Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. το σχέδιο για χιονοπτώσεις και παγετό με την κωδική ονομασία «Βορέας»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την 3η/2021 συνεδρίασή του, το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας «Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού» του Δήμου Καλαμάτας με την κωδική ονομασία “Βορέας”.

Για το θέμα, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε:

«Συνεχίζουμε την κατάρτιση των τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας φυσικών καταστροφών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που λαμβάνουμε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Και παρά το ότι ο Δήμος μας διατηρούσε επικαιροποιημένα τα μνημόνια ενεργειών.   Έτσι μετά από:

  • το σχέδιο Ιόλαος, που αναφέρεται στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πυρκαγιών,
  • το σχέδιο Δάρδανος, που αντιστοιχεί στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, και
  • το σχέδιο Εγκέλαδος για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών,

καταθέτουμε το σχέδιο για χιονοπτώσεις και παγετό με την κωδική ονομασία Βορέας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε το Σχέδιο «Βορέας», σύμφωνα με το γενικό σχέδιο «Ξενοκράτης». Στη συνέχεια και για θέματα συντονισμού και κοινής αντιμετώπισης από μέρους των Δήμων, εξέδωσε Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού, το Δεκέμβριο του 2020.

Με βάση αυτό το Υπόδειγμα, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, εκπόνησε το τοπικό σχέδιο και αφού εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή, έρχεται για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται. Με γνώμονα, ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που οφείλονται σε χιονοπτώσεις και παγετό, μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις μετακινήσεις.  Η ισχύς του αρχίζει από την ημερομηνία έγκρισής του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην περιοχή μας, που είναι κοντά στη θάλασσα, οι χιονοπτώσεις διαρκούν λίγες ώρες ή ημέρες, κυρίως στις Κοινότητες του Ταϋγέτου, την Πολιανή, τα ορεινά Αρφαρά.

Στο σχέδιο, του οποίου η βασική δομή είναι όπως και των προηγουμένων, περιγράφονται δηλαδή οι αρμοδιότητες και οι κύριες δράσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου. Εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών (δημοτικών και μη).

Οι αρμοδιότητες χειμερινής συντήρησης για τα επί μέρους τμήματα του οδικού δικτύου, θέτονται ζητήματα συνέργειας των φορέων. Περιλαμβάνονται οδηγίες για τη σύνταξη των μνημονίων των υπηρεσιών, χάρτες, πίνακες με χρήσιμα τηλέφωνα, οι επιφυλακές που αποφασίζονται σε μηνιαία βάση.

Να τονιστεί ότι σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρόνοιας και με τις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας έχει επικαιροποιήσει για φέτος το σχέδιο προστασίας των αστέγων και έχουν ενημερωθεί οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό αστέγων συμπολιτών μας.

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων κινητοποιούνται προκειμένου να ενημερώσουν κατοίκους, κτηνοτρόφους και αγρότες. Προμηθεύονται αλάτι οδικού δικτύου, για χρήση σε τοπικές οδούς, ενώ στην ετοιμότητα περιλαμβάνονται και οι δύο αλατιέρες που διαθέτει ο Δήμος και προμηθευτήκαμε πέρυσι.

Ως Δήμος είμαστε σε ετοιμότητα κάθε φορά που περιμένουμε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ έχει ήδη συγκληθεί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της χειμερινής περιόδου 2020-21 με θέμα την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων – παγετού για την ενημέρωση και τη διαθεσιμότητα δυναμικού και μέσων όσων εμπλέκονται. Διατηρούμε σταθερή επιφυλακή ως Δήμος όπως γνωρίζεται όλο τον χρόνο και είμαστε σε στενή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Και βέβαια, όλα τα μέτρα και οι δράσεις θα πρέπει να συντονίζονται με τις οδηγίες αποφυγής μετάδοσης και περιορισμού του κορωνοϊού».


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας: Οι νικητές του quiz γνώσεων για τους μικρούς επιστήμονες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, ο ψηφιακός διαγωνισμός του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος και Επιστημών των ΚΔΑΠ του Δήμου Καλαμάτας και της ΦΑΡΙΣ «Quiz γνώσεων για μικρούς επιστήμονες».

Πιο συγκεκριμένα, το Φεβρουάριο τα μικρά ΚΔΑΠάκια μέσω υπολογιστή συναγωνίστηκαν και απάντησαν σε quiz που αφορούσαν το Περιβάλλον και τις Επιστήμες. Ο διαγωνισμός αποτελούνταν από 5 προκαθορισμένα quiz (1 από κάθε εκπαιδευτικό με ερωτήσεις κοινού πεδίου) και συμμετείχαν 124 παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών. Το αδιάβλητο της διαδικασίας τηρήθηκε μέσω καθορισμού μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού για κάθε συμμετέχοντα παιδί και στο τελικό leaderboard καταγράφηκαν τα παιδιά που απάντησαν σωστά σε όλα τα quiz.

Στο συνολικό leaderboard, τα πιο γρήγορα και σωστά ΚΔΑΠάκια, ήταν οι: Δημήτριος – Μάριος Κουρεντζής (ΚΔΑΠ Βέργας), Αναστάσιος Γεωργιλέας (ΚΔΑΠ Φραγκόλιμνας), Αριάδνη – Μαρία  Κότση (ΚΔΑΠ Νησάκι), οι οποίοι αναδείχθηκαν και νικητές του Διαγωνισμού.

Οι νικητές του διαγωνισμού μας θα παραλάβουν τα δώρα τους κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε εξατομικευμένη συνάντηση, έτσι ώστε να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον Covid-19.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Εργασίες βελτίωσης στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με καλό ρυθμό εξελίσσονται οι εργασίες στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Για την πρόοδο των παρεμβάσεων ενημερώθηκε σε επιτόπια επίσκεψή του στο χώρο, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Δ. Μαστραγγελόπουλο και τον ειδ. συνεργάτη – πολιτικό μηχανικό Β. Κουτραφούρη.

Στην περιοχή της λίμνης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δαπεδόστρωση με πεπαλαιωμένους κυβόλιθους. Είχε προηγηθεί η κατασκευή δικτύου απορροής όμβριων υδάτων και οι απαιτούμενες συντηρήσεις εντός της λίμνης.

Στο χώρο του πατινάζ εξελίσσονται οι εργασίες διαμόρφωσης κερκίδων με πέτρα, ενώ θα ακολουθήσει η ανακατασκευή του πατινάζ και η δημιουργία εισόδου για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Ακόμα καθημερινές είναι οι βελτιώσεις σε διάφορα σημεία του Δημοτικού Πάρκου, με κλαδεύσεις και συντήρηση του πράσινου.

Όσον αφορά τις φθορές που έχουν καταγραφεί σε βαγόνια και αστικό εξοπλισμό, αυτές θα αντιμετωπιστούν με την έναρξη της φύλαξης του χώρου κατά τις βραδινές ώρες από ιδιωτική εταιρεία. Ήδη η Δ.Τ.Υ. έχει αποτυπωμένες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ενώ κατασκευάζεται και ο νέος αστικός εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί (παγκάκια, καλαθάκια κ.λπ.).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Διαγράμμισης διαβάσεων στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Συνεργεία αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας έχουν ξεκινήσει εργασίες διαγράμμισης διαβάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης.

Οι εργασίες αποτύπωσης στο οδόστρωμα διαβάσεων πεζών θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με προτεραιότητα σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία καθώς κοντά σε σχολεία.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ