Connect with us

Events

Φόρμα συμμετοχής στο «9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2020»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Φόρμα συμμετοχής στο «9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2020» 1
Κοινοποιησέ το

Φόρμα συμμετοχής στο «9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2020»

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος με τίτλο «9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2020» που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης από 5 έως 14 Μαΐου  2020, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενέκρινε με απόφασή του το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας), δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά. Δικαίωμα συμμετοχής στο φεστιβάλ έχουν οι θεατρικές ομάδες των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι θεατρικές ομάδες σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικότερα των νεανικών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων πανεπιστημίων, κολλεγίων, θεατρικών σχολείων, ινστιτούτων και συλλόγων της Ελλάδας και άλλων χωρών του εξωτερικού.

Κάθε θεατρική ομάδα, που θα απαρτίζεται αποκλειστικά από μαθητές  ή σπουδαστές αντιστοίχως, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και των συνοδών εκπαιδευτικών).

Οι ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες των γυμνασίων και λυκείων, των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων πανεπιστημίων, κολλεγίων, θεατρικών σχολείων, ινστιτούτων και συλλόγων της Ελλάδας και εξωτερικού θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020 θα πρέπει να αποστείλουν το υλικό που απαιτείται προς αξιολόγηση, ενώ οι θεατρικές ομάδες οι οποίες θα επιλεγούν θα ενημερωθούν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2020.

 

Ακολουθεί το κείμενο της προκήρυξης για τις ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες :

 

Προκήρυξη:

«9ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2020»

 

Α` ΦΑΣΗ:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Οι θεατρικές ομάδες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο «9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2020»  πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την Παρασκευή  29 Νοεμβρίου 2019. Γι` αυτό πρέπει να συμπληρώσουν τα τρία (3) έντυπα:

1.Αίτηση Συμμετοχής

2.Βασικές πληροφορίες για το έργο

3.Βεβαίωση

τα οποία οι ενδιαφερόμενες θεατρικές ομάδες μπορούν να τα κατεβάσουν από τους ιστότοπους: http://ancientmessenefestival.blogspot.gr/ ή http://ancientmessenefestival.messini.gr/  (φάκελος: ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ/TERMS OF PARTICIPATION).

Τα συμπληρωμένα αυτά έντυπα να αποσταλούν:

α) ταχυδρομικά στην διεύθυνση:

Δήμος Μεσσήνης

Δ/ση: Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνικών Υποθέσεων

Τμήμα: Πολιτισμού, Αθλητισμού , Νέας Γενιάς & Απασχόλησης

Οδός Δημάρχου Παύλου Πτωχού

Τ.Κ. 24200, Μεσσήνη

β) ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις: xathanasopoulou@messini.gr  –  edre@messini.gr Τηλέφωνα επικοινωνίας: (+30)27223 60116 (κα Χριστίνα Αθανασοπούλου) (+30)27223 60148 (κα Ευγενία Ντρέ).

 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής στο φεστιβάλ σημαίνει και αποδοχή των παρακάτω όρων της διοργάνωσης:

 

 • Οι θεατρικές ομάδες πρέπει να αποτελούνται αποκλειστικά από μαθητές.
  • Κάθε θεατρική ομάδα λαμβάνει μέρος στο φεστιβάλ μόνο με ένα έργο, πρωτότυπο και όχι διασκευασμένο.
 • Το έργο πρέπει να είναι κανονικής διάρκειας (από 50΄ έως 70΄ λεπτά το μέγιστο).
 • Οι θεατρικές παραστάσεις θα υλοποιούνται εντός του εκπαιδευτικού ωραρίου.
 • Η μουσική κάθε παράστασης μπορεί να είναι ηχογραφημένη (σε audio CD). Στην περίπτωση που η μουσική είναι «ζωντανή» από ορχήστρα, δεν υπάρχει δυνατότητα τα μουσικά όργανα της ορχήστρας να συνδεθούν σε ενισχυτή.
 • Στο χώρο της παράστασης θα υπάρχει μία απλή μικροφωνική και ηχητική εγκατάσταση με CD Player.
 • Τα όποια σκηνικά χρησιμοποιηθούν στις θεατρικές παραστάσεις θα είναι ελαφρές – λυόμενες, μικρές και εύκολο-μεταφερόμενες κατασκευές. Κανένα σκηνικό δεν θα στηριχτεί ή τοποθετηθεί στο μνημείο του αρχαίου θεάτρου.
 • Δεν θα χρησιμοποιηθούν πυροτεχνήματα, καπνογόνα, φωτοβολίδες και γενικά εύφλεκτα υλικά καθώς και η αφή κεριών και πυρσών.
 • Δεν θα γίνει χρήση και ρίψη, για ειδικά σκηνοθετικά τεχνάσματα, υλικών που είναι δύσκολο να περισυλλέγουν, όπως είναι π.χ. το φελιζόλ, ο χαρτοπόλεμος κ.λπ.
 • Οι θεατρικές ομάδες που επιθυμούν να κάνουν πρόβες θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του αρχαιολογικού χώρου κ’ να ακολουθούν τις υποδείξεις τους.
 • Τα έξοδα μετακίνησης επιβαρύνουν την κάθε θεατρική ομάδα.
 • Οι διοργανωτές θα εξασφαλίσουν τη διαμονή των μελών των θεατρικών ομάδων τουλάχιστον 1 διανυκτέρευση με πρωινό και ένα γεύμα.
 • Οι επιπλέον παροχές στις Θεατρικές ομάδες θα εξαρτηθούν α) από τον αριθμό των συμμετοχών συνολικά β) από τον αριθμό των συμμετοχών θεατρικών ομάδων χωρών  του εξωτερικού γ) από τη γεωγραφική περιοχή προέλευσης και τη χιλιομετρική απόσταση (νησιωτικές, απομακρυσμένες περιοχές κα.)
 • Στις θεατρικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ θα απονεμηθεί Έπαινος Συμμετοχής.

 

 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

Η Επιτροπή Επιλογής Θεατρικών Έργων θα απαρτίζεται από ανθρώπους του θεατρικού και του εκπαιδευτικού χώρου, που θα συγκροτηθεί με απόφαση του Δ.Σ. Μεσσήνης.

Η επιτροπή  θα επιλέξει τα έργα που θα παρουσιασθούν στο φεστιβάλ, με βάση τα παρακάτω κριτήρια:

 • Ποιότητα και ορθότητα της εκφοράς του λόγου των υποκριτών.
 • Ύπαρξη ή μη της ομαδικής δουλειάς και συνύπαρξης των υποκριτών στη σκηνή.
 • Ύπαρξη ή μη της δραματικής λειτουργίας της σιωπής.
 • Παρουσία του Χορού και του κατά πόσο αυτός χαρακτηρίζεται από δραματικό ήθος και αισθητική λιτότητα.
 • Σκηνοθεσία που ακολουθεί και αναδεικνύει το κείμενο, χωρίς να γίνονται αυθαίρετες παρεμβάσεις ή υπερβολές (όχι δηλαδή παθητικές μιμήσεις και αντιγραφές άλλων παραστάσεων).

 

Β΄ΦΑΣΗ:

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

Όποια θεατρική ομάδα επιθυμεί να λάβει  μέρος στο φεστιβάλ πρέπει μέχρι τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 (σφραγίδα Ταχυδρομείου) να αποστείλει ταχυδρομικά στην διεύθυνση:

Δήμος Μεσσήνης

Δ/ση: Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Κοινωνικών Υποθέσεων

Τμήμα: Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς & Απασχόλησης

Δημάρχου Παύλου Πτωχού

Τ.Κ. 24200 Μεσσήνη

 

Α)  Δύο (2) CD ή DVD που θα περιλαμβάνουν:

 1. Απόσπασμα 15’ λεπτών διάρκειας από τις πρόβες ή την παράσταση (αν έχει παρουσιαστεί). Στο ψηφιακό αρχείο υποχρεωτικά πρέπει να συμπεριλάβετε αποσπάσματα από όλες τις σκηνές/επεισόδια και χορικά του έργου.
 2. Δέκα (10) ψηφιακές φωτογραφίες από τις πρόβες ή την παράσταση, υψηλής ανάλυσης (300 dpi).
 3. Μία (01) πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία όλης της θεατρικής ομάδας.

 

Β) Το έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» με τα οριστικά ονοματεπώνυμα και την ιδιότητα όλων των συμμετεχόντων υπογεγραμμένη αρμοδίως.

 

Γ) Το απόσπασμα 15’ λεπτών διάρκειας από τις πρόβες ή την παράσταση να σταλεί και μέσω της διαδικτυακής  online δωρεάν εφαρμογής wetransfer: https://wetransfer.com/ .

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνετε τα ερωτήματα σας στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: xathanasopoulou@messini.gr edre@messini.gr .

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

 

Οι θεατρικές ομάδες, που θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους από  24 Ιανουαρίου μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2020.

 Επιπλέον σε περίπτωση που υπάρξει ακύρωση συμμετοχής, εντός  δύο ημερών θα ενημερωθούν οι επιλαχούσες κατά σειρά κατάταξης Θεατρικές ομάδες έως 11 Φεβρουαρίου 2020.

Όλες οι θεατρικές ομάδες που θα συμμετέχουν οριστικά, θα πρέπει να προσκομίσουν στη γραμματεία του Φεστιβάλ, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την παράσταση, τα έντυπα δηλώσεων συναίνεσης  των γονέων – κηδεμόνων των μαθητών, για τη λήψη οπτικού υλικού (φωτογραφίες – βίντεο).

 

Φόρμα συμμετοχής στο «9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Αρχαία Μεσσήνη 2020»


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Events

Σήμερα Δευτέρα 3/8 η συναυλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Κοινοποιησέ το

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

Η προγραμματισμένη για Κυριακή 2/8 συναυλία του Θοδωρή Βουτσικάκη «Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη» της  Εθνικής Λυρικής Σκηνής,  στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας.

 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου στον ίδιο χώρο, αμέσως μετά το «Γκαλά μονωδών όπερας», στις 21.30, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

 

Ισχύουν οι ίδιες προκρατήσεις θέσεων.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Events

«Οι στίχοι αυτοί…» από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και το Καλλίεργον στο προαύλιο του Μεγάρου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

«Οι στίχοι αυτοί...» από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και το Καλλίεργον στο προαύλιο του Μεγάρου 4
Κοινοποιησέ το

Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας με την “Καλλίεργον” στο προαύλιο του Μεγάρου

Η ορχήστρα δωματίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας σε συνεργασία με την “Καλλίεργον“, μέσω της δράσης “Ποιητικοί Δρόμοι“, παρουσιάζουν τη μουσική εκδήλωση με τίτλο “Οι στίχοι αυτοί…” Θα ακουστούν μελοποιημένα έργα σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου, Μανώλη Αναγνωστάκη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γιώτας Αργυροπούλου και αρχοντορεμπέτικα.

Τραγουδούν: Γιάννης Θωμόπουλος, Ευτυχία Δημητρακοπούλου & Ελένη Κατσούλη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας την Τρίτη 4 Αυγούστου στις 21.00. Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου.

 • Τα δελτία εισόδου μπορείτε να τα προμηθεύεστε καθημερινά στο κτήριο της Φιλαρμονικής 18:00-20:00 μ. (Υπαπαντής 25 3ος όροφος)

Το κοινό κατά την είσοδο και έξοδό του από το χώρο της εκδήλωσης, θα πρέπει να τηρεί αποστάσεις 1,5 μέτρου, ώστε να υπάρχει ασφαλή αναμονή, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο.

Το κοινό τοποθετείται στο χώρο της παράστασης, στις προκαθορισμένες θέσεις με βάση τα δελτία εισόδου. Καταγραφή εισερχομένων – εξερχομένων και υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας του κοινού και των εργαζομένων κατά την είσοδο και έξοδο.

Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με την "Καλλίεργον" στο προαύλιο του Μεγάρου


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Events

FOLOI TRAIL RUN 2020: Aνοιξαν οι εγγραφές και οι πύλες του επίσημα, για τις 23 Αυγούστου!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

FOLOI TRAIL RUN 2020
Κοινοποιησέ το

FOLOI TRAIL RUN 2020

Το “FOLOI TRAIL RUN” ανοίγει τις πύλες του και επίσημα στις 23 Αυγούστου 2020, για να σας υποδεχτεί στο πρώτο ορεινό αγώνα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ «ΟΡΕΙΒΑΤΕΙΝ» στο Δρυοδάσος της Φολόης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας μέσα σ’ ένα διαμάντι της Ηλειακής γης.

Εκεί όπου ο Ηρακλής συναντήθηκε με τον φίλο του Κένταυρο Φόλο σ’ έναν τόπο “μυθικό” και “μαγευτικό” συνάμα! Όλους αυτούς του μήνες βιώσαμε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους. Κάποιοι αγώνες αναβλήθηκαν, κάποιοι ακυρώθηκαν. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο πια. Ήρθε η ώρα όμως να αφήσουμε στο παρελθόν τις δύσκολες μέρες και να βρούμε τους ρυθμούς μας κοντά στη φύση που τόσο αγαπάμε πάντα με προσοχή και μέτρα προστασίας με στόχο την ασφάλεια των διαγωνιζομένων και την συνέχιση της αντιμετώπισης του COVID 19.

 

Έτσι λοιπόν η οργανωτική επιτροπή του αγώνα σας ανακοινώνει την έναρξη των εγγραφών από το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020 για τους αγώνες των 20 και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Ένα είναι σίγουρο. Aν επιχειρήσεις να τρέξεις σ’ ένα ορεινό αγώνα, αυτός μόνο να σε ανταμείψει μπορεί, με οφέλη σε όλους τους τομείς, χαρίζοντάς σου εμπειρίες και βιώματα που ελάχιστες άλλες δραστηριότητες μπορούν να σου προσφέρουν.

Λοιπόν φίλε δρομέα παίρνεις μια βαθιά ανάσα, γεμίζεις τα πνευμόνια σου αέρα, ελευθερία αισιοδοξία και ξεκινάς για το FOLOI TRAIL RUN στις 23 Αυγούστου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες και οδηγίες για τον αγώνα. Εσείς απλά ξεκινήστε την προετοιμασία!

 

Με εκτίμηση

Η οργανωτική επιτροπή του αγώνα

Καλλιμάνης Γεώργιος – Βασιλικοπούλου Ελένη – Ανδριόλα Καλλιρόη

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ