Connect with us

Κόσμος

Διερευνητικές επαφές: Λύση ή παγίδα;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν και πάλι οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος και εκφράζεται από πολλές πλευρές. Η κυβέρνηση  στην ουσία σύρεται σε αυτήν την προκαταρκτική  διαδικασία μετά από πιέσεις της Ευρώπης και των Η.Π.Α. Το όλο πλαίσιο είναι θολό και μάλλον δεν ευνοεί τη χώρα μας. Το πλεονέκτημα, όποια κατάληξη και να έχει αυτή η προσπάθεια, βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η γειτονική χώρα προετοίμαζε το έδαφος για αυτήν την εξέλιξη που, αργά ή γρήγορα, θα ερχόταν.  Με Navtex δέσμευε συνεχώς θαλάσσιες ζώνες για ασκήσεις στο νότιο και το βόρειο Αιγαίο, ζώνες κρίσιμες για την ελληνική άμυνα.  Έβγαλε το Oruc Reis για έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μάλιστα έφτασε μόλις 6,5 μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, γκριζάροντας την περιοχή, τη στιγμή που η Ελλάδα επέμενε σε μια άκαρπη διπλωματία. H γειτονική χώρα συνεχίζει τις προκλήσεις γύρω από τα Ίμια θεωρώντας από καιρό ότι είναι αμφισβητούμενη περιοχή. Ακόμη και όταν ανακοινώθηκε ο διάλογος, εξέδωσε  προκλητικότατα νέες Navtex με ισχύ ως το τέλος του 2021. Η αναθεωρητική της πολιτική βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το όνειρο για τη γαλάζια πατρίδα δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Σχεδόν σε καθημερινή βάση Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα νησιά δεν έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης πέρα από τα 6 μίλια, ότι πολλά βρίσκονται παράνομα στην ελληνική κυριαρχία και ότι χρειάζεται να αποστρατικοποιηθούν όσα βρίσκονται στην ελληνική μεθόριο. Με δυο λόγια όλα τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι. Εξάλλου, αυτό φρόντισε να το ξεκαθαρίσει ο κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας εμφατικά ότι δε θα συζητήσουμε μόνο για την ΑΟΖ και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Την ώρα, λοιπόν, που η Τουρκία διευρύνει τον κατάλογο, έχει αναπτύξει όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεων και έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, η Ελλάδα, το υπάκουο παιδί της Ευρώπης, αδύναμη και ηττημένη διπλωματικά, πηγαίνει σε ένα διάλογο έχοντας δύο μεγάλα   μειονεκτήματα. Το πρώτο, ότι η Ε.Ε κατ΄ επανάληψη κάλυψε την επιθετικότητα της Τουρκίας, αρνήθηκε σοβαρές κυρώσεις εις βάρος της και έμεινε μόνο σε λεκτική καταδίκη. Επομένως, τι περιμένει η κυβέρνηση από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην Τουρκία; Προστασία; Το δεύτερο, ότι οι Τούρκοι ερμηνεύουν το δίκαιο της θάλασσας όπως τους βολεύει. Διαφορετικά στη Μαύρη θάλασσα και αλλιώς στο Αιγαίο. Άρα, τι προσδοκά η ελληνική διπλωματία από μια χώρα που δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο πάνω στο οποίο εδράζονται οι ελληνικές θέσεις; Η Ελλάδα επιτρέπει ξανά στην Τουρκία να δείξει καλό πρόσωπο στην Ευρώπη και στις  Η.Π.Α. και  παίζει το παιχνίδι της, αν και γνωρίζει ότι πολύ γρήγορα ο κ. Ερντογάν  θα πετάξει τη μάσκα του διαλλακτικού και του καλού γείτονα.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος αν είναι κακό να συζητάμε με τους Τούρκους. Θα ήμουν ο τελευταίος, ίσως, που θα στεκόταν αφοριστικά απέναντι στον διάλογο, όταν αυτός είναι γνήσιος και τα ζητήματα ξεκάθαρα. Αυτό δε συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση. Αν οι διερευνητικές με την Τουρκία ήταν μονοθεματικές, δηλαδή είχαν στην ημερήσια διάταξη μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ και στηρίζονταν σε συμφωνία να παραπεμφθεί το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, όπως έγινε με την Αλβανία, ελάχιστοι θα διαφωνούσαν. Όμως, εδώ, ο  κατάλογος των προς διάλογο  θεμάτων δεν είναι καθόλου σαφής. Αν αυτός προχωρήσει, η Τουρκία θα θέσει πολλές διεκδικήσεις και δε θα μείνει ασφαλώς μόνο στα προβλήματα που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά. Αν πάλι τιναχτεί στον αέρα, θα φορτώσει όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα και θα βγει ακόμη πιο επιθετικά στο Αιγαίο. Ποιος θα τη σταματήσει τότε; Η πλειοψηφία της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ, που τη χαϊδεύουν, ή μια ελληνική κυβέρνηση που μοιάζει αναποφάσιστη, δειλή και ανήμπορη να υπερασπιστεί τα δίκαια της χώρας;

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το

Κόσμος

Ένοπλοι απήγαγαν 317 μαθήτριες από σχολείο της Νιγηρίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν σήμερα 317 μαθήτριες από σχολείο της πόλης Ζανγκέμπε της βορειοδυτικής Νιγηρίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια απαγωγή που σημειώνεται μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα στην περιοχή αυτή.

Οι απαγωγές από σχολεία τείνουν να γίνουν ενδημικές στις βόρειες περιφέρειες της Νιγηρίας, όπου η ασφάλεια έχει καταρρεύσει και οι ένοπλοι μαχητές έχουν αυξηθεί.

«Η Αστυνομική Διοίκηση της Πολιτείας Ζαμφάρα, σε συνεργασία με το στρατό, έχει αρχίσει κοινή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για να διασώσει τις 317 μαθήτριες που απήχθησαν από τους ένοπλους συμμορίτες από το Κυβερνητικό Δευτεροβάθμιο Σχολείο Επιστημών της Ζανγκέμπε», αναφέρει η αστυνομία σε δήλωση που εξέδωσε.

Η αύξηση των απαγωγών τροφοδοτείται εν μέρει από τα μεγάλα ποσά που πληρώνει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τα παιδιά, λένε στο Reuters αξιωματούχοι που ζητούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους.

Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται πως καταβάλλει λύτρα. Ο επίτροπος ενημέρωσης της Ζαμφάρα, ο Σουλαϊμάν Τανάου Άνκα, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως οι ένοπλοι έφθασαν αργά τη νύκτα στο σχολείο πυροβολώντας στον αέρα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω, ήρθαν με οχήματα και μετέφεραν τις μαθήτριες, ενώ μερικές τις πήραν μαζί τους πεζή», δήλωσε ο Άνκα.

Σε απαγωγές από σχολεία επιδίδονταν κάποτε μόνο στη νοτιοανατολική Νιγηρία οι ισλαμιστικές οργανώσεις Μπόκο Χαράμ και Ισλαμικό Κράτος στην Επαρχία Δυτικής Αφρικής, όμως την τακτική αυτή έχουν πλέον υιοθετήσει και άλλοι μαχητές στη βορειοδυτική Νιγηρία.

[ΠΗΓΗ]


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κόσμος

Ρωσικά πανεπιστήμια τιμούν το ’21 με βίντεο κλιπ στα ελληνικά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με κάλεσμα προς τη ρωσική νεολαία για να συμμετάσχει με τα δικά της μηνύματα στους εορτασμούς για τα 200 έτη από την έναρξη του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, ξεκινά η πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα τις δράσεις της στο πλαίσιο της επετείου αλλά και του τρέχοντος Έτους Ιστορίας Ελλάδος-Ρωσίας.

Με στίχους Ελλήνων και Ρώσων ποιητών, όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Αλέξανδρος Πούσκιν, στροφές από ελληνικά δημοτικά τραγούδια, σύντομα σκετς, σχόλια για πίνακες ζωγραφικής, όπως αυτοί του Ευγένιου Ντελακρουά, του Καρλ Μπριουλλώφ, μουσικά έργα, γεγονότα και προσωπικότητες, όπως η Ναυμαχία του Ναβαρίνου ή ο Ιωάννης Καποδίστριας, αλλά και προσωπικές σκέψεις, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λομονόσωφ της Μόσχας, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων MGIMO και του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν στο Κρασνοντάρ, στον πυκνοκατοικημένο από ομογενείς Νότο της Ρωσίας, θα μπορούν να εκφράσουν στα ελληνικά και στα ρωσικά, μέσα από σύντομα βίντεο, τις σκέψεις τους για το «Πώς κερδίζεται η Ελευθερία».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, η αποστολή των βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων ξεκινά από τον Μάρτιο με ειδικότερο θέμα την έναρξη του Αγώνα και θα διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο, με διαφορετική ειδική θεματολογία κάθε μήνα, ώστε, με αυτήν την ευκαιρία, οι Ρώσοι σπουδαστές των ελληνικών να γνωρίσουν καλύτερα τους Ρώσους φιλέλληνες ποιητές, καθώς επίσης τον Διονύσιο Σολωμό, τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, τη Φιλική Εταιρεία και άλλα θέματα που αφορούν τον ελληνικό αγώνα για την ελευθερία. Ειδικότερα, η δημοσίευση βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων ξεκινά από το Μάρτιο με θέμα τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα, για να συνεχιστεί τον Απρίλιο με θέμα του Ρώσους φιλέλληνες ποιητές, τον Μάιο με τη Φιλική Εταιρεία, τον Ιούνιο με τον Διονύσιο Σολωμό, τον Ιούλιο με τον Ιωάννη Καποδίστρια κ.ο.κ μέχρι και τον Δεκέμβριο, οπότε και θα ολοκληρωθεί το έτος.

Επίσης, ενημερώνει πως τα βίντεο κλιπ θα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της πρεσβείας και των πανεπιστημιακών τμημάτων.

«Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία θέλουμε να απευθυνθούμε στη ρωσική νεολαία αξιοποιώντας το 1821 ως μια σημαντική επέτειο που φέρνει κοντά τους δυο λαούς. Πρόκειται για την πρώτη μας δράση στο ευρύτερο πλαίσιο ενός πολύ πλούσιου προγράμματος που έχουμε ετοιμάσει στη διάρκεια της χρονιάς», ανέφερε η πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα, Αικατερίνη Νασίκα.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Κόσμος

Κορωνοϊός – Βρετανία: Τον Μάιο ανοίγουν τα εστιατόρια, τον Ιούλιο ο εσωτερικός τουρισμός

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξετάζει μια σταδιακή έξοδο από το lockdown που έχει επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, βάσει της οποίας οι παμπ και τα εστιατόρια θα ξανανοίξουν τον Μάιο και ο τομέας της φιλοξενίας και οι βιομηχανίες εσωτερικού τουρισμού τον Ιούλιο, γράφει η Daily Mail.

«Οι επιχειρήσεις αναψυχής μπορεί να μην επιστρέψουν σε φυσιολογική λειτουργία ως τον Ιούλιο βάσει ενός οδικού χάρτη για την έξοδο από το lockdown», γράφει η Mail, αν και η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί από τον Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εκθέσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει για την άρση του lockdown στις 22 Φεβρουαρίου.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ