Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Επίτιμη Δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανέβηκε

στις

Επίτιμη Δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

image00011p Medium

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, προσφωνώντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε τα εξής:

«Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε,

Αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη και όλες και όλους τους κατοίκους της, η παρουσίας Σας στην διακοσιοστή πρώτη (201η ) επέτειο Απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό. Η Καλαμάτα, το γνωρίζετε, ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε. Η πόλη απ’ όπου εστάλη στον κόσμο, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, το πρώτο, πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο – η περίφημη “Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς”- που δήλωνε την αποφασιστικότητά του: “Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν”!

Τιμώντας την ιστορία και τις παραδόσεις της, η Καλαμάτα διατηρεί βαθιά πίστη στις αξίες του Ελληνισμού, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Αξιοπρέπεια. Αξίες που η πόλη και οι κάτοικοι της υπηρετήσαμε, υπηρετούμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με  συνέπεια.

image00009p Medium

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε,

Είσθε η πρώτη γυναίκα στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας.  Η εκλογή Σας ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σηματοδοτεί την Ελλάδα των αξιών, των ισοτίμων δυνατοτήτων και ευκαιριών για όλους τους πολίτες της. Στο πρόσωπό Σας η Καλαμάτα καταθέτει τον σεβασμό της σε όλους τους ανθρώπους που εκπροσωπούν αυτές τις διαχρονικές αξίες. Καταθέτει τον σεβασμό της σ’ εκείνες και εκείνους που διαθέτουν Παιδεία και Πολιτισμό,   πίστη στο Σύνταγμα και τους Δημοκρατικούς Θεσμούς, σε εκείνες και εκείνους που συμβάλλουν στην αδέκαστη απονομή Δικαιοσύνης, σε εκείνες και εκείνους που λειτουργούν με αξιοπρέπεια, ευαισθησία και ανθρωπιά.

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έλαβε ομόφωνη απόφαση να Σας ανακηρύξει σήμερα ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗ για την πολύτιμη συμβολή Σας στην νομική επιστήμη, τη Δικαιοσύνη, στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και των Θεσμών και, γενικότερα, για τη θετική συνεισφορά σας στο δημόσιο βίο της πατρίδας μας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε να ασκείτε τα καθήκοντά Σας με μετριοπάθεια και σύνεση, υπηρετώντας τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και την ενότητα του λαού μας.

Η Ευρώπη διανύει μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο. Δυστυχώς, ο πόλεμος έκανε και πάλι την εμφάνισή του σε ευρωπαϊκό έδαφος και οι επιπτώσεις  του είναι τραγικά εμφανείς. Όλοι όσοι πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο και επιζητούμε την ειρήνη, ελπίζουμε  ο εφιάλτης του πολέμου να σταματήσει το ταχύτερο και ο Ουκρανικός λαός να βιώσει συνθήκες ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, τα Εθνικά μας Θέματα απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση, ενώ η ενεργειακή κρίση πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο περιβάλλον αυτό, καθοριστική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, είναι η Ενότητα και Ομοψυχία του Ελληνικού Λαού.

Η δική Σας παρουσία και δράση, υπηρετεί την κατεύθυνση αυτή και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συνεχίσετε να πράττετε, γνωρίζοντας καλά ότι οι Έλληνες, ενωμένοι, ξεπεράσαμε προβλήματα, δυσκολίες, μεγάλες κρίσεις και βγήκαμε πάντα νικητές.

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε,

Η σημερινή επέτειος της απελευθερώσεως της Καλαμάτας από την σκλαβιά και την τυραννία, στις 23 Μαρτίου 1821 και της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα, αποτελεί ιδανική στιγμή για την ανακήρυξη σας ως επίτιμη δημότη της πόλης μας.

Η Καλαμάτα, ο λαός της, οι θεσμοί της, βρίσκονται δίπλα Σας και μαζί Σας στον αγώνα για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο της Ελλάδας μας.

Σας καλωσορίζουμε ως δημότη Καλαμάτας και ευχόμαστε να έχετε υγεία και δύναμη για να εκπληρώνετε με επιτυχία την υψηλή αποστολή σας».

image00006p Medium

ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Δημήτρης Πολίτης, ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ανεκηρύχθη Επίτιμη Δημότης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ως ένδειξη βαθύτατης τιμής, αγάπης και εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό Της από το σύνολο των συνδημοτών μας και επιπλέον ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς Της στους Θεσμούς και το Δημόσιο Βίο της πατρίδος μας».

GTS 8756 Medium

Η απόφαση επεδόθη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε πάπυρο.

Κατόπιν, ο Δήμαρχος επέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το χρυσό κλειδί της πόλης.

GTS 8789 Medium

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ Α. Ε. ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε τα εξής, αντιφωνώντας, μετά από προσφώνηση του Δημάρχου:

«Κύριε Δήμαρχε,

Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική Καλαμάτα, την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Στην πρώτη ελληνική πόλη που παραδόθηκε στα χέρια των Ελλήνων, στον τόπο όπου συγκεντρώθηκαν οι ηγετικές μορφές της Επανάστασης του 1821 για να διατρανώσουν προς τις μεγάλες δυνάμεις “απεφασίσαμεν, εν ενί λόγω, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν”. Τα ιδανικά τους, που κάρπισαν ποτισμένα με το αίμα τους, μας καθοδηγούν ως σήμερα. Οι αγώνες τους για ελευθερία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση, διεκδίκηση μιας κρατικής εξουσίας νομιμοποιημένης από την εθνική βούληση και ελεγχόμενης από τους νόμους, παραμένουν ένα ιστορικό μάθημα μέγιστης σημασίας στην ρευστή, επικίνδυνη και δυσερμήνευτη εποχή μας. Οι ισχυρές αρχές και αξίες που τους ενέπνευσαν μας δεσμεύουν εσαεί.

Η Καλαμάτα, ωστόσο, δεν αναδύθηκε στην ιστορία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821. Είναι αι “ζαθέαι Φηραί” του Ομήρου, πτολίεθρον “εγγύς αλός”. Είναι οι Φαραί που μνημονεύει ο Παυσανίας στα “Μεσσηνιακά” του, κοντά στο άλσος του Καρνείου Απόλλωνος. Μικρό πόλισμα-φρούριο στα βυζαντινά χρόνια, θα πέσει στα χέρια των Φράγκων μετά την τέταρτη σταυροφορία και θα γίνει η αγαπημένη πόλη του Γουλιέλμου του Βιλλεαρδουίνου. Θα περάσει από Σλάβους, Έλληνες, Ναβαρέζους ιππότες, Βενετούς και, για πενήντα περίπου χρόνια, από το 1410 ως το 1459, θα τελεί υπό την ηγεμονία των Παλαιολόγων του Μυστρά. Οι Οθωμανοί, στους οποίους θα περιέλθει η πόλη το 1715, θα μείνουν εδώ λίγο παραπάνω από εκατό χρόνια, αφού η 23η Μαρτίου 1821 θα σημάνει την αποτίναξη της “βδελυράς τυραννίας” τους και θα αφυπνίσει εθνικά όλη την Πελοπόννησο. Απελευθερωμένη πια, η Καλαμάτα θα δεχτεί πολλούς ξένους περιηγητές που θα περιγράψουν με λυρισμό την ομορφιά του τοπίου, τις ασημιές αποχρώσεις του μεσσηνιακού κάμπου, τους λόφους “που αναπτύσσονται και εκτείνονται ευάρεστα κατά μήκος της θάλασσας, σκεπασμένοι με καταπράσινη βλάστηση και ρυάκια με διαυγές και καθαρό νερό”, όπως γράφει ο ελληνιστής Ζακ Μανζάρ, ο οποίος, το 1828, ακολούθησε το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Μαιζόν. Μέσα στις δεκαετίες, η περιοχή θα αρχίσει να αναπτύσσεται χάρη στο λάδι, το μετάξι, τη σταφίδα και κυρίως χάρη στο δαιμόνιο εμπορικό πνεύμα των κατοίκων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα σερ Τόμας Γουάιζ, που επισκέφθηκε την Καλαμάτα το 1858 και δημοσίευσε αργότερα τις εντυπώσεις του στο βιβλίο “Μια εξόρμηση στην Πελοπόννησο”, δεν θα εκθειάσει μόνο τα “κρουστά” και “λαμπερόχρωμα” υφάσματα που παράγονταν στη Μονή των Καλογραιών, χάρη στο ανόθευτο, χωρίς ανάμειξη βάμβακος ή άλλου υλικού, μετάξι τους, όπως γράφει, αλλά και τα ωραία κτίρια που οικοδομούνται, το ένα μετά το άλλο, στην πόλη. “Η Καλαμάτα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την Αθήνα, σε σχέδια και τεχνίτες”, διαβάζουμε.

image00003p Medium

Στα νεώτερα χρόνια, άλλοτε ως “Μασσαλία του Μωριά” χάρη στο πολυσύχναστο λιμάνι της, πέμπτο σημαντικότερο στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, άλλοτε ως πολύκλαδος πολιτιστικός ιστός με σημαντικούς δημοτικούς φορείς πολιτισμού και διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ και εκδηλώσεις, η Καλαμάτα είναι μια εξωστρεφής πόλη, ικανή να συνδέσει την παράδοσή της με τη σημερινή της φυσιογνωμία και να προσβλέψει σε ένα μέλλον γόνιμο, μέλλον καινοτομίας, ανάπτυξης και προόδου. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολούθησα τις δράσεις της πόλης με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μέσα από τις οποίες υποδείξατε με ποιους τρόπους, πέρα από τη μνημείωσή του, ένα κορυφαίο γεγονός της ιστορίας μας μπορεί να εμψυχώσει τη ζωή του παρόντος. Με ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση παρακολουθώ την κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και τον προσανατολισμό της δημοτικής αρχής προς τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων τόσο στον ηλεκτροφωτισμό όσο και στις μονάδες θέρμανσης σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τις σχολικές μονάδες, όπως και προς την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που κατόρθωσε να επουλώσει τα τραύματα του καταστροφικού σεισμού του 1986 και να γίνει πιο όμορφη από πριν. Μια πόλη, που όπως παρατήρησα σε πρόσφατη επίσκεψή μου, μεριμνά για την ποιότητα ζωής των δημοτών της με έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υποδομών, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη δημιουργία κοινωνικών δομών για την υποστήριξη ηλικιωμένων, αστέγων, απόρων, γυναικών θυμάτων βίας. Μια πόλη που με υποδέχεται σήμερα ως επίτιμη δημότη, συνδέοντάς με έτσι με την ιστορία και την παράδοσή της, αλλά και το μέλλον της, ένα μέλλον που πιστεύω ακράδαντα ότι θα είναι ζωντανό και ακμαίο σε όλους τους τομείς.

Είναι μεγάλη η τιμή που μου επιφυλάξατε σήμερα, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί μου συνδημότες. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι έμπνευση και δύναμη».

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ