Connect with us

Οικονομικά

Φοροελαφρύνσεις μέχρι και 10.000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτων

Ανέβηκε

στις

Φοροελαφρύνσεις μέχρι και 10.000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτων 1
Κοινοποιησέ το

https://www.navarinochallenge.com/https://dimiourgikiprotovoulia.gr/

Με φοροελαφρύνσεις που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 10.000 ευρώ, τα χρήματα που θα επενδυθούν στην ανέγερση, επέκταση ή ανακαίνιση μιας κατοικίας αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, ενώ και οι ιδιοκτήτες μπορούν να θωρακιστούν απέναντι στην κλιματική αλλαγή, να καλύψουν τις υποχρεωτικές (από την Ε.Ε.) ενεργειακές προδιαγραφές και να αποκτήσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο!

Αυτή την περίοδο πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταφέρει να κρατήσουν στην άκρη κάποια χρήματα, λόγω των περιορισμών της υγειονομικής κρίσης στην κατανάλωση, σκέφτονται μήπως πρέπει να τα επενδύσουν για τη βελτίωση των ακινήτων τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η απάντηση από τους ειδικούς είναι «ναι» και οι λόγοι είναι τέσσερις: η έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία για μαστορέματα και ανακαινίσεις, η επιπλέον έκπτωση φόρου έως και 2.400 ευρώ για τις δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα για συγκεκριμένα επαγγέλματα, η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, αλλά και τα προγράμματα «Εξοικονομώ», που θα κρατήσουν μέχρι το 2030. Με τα δύο τελευταία κίνητρα το συνολικό όφελος των φοροελαφρύνσεων εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω των 10.000 ευρώ!

Ειδικότερα:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις από επαγγελματίες: Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση (που αναμένεται σύντομα να εξειδικευτεί) οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα κατά 30% μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως για διάστημα τεσσάρων ετών (από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2025).

Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του φόρου θα φτάνει έως 450 ευρώ για φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Η λίστα

Η λίστα των επαγγελμάτων έχει εμπλουτιστεί με νέες κατηγορίες κυρίως από τον χώρο της οικοδομής, όπως πλακάδες, μαρμαράδες, σοβατζήδες, επιπλοποιοί, πατωματζήδες, σιδηρουργοί, κλειδαράδες και διακοσμητές.

Η λογική της επέκτασης της λίστας είναι ότι όλοι αυτοί οι κλάδοι κινούνται κυρίως με μετρητά και αποφεύγουν ακόμη και τις χάρτινες αποδείξεις. Ηδη στον κατάλογο βρίσκονται υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, ψυκτικοί και αρχιτέκτονες. Επίσης, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Ανακαίνιση – επισκευή ακινήτου: Για τις εργασίες επισκευής ή ανακαίνισης ακινήτου η Εφορία ξεκλειδώνει την έκπτωση φόρου έως 6.400 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι έχουν λάβει τα τιμολόγια και έχουν εξοφλήσει τις δαπάνες που αφορούν τις εργασίες με ηλεκτρονικό χρήμα. Το φοροκίνητρο για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2022 είναι ενεργό και οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το σπίτι τους φέτος θα δουν την έκπτωση φόρου στον λογαριασμό της φορολογικής δήλωσης του 2022. Η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2022, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2024 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2025.

Πάγωμα ΦΠΑ στην οικοδομή: Με οδηγό την πολιτική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, με εμπλουτισμό της λίστας των αγαθών και των υπηρεσιών με τις εξαιρέσεις από τον φόρο και την υπαγωγή στους χαμηλούς συντελεστές, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις οικοδομών μετά το 2022, οπότε λήγει κανονικά η προθεσμία, με στόχο την τόνωση της κτηματαγοράς.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος για δύο ακόμα χρόνια, έως το τέλος του 2024, και μονιμοποίηση του μέτρου από το 2025, ανάλογα βέβαια και με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Εξοικονομώ»… κάθε χρόνο: Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα ενεργοποιείται κάθε χρόνο μέχρι το 2030 το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 600.000 ακινήτων. Στόχος είναι να διατίθεται ετησίως περίπου 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα επιχορηγεί έως 75% του κόστους των εργασιών, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται προαιρετικά μέσω δανείου με 100% επιδότηση τόκων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα εκατομμύριο ακίνητα θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά στη χώρα μας, το αργότερο, έως τα τέλη του 2032. Πρόκειται για έναν ακόμα μπελά που έρχεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων με νέα έξοδα, που μάλιστα ίσως χρειαστεί να τα βάλουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους!

Σημειώνεται ότι πάνω από το 55% των πολυκατοικιών και των μονοκατοικιών της Ελλάδας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (ενεργειακές κλάσεις Ζ ή Η).

Η νέα Οδηγία της Ε.Ε. αφορά ακριβώς αυτά τα ακίνητα που βρίσκονται στις κατώτατες ενεργειακές βαθμίδες. Μέχρι το 2032 οι ιδιοκτήτες τους, ανάλογα με την κατηγορία κάθε ακινήτου (εάν είναι κατάστημα, διαμέρισμα κ.λπ.), θα πρέπει να τα έχουν αναβαθμίσει ενεργειακά κατά μία βαθμίδα.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

https://dimitrisptochos.gr/https://dimiourgikiprotovoulia.gr/https://dinamidimiourgias.gr/https://stoupass.gr/ΔΡΑΚΟΥsesamisesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ