Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Καλαμάτα για τα θύματα και τους αγνοούμενους στην Κύπρο το ‘74

Ανέβηκε

στις

εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην καλαμάτα για τα θύματα και τους αγνοούμενους στην κύπρο το ‘74 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Σαράντα επτά χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κι ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε την τέλεση Ιερού Μνημοσύνου για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων, αλλά και τελετή στην οποία αναπέμφθηκε δέηση για τους αγνοούμενους και αποδόθηκε τιμή σε όσους πολέμησαν το 1974 ενάντια στον «Αττίλα».

Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής τελέσθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, το πρωί της Κυριακής 18 Ιουλίου 2021, Ιερό Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στην Κύπρο το 1974.

dsc 0187 medium

Η ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΗΡΩΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Στις 10.30 π.μ., στο Ηρώον Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων (έμπροσθεν Διοικητηρίου) ακολούθησε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του «Αττίλα» και ιδιαιτέρως προς τους αγνοουμένους. Από Ιερέα αναπέμφθηκε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων.

dsc 0214 mediumΕν συνεχεία ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από τον μαύρο Ιούλιο του ’74 όταν άφρονες και παράφρονες έσπρωξαν την Κύπρο στην μεγαλύτερη τραγωδία της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού, ανοίγοντας την κερκόπορτα για την εισβολή της Τουρκίας και την, μέχρι σήμερα, την κατοχή του μισού νησιού της Αφροδίτης. Κοιτώντας πίσω μας, στα 47 αυτά χρόνια, θα δούμε μόνο ασπρόμαυρες εικόνες της Κυπριακής Τραγωδίας, ερείπια και πολύ ανθρώπινο πόνο.

Γενιές Κυπρίων γεννήθηκαν χωρίς ελεύθερη πατρίδα. Παιδιά που ανδρώθηκαν ή μεγαλώνουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κόπτεται για τα δικαιώματα όλου του κόσμου πλην αυτών που αφορούν τους πολίτες της Κύπρου!

Μια Ευρώπη, που ανέχεται σε μια χώρα – μέλος της να υπάρχει -από το 1974- το «Τείχος της Ντροπής», να είναι μοιρασμένη και να υπάρχουν ακόμη κατοχικά στρατεύματα και οδοφράγματα!

Ανέχεται η Διεθνής Κοινότητα τον ιταμό εισβολέα να αυθαδιάζει και να απευθύνει διαρκείς ύβρεις λόγων και πράξεων προς το Διεθνές Δίκαιο και τον Πολιτισμό του ανθρώπου.

Γι’ αυτούς τους λόγους το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» ήταν και θα είναι πάντα επίκαιρο και ζωντανό! Διότι η Μνήμη είναι τεράστιο όπλο. Όσο αυτή ζει μέσα στις γενιές των Ελλήνων πάντα θα υπάρχει ελπίδα!

Σήμερα, ως Δήμαρχος Καλαμάτας, «Δεν Ξεχνώ» τις μαύρες ημέρες της Κύπρου, τους Έλληνες -Κύπριους και Ελλαδίτες- που πολέμησαν.

Ιδιαίτερα δε τους Μεσσήνιους στρατιώτες και αξιωματικούς που ήταν εκεί κατά την αιματηρή εισβολή. Δεν Ξεχνώ τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους ξεριζωμένους, τις καταστροφές, το Τείχος της Ντροπής που εξακολουθεί να χωρίζει την Κύπρο!

Δεν ξεχνώ τις άφρονες πολιτικές που οδήγησαν στην εισβολή… Ότι, δυστυχώς, ο Ελληνισμός δεν έχει ακόμα ενωθεί ως μία γροθιά για να διεκδικήσει τα αυτονόητα που παραβλέπει η Διεθνής Κοινότητα.

Κι όμως, μονιασμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο τις ευκαιρίες και τον διεθνή παράγοντα. Μπορούμε πολύ καλύτερα αν καταφέρουμε να εργασθούμε μεθοδικά, αν απαλλαγούμε από τα σαράκια που μαστίζουν αιώνες τον Ελληνισμό: τη διχόνοια, το πείσμα και τις προσωπικές φιλοδοξίες, τα συμπλέγματα κατωτερότητας και αλαζονείας.

Εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να θυμόμαστε την Κύπρο. Να μη λησμονούμε ποτέ ότι, μετά από την Εισβολή του 1974 ξεκίνησαν όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις στον ελλαδικό χώρο. Και θα συνεχιστούν όσο δεν είμαστε ενωμένοι, οργανωμένοι, έτοιμοι για όλα.

Το σύνθημα Δεν Ξεχνώ την Κύπρο πρέπει να ενώνει τους Έλληνες, να κρατά τη μνήμη ζωντανή, διατηρεί στο σπόρο της Λευτεριάς αλώβητο, έτοιμο ν’ ανθίσει. Τιμή και δόξα στην Κύπρο, στους Έλληνες που θυσιάστηκαν στα Άγια χώματά της.

Ποτέ ξανά Ελληνική Τραγωδία σαν αυτή της Κύπρου!»

dsc 0219 mediumΟμιλία για τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Χρήστου.

dsc 0228 medium

Ακολούθησε εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

dsc 0276 medium

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής είχε οριστεί ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ