Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων Αναπτυξιακών Νόμων, Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε στα παρακάτω θέματα:
Πρόγραμμα δακοκτονίας
Έχει ολοκληρωθεί από τριμήνου η προετοιμασία της Περιφέρειας για τη διεκδίκηση επιπλέον χρηματοδότησης για το πρόγραμμα δακοκτονίας, που θα υλοποιηθεί το τρέχον έτος.
Ειδικότερα τεκμηριώθηκαν, μέσω επιστημονικής επιτροπής, δύο αιτήματα: α) η ανάγκη προμήθειας φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων για τη διενέργεια δύο επιπλέον ψεκασμών, πέραν αυτών που διενεργούνται με τα φυτοπροστατευτικά που προμηθευόμαστε από το Υπουργείο. Το κόστος προϋπολογίστηκε σε 1.850.000 €, για την κάλυψη των αναγκών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
β) την ανάγκη προμήθειας κατάλληλου τεχνολογικού εξοπλισμού (GPS, ροόμετρα, λογισμικό κλπ.) για την εφαρμογή στο σύνολο της Περιφέρειας του πετυχημένου πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης και υποστήριξης της δακοκτονίας, με κόστος που καθορίστηκε σε 197.780 €.
Έγκαιρα υποβλήθηκαν τα αιτήματα αυτά, με την απαιτούμενη τεκμηρίωση, από τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, στα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπουργούς, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική απόφαση.
Ο χρόνος που απομένει για τις διαγωνιστικές διαδικασίες της προμήθειας των απαιτούμενων ειδών είναι ελάχιστος, παρόλο που οι υπηρεσίες ήδη έχουν σχετική προετοιμασία. Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου τη φετινή χρονιά.
Παρά τα παραπάνω προβλήματα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι θα εξελιχθούν όλα ομαλά, όπως τον διαβεβαίωσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ότι σε 2-3 ημέρες θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση κατανομής του συνόλου της χρηματοδότησης, που έχει αιτηθεί η Περιφέρεια.
Καταλήγοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε, ότι αξιοποιώντας τη χρηματοδότηση προσβλέπουμε σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις, τόσο στην παραγωγή του προϊόντος όσο και στο αγροτικό εισόδημα.
Έργο κατασκευής τεχνικού υφάλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο
Συνάντηση είχε χθες στην Αθήνα, ο Αντιπεριφερειάρχης με τον διευθυντή της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας κ. Κατή Γεώργιο, για το θέμα της χρηματοδότησης του έργου κατασκευής και παρακολούθησης τεχνικού υφάλου στον Κυπαρισσιάκο κόλπο.
Ενημερώθηκε ο διευθυντής ότι υπάρχει πλήρης ωριμότητα για το έργο, από πλευράς Περιφέρειας, αλλά και για τη συνεργασία με το ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο Αλιευτική Έρευνας) για το στάδιο της παρακολούθησης του έργου.
Η περίοδος αυτή αποτελεί για την διαχειριστική αρχή μια μεταβατική φάση προώθησης των συνεχιζόμενων έργων και μεταφορά τους στη νέα διαχειριστική περίοδο, όπως ενημέρωσε ο κ. Κατής, ενώ ο προγραμματισμός έκδοσης νέων προσκλήσεων, για την κατάθεση φακέλων χρηματοδότησης, θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο.
Το έργο του υφάλου προβλέπεται να υλοποιηθεί σε απόσταση 2,6 ναυτικών μιλίων βόρεια της Κυπαρισσίας και σε απόσταση 200μ. περίπου από την πλησιέστερη ακτογραμμή. Έχει έκταση περίπου 11 Km2 η ζώνη προστασίας και 1 Km2 ο πυρήνας του.
Ο κύριος στόχος του είναι η αναβάθμιση της βιοποικιλότητας της παράκτιας περιοχής, η αύξηση της βιομάζας, η δημιουργία νέων τροφικών πλεγμάτων, η προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος καθώς και η προστασία των τοπικών ιχθυοαποθεμάτων.