Connect with us

Συμβουλές

Χρήσιμο: Αναγνωρίστε το νοθευμένο μέλι με αυτά τα απλά τρικ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Χρήσιμο: Αναγνωρίστε το νοθευμένο μέλι με αυτά τα απλά τρικ 1
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Το μέλι είναι μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές που υπάρχουν, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θεραπεία πολλών ασθενειών και προβλημάτων υγείας

Ωστόσο, θα πρέπει να μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του αγνού και του νοθευμένου μελιού. Όλοι θέλουμε να αγοράζουμε φθηνά και υγιεινά προϊόντα, αλλά με το μέλι αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Ίσως να εκπλαγείτε με την τιμή του αυθεντικού μελιού, αλλά σε αυτό βρίσκονται τα θρεπτικά συστατικά.

Οι φθηνότερες εκδοχές μελιού μπορεί να συμφέρουν αλλά αυτό σημαίνει ότι το εκάστοτε μέλι έχει αλλοιωθεί κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας. Κατά την επεξεργασία αυτή, το μέλι χάνει τις σημαντικές ιδιότητές του και η επίδραση του στον οργανισμό δεν είναι η ίδια.

Σύμφωνα με δημόσια έρευνα που διεξήχθει από την foodsafetynews το 76% του μελιού που κυκλοφορεί στην αγορά υποβάλλεται σε υπερδιήθηση, η οποία δεν αφαιρεί μόνο τις ακαθαρσίες, όπως το κερί, αλλά και όλα τα ίχνη της γύρης. Το υπερδιηθημένο μέλι χρησιμοποιείται συχνά για να καλυφθούν άλλα μέλια, όπως το κινεζικό μέλι, το οποίο κατηγορείται για τη συχνή μόλυνσή του από βαρέα μέταλλα και παράνομα αντιβιοτικά. Οι Κινέζοι υπερφιλτράρουν το μέλι τους.

Όπως δηλώνουν οι εταιρίες που παράγουν μέλι, αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη ώστε να μην κρυσταλλώνει το μέλι και του προσφέρει μια μεγαλύτερη διάρκεια. Εν τούτοις, η γύρη είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία και δίνει στον άνθρωπο που την καταναλώνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Πως να αναγνωρίσετε το νοθευμένο μέλι

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Αν το μέλι δεν κρυσταλλώσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα που έχει κρύο, τότε συνήθως το μέλι είναι νοθευμένο. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη, τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει. Η περιεκτικότητα του σε γλυκόζη εξαρτάται από είδος των ανθέων που γίνεται η νεκταροσυλλογή.

  • Δώστε σημασία στα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία του μελιού. Οτιδήποτε αναφέρει τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, μην το αγοράσετε.
  • Για να δοκιμάσετε το μέλι, ρίξτε λίγες σταγόνες ιωδίου μέσα σε ένα γυάλινο ποτήρι και στη συνέχεια προσθέστε μέλι. Αν το μέλι γίνει μπλε, αυτό υποδηλώνει ότι έχει έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο καλαμποκιού.
  • Ανακατέψτε νερό, μέλι και λίγες σταγόνες ξύδι. Αν το μείγμα αρχίσει να αφρίζει, σημαίνει ότι το μέλι έχει αλλοιωθεί.
  • Για να μάθετε αν το μέλι σας έχει υποστεί επεξεργασία, δοκιμάστε να το κάψετε με ένα σπίρτο. Αν η φλόγα μεγαλώσει κατά την επαφή με το μέλι, αυτό σημαίνει πως το μέλι έχει νοθευτεί.
  • Πάρτε ένα γυάλινο ποτήρι γεμάτο νερό και ρίξτε μέσα μια κουταλιά μελιού. Αν το μέλι πέσει στον πυθμένα του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί είναι αγνό. Αν διαλυθεί είναι νοθευμένο.
  • Ρίξτε σε ένα χαρτί μερικές σταγόνες μέλι. Αν απορροφηθεί από το χαρτί είναι φυσικό προϊόν. Αν το χαρτί λιώσει το μέλι έχει πολύ νερό.

Πηγή

 


Κοινοποιησέ το

Συμβουλές

Αγάπη: Όσοι αγαπούν τον εαυτό τους έχουν καλύτερη υγεία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αγάπη: Όσοι αγαπούν τον εαυτό τους έχουν καλύτερη υγεία 10
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως η ψυχική μας υγεία και η ψυχολογική μας κατάσταση μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του σώματος μας. Τώρα, μια μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι αγαπούν τον εαυτό τους έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο χαμηλούς καρδιακούς χτύπους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter και της Οξφόρδης στην Βρετανία πήραν 135 φοιτητές και τους χώρισε σε πέντε ομάδες.
Η κάθυε ομάδα άκουσε διαφορετικές οδηγίες.
Η μια ομάδα έκανε αξονικές την στιγμή που έπρεπε να αντιμετωπίσουν με ηρεμία διάφοες αισθήσεις στο σώμα τους.
Η δεύτερη ομάδα έκανε μια άσκησης αυτο-αγάπης και καλοσύνης κατά την οποία έπρεπε να κάνουν θετικές σκέψεις για τον εαυτό τους.
Η τρίτη και τέταρτη ομάδα άκουσαν ηχογραφημένα μηνύματα που ενεργοποιούσε την αυτοκριτική τους ενώ η πέμπτη ομάδα έπρεπε να φανταστεί πως ψωνίζει σε ένα συναισθηματικά ουδέτερο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Psychological Science.
H επικεφαλής την έρευνας Dr. Anke Karl και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν έντεκα λεπτά αφότου άρχισαν να κάνουν θετικέ σκέψεις για τον εαυτό τους, οι εθελοντές είχαν χαμηλότερους καρδιακούς χτύπους από εκείνους που έπρεπε να ασκήσουν κριτική στον εαυτό τους.
Από την έρευνα φάνηκε πως όσοι αγαπούσαν τον εαυτό τους έκαναν καλές σκέψεις για τον αυτό τους είχαν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλότερους καρδιακούς χτύπους.

 

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Omnigen Α.Ε.: Η πιο σύγχρονη και πρώτη αδειοδοτημένη τράπεζα οικογενειακής φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος στην Ελλάδα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Omnigen Α.Ε.: Η πιο σύγχρονη και πρώτη αδειοδοτημένη τράπεζα οικογενειακής φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος στην Ελλάδα 11
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Το ομφαλικό είναι το αίμα που περισσεύει μέσα στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μετά την γέννηση του μωρού σας. Μπορεί να συλλεχθεί εύκολα κι ανώδυνα χωρίς να ακουμπήσουμε τη μαμά ή το νεογνό. Παλιότερα το ομφαλικό αίμα πετιόταν στα ιατρικά απορρίμματα μαζί με τον πλακούντα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα πολύτιμο υλικό, ικανό να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, και σε γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται η επιλογή συλλογής και φύλαξής του. Μέχρι και σήμερα το ομφαλικό αίμα έχει χρησιμοποιηθεί σε μεταβολικά, νευρολογικά, αυτοάνοσα και αιματολογικά νοσήματα (συμπεριλαμβανομένων κάποιων μορφών καρκίνου), ενώ κύτταρα που περιέχονται σ’ αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιολογικά, πνευμονολογικά, δερματολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά.

Εδώ και αρκετά χρόνια η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφαλίου λώρου εφαρμόζεται στη θεραπεία πολλών σοβαρών νοσημάτων του αίματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και κάποιων μορφών καρκίνου. Διάφορες μορφές λευχαιμίας, αιματολογικές διαταραχές, αναιμίες και αυτοάνοσα νοσήματα είναι μερικές μόνο από τις ασθένειες που αντιμετωπίζονται ήδη με αυτόν τον τρόπο. Εκτός όμως από τις θεραπείες αυτές που αποτελούν καθιερωμένη ιατρική πρακτική, οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Σύγχρονες έρευνες στρέφονται στην επέκταση της χρήσης των βλαστικών αυτών κυττάρων και σε άλλα είδη ασθενειών: νευρολογικής φύσεως διαταραχές (π.χ. Alzheimer’s, Parkinson’s, τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, εγκεφαλικό επεισόδιο), διαβήτης τύπου 1, οστεoαρθρίτιδα, είναι μερικές από τις περιπτώσεις για τις οποίες οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι τα βλαστικά κύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος σύντομα θα μπορέσουν να δώσουν θεραπευτικές λύσεις. Κλινικές μελέτες μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων για την αναγέννηση της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβη από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια, ανοίγουν δρόμους για νέες επαναστατικές θεραπευτικές μεθόδους στην αναγεννητική ιατρική. Οι μέθοδοι αυτές, αν και σε πρώιμο ακόμα στάδιο, μπορεί να αποδειχθούν στο μέλλον πραγματικά… δώρα ζωής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο δυνατότητες για τους γονείς είτε το κάνουν δωρεά σε μία τράπεζα βλαστοκυττάρων, είτε το φυλάσσουν. Σε περίπτωση που επιλέξουν το δεύτερο τότε χρειάζονται σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς. Στην χώρα μας η πρώτη αδειοδοτημένη τράπεζα οικογενειακής φύλαξης βλαστικών κυττάρων ομφαλικού αίματος, είναι η Omnigen Α.Ε.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας για απομόνωση και κρυοσυντήρηση βλαστοκυττάρων από Ομφαλικό Αίμα, που παρέχει ένα πλήρεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες, διαθέτει ιδιωτικές εγκαταστάσεις και χώρους φύλαξης και άρτια εκπαιδευτικών προσωπικό, ενώ δεν παύει να ερευνά και να αναπτύσσει νέες διαδικασίες…

Περισσότερες πληροφορίες

Omnigen Βιοτεχνολογικές Εφαρμογές Α.Ε.

Λεωφόρος Κηφισίας 1, 15123, Μαρούσι

Τηλ: 210 6810300 Fax: 210 6810318

email:info@omnigen.gr

web: www.omnigen.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Συμβουλές

Πώς το ελαιόλαδο βοηθάει ενάντια σε καρκίνο, καρδιαγγεικά, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ελαιόλαδο
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Περιβαλλοντικοί, σωματικοί και ψυχικοί στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν την παραγωγή δραστικών στοιχείων οξυγόνου, τα οποία είναι γνωστά ως “ελεύθερες ρίζες”.

Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τι προκαλούν στον οργανισμό

Η παραγωγή των ελευθέρων ριζών αυξάνει το οξειδωτικό στρες στο ανθρώπινο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικά ασταθή κύτταρα, που αποτελούνται από μόρια, τα οποία είναι δεν είναι ζευγαρωμένα με ηλεκτρόνια. Τα κύτταρα “δεν θέλουν” να υπάρχουν σε αυτή την κατάσταση και, ως εκ τούτου, αναζητούν στο σώμα κάπου να βρουν σταθερές, ίσως και ευπαθείς περιοχές, από τις οποίες θα μπορέσουν “να κλέψουν” ηλεκτρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο σώμα και είναι μέρος της ανοσολογικής άμυνας και της λειτουργίας των κυττάρων, πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες οδηγούν σε εκτεταμένες βλάβες. Το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται στον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και κάποιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ουσιαστικά το οξειδωτικό στρες είναι η ανισορροπία μεταξύ του οξειδωτικού και του αντιοξειδωτικού συστήματος του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες, παρέχοντας σε αυτές τα ηλεκτρόνια που αναζητούν για τη σταθεροποίηση των κυττάρων. Ως εκ τούτου, αν υπάρχει κάτι που μπορούμε για να βοηθήσουμε το σώμα, είναι τα του παρέχουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αυτό θα μειώσει το οξειδωτικό στρες και ταυτόχρονα τις βλάβες στα όργανα και τους ιστούς, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Πώς συμβάλλει το ελαιόλαδο στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών

Οι τροφές είναι ένα από τις καλύτερα βιοδιαθέσιμες πηγές αντιοξειδωτικών για το ανθρώπινο σώμα, με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να είναι ένα από τις πιο ισχυρές σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry, τα φαινολικά οξέα, οι φαινολικές αλκοόλες, οι λιγνάνες και οι φλαβόνες είναι τα τέσσερα στοιχεία που έχει το ελαιόλαδο και θεωρούνται πάρα πολύ σημαντικά. Αν και είναι πιθανό να οφείλεται στην συνεργιστική δράση όλων των ενώσεων ελαιολάδου, σύμφωνα με την έρευνα, οι φαινόλες του (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) και τα κλάσματα τους (3,4 DHPEA-ΕΑ και 3,4-DHPEA-EDA), είναι οι ενώσεις που αναγνωρίζονται ως τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, οι ερευνητές εξέτασαν πολλές ποικιλίες από ελαιόλαδο, για να αξιολογήσουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Όλα τα ελαιόλαδα που αναλύθηκαν παρουσίασαν ισχυρή δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Composition and Analysis, εξέτασε μια σειρά από 32 ελαιόλαδα από την ιταλική αγορά λιανικής για την μέτρηση της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Μια διαδικασία που ονομάζεται “τεστ ABTS” χρησιμοποιείται συνήθως για τη δοκιμή των επιπέδων αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα. Η μέση τιμή στο τεστ ABTS γα το ελαιόλαδο ήταν 32,4 u.mol.

Γευστικό τεστ

Συνολικά, η συνολική αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποδόθηκε στην πολυφαινόλη υδροξυτυροσόλη και την α-τοκοφερόλη. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι η πίκρα (γευστικό τεστ) των δειγμάτων ήταν μια ένδειξη καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου. Ως εκ τούτου, αν επιλέξετε ένα ελαιόλαδο με σχετικά πικρή επίγευση, το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για ένα προϊόν με αυξημένη αντιοξειδωτική αξία.

Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρέχει μια σειρά από διαφορετικά οφέλη για την υγεία, σε πολλές περιπτώσεις, οι μηχανισμοί που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος της έρευνας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σχέση με την πρόληψη ασθενειών, ή την μείωση του κινδύνου αυτών, έχει δείξει ότι η μείωση του οξειδωτικού στρες είναι ένας από βασικός μηχανισμός ενάντια σε σοβαρές ασθένειες.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function, έδειξε, ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις στο ελαιόλαδο (3,4-DHPEA-ΕΑ και 3,4-DHPEA-EDA) προστατεύουν σημαντικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το οξειδωτικό στρες. Όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες, την φλεγμονή, την υπεροξείδωση λιπιδίων και το προφίλ των λιπιδίων στην στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ευεργετικό και στην πρόληψη ασθενειών όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η βρογχοπνευμονική δυσπλασίας, η περικοιλιακής λευκομαλακία και η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρους γέννησης.

Πώς το ελαιόλαδο βοηθάει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στο οξειδωτικό στρες. Μελέτη στο Food Science and Technology, αναφέρει: “Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και σε μια εγγενώς υψηλή ροή αντιδραστικά στοιχείων οξυγόνου (ROS). Ένας άλλος λόγος του οξειδωτικού στρες είναι το χαμηλό επίπεδο των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε σχέση με άλλους ιστούς, και η υψηλή κατανάλωση του οξυγόνου του”.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι ασκεί θετική επιρροή στο οξειδωτικό στρες του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδίως στα επίπεδα του υπεροξειδίου του λιπιδίου στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην καλύτερη σύνθεση λιπαρών οξέων σε αυτόν (ειδικά του δοκοσαεξανοϊκού οξέος). Έχει, επίσης, αποδειχθεί, ότι αυξάνει τις αντιοξειδωτικές δράσεις των ενζύμων, τα οποία μετριάζουν την οξειδωτική βλάβη που οδηγεί σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ