Connect with us
dagiopoulos

Ειδησεις απο Καλαματα

Εγκρίθηκε η αξιοποίηση του διώροφου κτιρίου πρώην ηλεκτρικής εταιρείας

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

dagiopoulos

Εγκρίθηκε κατά την 5η/2021 συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η επικαιροποιημένη μελέτη του έργου με τίτλο «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ» προϋπολογισμού 831.000,00€ με Φ.Π.Α., προκειμένου να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με άξονα προτεραιότητας 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, με τίτλο «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα».

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το εν λόγω κτίριο αποτελούσε τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Καλαμάτας, κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 και στο ισόγειο λειτουργούσαν τα γραφεία της εταιρίας, ενώ στον όροφο βρισκόταν η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή. Το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας σταμάτησε να λειτουργεί το 1959 μετά την εξαγορά της εταιρείας από την ΔΕΗ και για 25 περίπου χρόνια χρησιμοποιείτο ως αποθήκη από τον Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΗ αντίστοιχα.

Το 1984 όμως, ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να επισκευάσει το ισόγειο κεραμοσκεπές κτίριο που βρίσκεται ανατολικά του εν θέματι κτίσματος, τμήμα και αυτό του πρώην εργοστάσιου που ήταν ιδιοκτησία του, για να στεγάσει την κεντρική σκηνή του νεοϊδρυθέντος Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗΠΕΘΕΚ). Έτσι, μέσα σε σύντομο κυριολεκτικά χρονικό διάστημα 6 μηνών, το παλιό εργοστάσιο μεταμορφώθηκε από αποθήκη σε θέατρο, με ικανοποιητικές τεχνικές προδιαγραφές σκηνής και χωρητικότητας θεατών. Το διώροφο όμως κτίριο των γραφείων δεν επισκευάστηκε ταυτόχρονα με το εργοστάσιο, γιατί εκείνη την εποχή αποτελούσε ακόμα ιδιοκτησία της ΔΕΗ και χρησιμοποιείτο από την τεχνική υπηρεσία της εν λόγω εταιρείας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ

Αντικείμενο της μελέτης είναι η επισκευή και επαναλειτουργία του διώροφου κτιρίου συνολικής επιφανείας 335,00 τ.μ., που αναπτύσσεται σε δύο ίσης επιφανείας επίπεδα – ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου Καλαμάτας, προκειμένου να φιλοξενηθούν δράσεις του Δημοτικού Θεάτρου.

Στην πρώτη στάθμη ισογείου, προτείνεται η δημιουργία ενός χώρου που θα στεγάσει το αξιόλογο βεστιάριο του Δημοτικού Θεάτρου. Κουστούμια σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σχεδιαστές θεατρικών κουστουμιών, (Ζιάκας – Χαρατσίδης – Μεντζικώφ – Ουβε Χαουζ – Βέττας – Παντελιδάκης – Κλαιρ Μπρέισγουελ, κ.λ.π). Στο ισόγειο θα λειτουργήσει συγχρόνως και το θεατρικό εργαστήριο, με θεατροπαιχνίδια, θεατρικά σεμινάρια, πρόβες και ανάγνωση θεατρικών κειμένων. Θα κατασκευαστούν επίσης τουαλέτες, μια εκ των οποίων θα προορίζεται για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στον όροφο του κτιρίου προτείνονται οι παρακάτω λειτουργίες:

1. Γραφείο για τον εκάστοτε Καλλιτεχνικό Διευθυντή

2. Δημιουργία χώρου για το αρχείο του Δημοτικού Θεάτρου: Πρωτότυπα κείμενα θεατρικών έργων, μεταφράσεις, σημειώσεις – οδηγίες καλλιτεχνικών συντελεστών κατά την διάρκεια των προβών, προγράμματα και αφίσες περασμένων θεατρικών παραστάσεων.

3. Εγκατάσταση του Φροντιστηρίου του Θεάτρου, δηλαδή χώρος φύλαξης και συντήρησης αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται στις θεατρικές παραστάσεις όπως, γυάλινα σερβίτσια, μικρά έπιπλα, ζωγραφικοί πίνακες και δεκάδες άλλα μικροαντικείμενα.

4. Επίσης διαμορφώνεται χώρος ραφής νέων κουστουμιών και μεταποίησης των υπαρχόντων για τις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Στόχος των παραπάνω επεμβάσεων είναι η αξιοποίηση, αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κτιριακού συγκροτήματος του Δημοτικού Θεάτρου και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της χρήσης του. Ο εκσυγχρονισμός του συγκροτήματος του Δημοτικού Θεάτρου σε συνδυασμό με την επισκευή του διώροφου νεοκλασικού, που θα στεγαστούν υπηρεσίες και δραστηριότητες του Θεάτρου (θεατροπαιχνίδια, ανάγνωση θεατρικών έργων κλπ.), θα αναβαθμίσει την 30ετη πολιτιστική παρέμβαση του Δημοτικού θεάτρου στην Πόλη.

Ο Δήμος Καλαμάτας, με την ανακαίνιση του προαναφερθέντος εμβληματικού κτιρίου που αποτέλεσε για πολλά χρόνια τοπόσημο, σύμβολο και σημείο αναφοράς για την πόλη, συνεχίζει ουσιαστικά την προσπάθεια διάσωσης, αξιοποίησης και επανάχρησης παλαιών «ιστορικά και πολιτιστικά» κτιρίων, που είχαν πέσει σε αχρηστία επί σειρά ετών.

Το εργοστάσιο της πρώην Ηλεκτρικής εταιρείας, είναι το τελευταίο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που σώζεται στο κέντρο της πόλης, στον άξονα βορράς – νότος της οδού Αριστομένους, που συνδέει το ιστορικό με το εμπορικό και διοικητικό κέντρο, το πάρκο σιδηροδρόμων και το λιμάνι της Καλαμάτας. Πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας μνήμης και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ