Connect with us
dagiopoulos

Μαγειρική

Γεμιστή γαλοπούλα από τον Πέτρο Συρίγο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

dagiopoulos

O Πέτρος Συρίγος σας βάζει στο κλίμα των ημερών, δίνοντας την πιο τέλεια συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα.

 

Υλικά

Για τη γαλοπούλα
250 γραμμ. βούτυρο
1 γαλοπούλα 3,5-4 κιλά
1 χούφτα μαϊντανό (προαιρετικά)
Ξύσμα από 2 λεμόνια
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο
2 πορτοκάλια σε κυδωνάτες φέτες
1 λεμόνι σε κυδωνάτες φέτες
2 φύλλα δάφνης
Λίγο ελαιόλαδο
4 κλωνάρια θυμάρι
Λίγο δεντρολίβανο
1 κύβος ζωμός λαχανικών

Για τα λαχανικά
2 καρότα
2 κρεμμύδια
1 πράσο
100 ml λευκό κρασί

Για τη γέμιση

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
350 γραμμ. πλιγούρι
700 ml ζεστό νερό
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας ξανθές σταφίδες
2 μανιτάρια
4 φέτες μπέικον
10 αποξηραμένα βερίκοκα
100 γραμμ. κουκουνάρι
100 ml λευκό κρασί
Λίγο θυμάρι
1 ρόδι

Διαδικασία

Για τη γαλοπούλα: Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο, το οποίο έχετε σε θερμοκρασία δωματίου, μαζί με το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό από 1 λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό -προαιρετικά- και το πολτοποιημένο σκόρδο. Ανακατεύετε καλά. Ανοίγετε προσεκτικά το δέρμα της γαλοπούλας (σηκώνετε την πέτσα) και περνάτε μέσα το μίγμα που φτιάξατε με βούτυρο και μυρωδικά. Φροντίζετε ώστε να πάει παντού.

Κόβετε τα πορτοκάλια και το λεμόνι σε κυδωνάτες φέτες ή κυβάκια. Γεμίζετε το εσωτερικό της γαλοπούλας με τα πορτοκάλια (σε κομμάτια), το λεμόνι, το θυμάρι και τη δάφνη. Αν θέλετε, βάζετε και λίγο δεντρολίβανο. Κρατάτε λίγο από το μίγμα βουτύρου και μυρωδικών και αλείφετε τη γαλοπούλα (πάνω από την πέτσα). Βάζετε και λίγο ελαιόλαδο για να μην καεί το βούτυρο και αλατοπιπερώνετε.

Κόβετε σε κομμάτια 2 καρότα, 2 κρεμμύδια και 1 πράσο και τα «στρώνετε» στο ταψί σας για να μπει από πάνω η γαλοπούλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά και μετά συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 1½ ώρα. Να θυμάστε ότι υπολογίζετε 25 λεπτά περίπου για το κάθε κιλό γαλοπούλας. Αν έχετε θερμόμετρο, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι στο στήθος από 72 έως 75 βαθμούς.

Για τη γέμιση της γαλοπούλας: Βάζετε το ζεστό νερό σε ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το πλιγούρι. Το αφήνετε μέχρι να τραβήξει όλο το υγρό. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα υπόλοιπα υλικά με βούτυρο λιωμένο και σβήνετε με κρασί. Προσθέτετε το πλιγούρι και ανακατεύετε. Αποσύρετε από τη φωτιά και στο τέλος προσθέτετε το ρόδι, ώστε να διατηρήσει το χρώμα του. Μπορείτε να σερβίρετε τη γέμιση και σαν συνοδευτικό της γαλοπούλας.

Σερβίρισμα: Βγάζετε τη γαλοπούλα από το ταψί και τη μεταφέρετε σε μία πιατέλα. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με λίγο ρόδι και λίγο μαϊντανό ή προσθέτετε 2-3 μικρά κλωναράκια θυμάρι ή δεντρολίβανο. Μπορείτε να σερβίρετε τη γέμιση γύρω γύρω από τη γαλοπούλα ή σε ξεχωριστό σκεύος, ανάλογα με το τι προτιμάτε. Αν θέλετε, πολτοποιείτε τα λαχανικά, πάνω στα οποία ψήσατε τη γαλοπούλα, μαζί με τα υγρά που βγήκαν από το κρέας σας.

ΠΗΓΗ EleftherosTypos.gr

kalamata 2021
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ