδη,  εκεί που του πρέπει: να κάνει, δηλαδή, αμέριμνος ποδηλασία στην Πάρνηθα, τα Μετέωρα ή στο κεδρόδασος Χανίων.

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το

Πολιτικά

Αντωνία Μπούζα: Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα….

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με τη συμπλήρωση 17 μηνών στη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ενδιαφέρον είδαμε πως επιχειρήθηκε εν μία νυκτί, η «αφύπνιση» των συνεργατών του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Ατύχησαν όμως …διότι τα νεύρα, δεν είναι καλός σύμμαχος στην πολιτική.

Έτσι μετά τη λύση του…. εμπάργκο που τους είχε επιβάλλει ο κ. Νίκας, εξέδωσε  δελτίο τύπου και  ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, σχετικά με ερωτήματά μου για διάφορα έργα ΕΣΠΑ, οδικά, αντιπλημμυρικά, αθλητικά κλπ, χωρίς όμως να δίνει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν. Απάντησε με αοριστίες, αιχμές, καρφιά, αλλά και πολλά…. ορθογραφικά και συντακτικά λάθη!

Δεν σας ρωτήσαμε κ. Αναστασόπουλε πόσες φωτογραφίες έχετε αποστείλει αυτούς τους 17 μήνες ως δελτία τύπου του …ανύπαρκτου έργου σας, αλλά γιατί απεντάσσετε  ώριμα έργα της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, γιατί μειώνετε τον προϋπολογισμό τους, γιατί καθυστερείτε τα ήδη δημοπρατημένα από τη δική μας θητεία έργα, γιατί μεθοδεύετε την οικειοποίησή τους, γιατί καθυστερείτε τους καθαρισμούς χειμάρρων, ρεμάτων και ποταμών, γιατί διαταράσσετε αναίτια τον κλάδο της ελαιοκομίας, γιατί  δεν λειτουργείτε με δημοκρατικότητα, γιατί μας συκοφαντείτε στα χωριά που επισκέπτεστε και γιατί υιοθετείτε την αυταρχικότητα του επικεφαλής σας, στην άσκηση των καθηκόντων σας.

Πράγματι  οι πολίτες που εμφορούνται από τις ιδέες της φιλελεύθερης παράταξης ψήφισαν τον κ.Νίκα, μόνο όμως επειδή το ζήτησε εμφατικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι γιατί πείστηκαν από τις ύβρεις και τις συκοφαντίες τις δικές σας, οι οποίες όσο περνάει ο χρόνος, αποδεικνύεται  πως ήταν «πέτσινες» .

Ναι,  σας έδωσαν μεγαλόθυμα οι πολίτες την έμμισθη θέση , όχι για να τους εμπαίζετε, αλλά για να δουλέψετε και να αφήσετε έργο .

Βιαστήκατε να παρουσιάσετε ως δική σας δουλειά, τα έργα που με κόπο και συλλογική δουλειά ολοκληρώθηκαν, μελετήθηκαν, πληρώθηκαν οι μελέτες, εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δημοπρατήθηκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή .

Σας ζήτησα να καταθέσετε στοιχεία με ημερομηνίες ψήφισης στα συλλογικά όργανα, με αναφορές στην ανάθεση και πληρωμή των μελετών και στοιχεία, για όλο το φάσμα της προετοιμασίας των έργων που παλεύετε με νύχια και με δόντια να οικειοποιηθείτε. Φυσικά δεν μπορέσατε να βρείτε στοιχεία που να συνηγορούν στην απρέπειά σας.  Ένα όμως είναι σίγουρο με την τακτική σας.

Ο τόπος θα μείνει αυτήν τη στείρα 4ετία, μόνο με τα έργα που άφησε ενεργά η παράταξη Τατούλη, μιας και δεν πρόκειται με τις παλινωδίες και την ανεπάρκεια της Περιφερειακής σας Διοίκησης, να αφήσετε κάτι στον τόπο.

Σας προτρέπω, αντί να γεμίζετε με οθόνες τα διοικητήρια, αντί να σπαταλάτε πόρους σε ανώφελες δαπάνες με απ΄ ευθείας αναθέσεις σε χλιδή και δημοσιότητα, ας δουλέψετε και λειτουργήσετε δημοκρατικά και μόνο προς όφελος των πολιτών, διότι η Περιφέρεια δεν είναι σπίτι σας, ούτε μαγαζάκι σας και φυσικά σεβαστείτε και μην εκθέτετε  και διχάζετε άλλο τη Νέα Δημοκρατία και τον κόσμο της, που μόχθησαν να σας εξασφαλίσουν αντιμισθία και θέση στη Διοίκηση.

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

2020. Η χρονιά που κυριολεκτικά έκαψε τον πλανήτη

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Κλιματικά στατιστικά στοιχεία δόθηκαν αυτή την εβδομάδα από το κέντρο Copernicus της Ε.Ε για την κλιματική αλλαγή.
Άρθρο από Μιχάλη Αντωνόπουλου
Γεωλόγος – Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος M.Sc.
Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελ. & Δ. Ελλάδος
Πρόεδρος ΑΣ Καλαμάτας
Δημοτικός Σύμβουλος
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρονιά που έφυγε το 2020 με αυτή του 2016 σε απόσταση αναπνοής, ήταν οι θερμότερες χρονιές μέχρι σήμερα για την ανθρωπότητα. Επίσης ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημείωσε και η τελευταία δεκαετία, ενώ η συγκέντρωση του CO2 συνέχισε να αυξάνει. Το 2020 ήταν 1.25οC θερμότερο από την μέση θερμοκρασία πριν 100 χρόνια περίπου. Την προβιομηχανική περίοδο που οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν είχαν εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον και κυρίως στην ατμόσφαιρα.
Με λίγα λόγια αποδεικνύεται ότι οι συνθήκες διαβίωσης στον πλανήτη Γη γίνονται όλο και δυσμενεστερες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρωτοφανή καύσωνα τον Μάιο, που έπληξε τον κλάδο της ελαιοκομίας την εποχή της καρποδεσης.
Όμως τα μεγαλύτερα ζητήματα θα προκύψουν με τα ξαφνικά ακραία ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Δηλαδή εκτεταμένες πλημμύρες και ισχυροί τυφώνες που έρχονται ως συνέπεια μεταφοράς αερίων μαζών με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ τους.
Όλα αυτά έχουν ανυπολόγιστες υλικές αλλά και ανθρώπινες απώλειες πάνω από όλα. Εκτιμώνται ετησίως σε δεκάδες δισεκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη. Δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμες φυσικές καταστροφές, και σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα προβλήματα από την εκτεταμένη ρύπανση του πλανήτη δημιουργούν ένα αβέβαιο μέλλον τα επόμενα 100 χρόνια.
Φυσικά δεν θα πρέπει να αγνοούμε τις αλλαγές στο βιοτικό σύστημα του πλανήτη που επηρεάζει την μικροχλωριδα και μικροπανιδα σε ολόκληρη τη γη. Οι ιοι μεταλλάσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς που δυσκολεύουν τον άνθρωπο να τους αντιμετωπίσει. Η σημερινή πανδημία είναι μια χαρακτηριστική περιβαλλοντική διαταραχή στη μικροβιακή αλυσίδα που μας περιβάλει. Ίσως αν υπήρχε μεγαλύτερη σταθερότητα στις αλλαγές που ο άνθρωπος επιταχύνει στο φυσικό σύστημα που τον περιβάλλει θα ήταν λιγότερο απειλητικές οι φυσικές καταστροφικές.
Στα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να εστιάσουμε άμεσα είναι οι επιταχυνόμενες περιβαλλοντικές παράμετροι. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η ξηρασία, οι δυνατοί άνεμοι, οι εκπομπές αερίων, και πολλά άλλα, θα συντελέσουν στη δραστική μείωση της χλωρίδας, αλλά και στην μικρή απόδοση των καλλιεργειών. Η καταστροφή των δασών θα επιφέρει και τη μείωση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα λόγω βεβαίως και της συσσώρευσης των αερίων ρύπων και των εκπομπών βιοαεριων. Θα αλλάξει το μίγμα του ατμοσφαιρικού αέρα που περιβάλει την τροπόσφαιρα και την στρατόσφαιρα. Επίσης μεγάλες ποσότητες νερού με το λιώσιμο και των πάγων θα συσσωρευτουν στους ωκεανούς και στις ανοικτές θάλασσες. Θα λείψουν από τα χερσαία υδατικά οικοσυστήματα γιατί θα επιταχυνθεί ο κύκλος του νερού. Τέλος η αύξηση του πληθυσμού την ερχόμενη εκατονταετία θα αυξήσει την κατανάλωση αλλά και την δέσμευση φυσικών πόρων με αποτέλεσμα όχι μόνο να αντιστοιχούν ανά κάτοικο του πλανήτη λιγότερα τετραγωνικά μέτρα αλλά και λιγότερα κυβικά μέτρα καθαρού οξυγόνου, άρα και λιγότερη ζωή.
Βέβαια το ανθρώπινο είδος έχει τα δικά του όπλα για να αναχαιτίσει την περιβαλλοντική καταιγίδα και φυσικά θα πρέπει εκτός απο το να παρακολουθούμε αδρανείς να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα ενάντια στην παγκόσμια απειλή που καταστρέφει το σπίτι μας.
Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος, ο δήμος, το κράτος, οι διεθνείς φορείς και οργανώσεις πρέπει να αλλάξουν ατζέντα και προτεραιότητες. Είχαμε εστιάσει μέχρι σήμερα στην οικονομία και στην αύξηση του ΑΕΠ και του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Θα πρέπει να δούμε από δω και πέρα τους περιβαλλοντικούς δείκτες και τη βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς περαιτέρω απώλειες. Ο χρόνος δεν θα μας δώσει άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. Ήδη αντιμετωπίζουμε σήμερα την μεγαλύτερη μικροβιακή πρόκληση σε τόση μεγάλη κλίμακα όσο ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι λόγοι εμφάνισης τέτοιων ιών είναι καθαρά περιβαλλοντικοί ο άνθρωπος απλά με η χωρίς την θέληση του επιταχύνει πολλές φορές την εξέλιξη των αλλαγών που θα έρθουν στο μέλλον.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Απάντηση Τατούλη στα μέλη της παράταξης Νίκα “η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πέτρος Τατούλης
Κοινοποιησέ το

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Νέας Πελοποννήσου» με δελτίο τύπου απαντούν στα μέλη του συνδυασμού με επικεφαλής τον κ. Νίκα “Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο

“Καταλαβαίνουμε την αμηχανία και την ανησυχία των μελών της παράταξης Νίκα, όταν ακούν τον αρχηγό τους να λέει δημόσια ότι εξελέγη από τη στήριξη των παρατάξεων των αριστερών δυνάμεων!! Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική παραζάλη που τους προκαλούν οι δηλώσεις του κ.Νίκα, όπου ταυτόχρονα υμνεί το ΚΚΕ και υπερασπίζεται τη «Χρυσή Αυγή»!!!

Τους προτρέπουμε να …χαίρονται τον αρχηγό τους, αλλά να μην δουλεύουν πάρα πολύ γιατί… η πολύ δουλειά τρώει τον αφέντη!!

Πάντως είναι θετικό ότι ο κ.Νίκας τους επέτρεψε να «μιλήσουν» και από το πρόσταγμα της «προσοχής», τους έθεσε προσωρινά σε «ανάπαυση»…”

 

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Νέας Πελοποννήσου»


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ