Connect with us

Πολιτικά

Απαλλαγή από τέλη κοινοχρήστων χώρων, μείωση ενοικίων σε ΒΙΟΠΑ, Κεντρική Αγορά, κυλικεία

Ανέβηκε

στις

απαλλαγή από τέλη κοινοχρήστων χώρων, μείωση ενοικίων σε βιοπα, κεντρική αγορά, κυλικεία 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας

Μέτρα προστασία και ανακούφισης μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας για αυτή τη κρίσιμη περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κατάσταση για το λαό μας έχει επιδεινωθεί. Στη συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, η πανδημία του κορονοϊού δρα ως καταλύτης στην ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων.

Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη, η οργάνωση του κινήματος και η διεκδίκηση, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός και αυτή την κρίση. Για να μην μείνουν τα «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα, που στόχο έχουν να μείνουν και να ανατρέψουν ακόμη περισσότερο εργασιακές σχέσεις και εισοδήματα. Έτσι εφαρμόστηκαν και τα μέτρα «έκτακτων συνθηκών» με τα μνημόνια από όλες της κυβερνήσεις και έχουν γίνει πλέον μόνιμα. Όσοι έδιναν μάχη για την επιβίωση τους τώρα με την πανδημία δέχονται το τελειωτικό χτύπημα.

Όλο αυτό το διάστημα παρεμβήκαμε με διάφορούς τρόπους για τα ζητήματα προστασίας από τον κορονοϊο. Θέσαμε ζητήματα ανακούφισης των δημοτών μας μέσα από αποφάσεις του ΔΣ και με άλλες παρεμβάσεις.

Η δημοτική αρχή ενώ στα λόγια δέχεται ορισμένες από τις θέσεις μας δεν έχει ουσιαστικά πάρει μέτρα που να γίνονται πράξεις. Γνωρίζουμε ότι οι προτάσεις μας αυτές θα φέρουν επιδείνωση των οικονομικών του δήμου μας σε κρίσιμους τομείς της λειτουργίας του και για να μπορέσουμε να κρατηθούμε όρθιοι στην πορεία, θα πρέπει να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση την αναγκαία χρηματοδότηση.

Θέτουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεκδικήσεων , άμεσα εφαρμόσιμο για να δοθεί μια ανάσα στους επαγγελματίες, τους δημότες , τη νεολαία και τους άνεργους του δήμου μας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

1)Την μείωση του οικιακού συντελεστή του ανταποδοτικού τέλους σε καθαριότητα από 1.57 που είναι σήμερα σε 1,20 και για τους επαγγελματίες από 2,16 που είναι σήμερα σε 1,50.

2) Την απαλλαγή ενοικίων για κυλικεία Δημοτικών γηπέδων και όσων νοικιάζουν δημοτική περιουσία για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Μετά την επαναλειτουργία τους να υπάρξει μείωση στα ενοικία κατά 40%, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο ακόμα. Να υπάρξει μείωση στα ενοικία στο ΒΙΟΠΑ και στη Κεντρική Αγορά παίρνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της κάθε επιχείρησης.

3) α) Την απαλλαγή από τα τέλη παραχωρημένων κοινοχρήστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων), για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού. Με βάση τις νέες εξαγγελίες για την λειτουργία τους από 1 Ιουνίου χρειάζεται να υπάρξει γενναία μείωση από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12000 ευρώ.

β)Απαλλαγή από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων 0,5%.

γ) Απαλλαγή από το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%.

δ) Από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης – ζωντανής μουσικής 5%.

Οι παραπάνω περιπτώσεις β, γ, δ ισχύουν, επίσης, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των υπόψη επιχειρήσεων, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

4)Απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη κατά 100% για τις παρακάτω κατηγορίες: άνεργοι, δικαιούχοι ΚΕΑ, συσιτίου, δημοτικού παντοπωλείου, ΑΜΕΑ και πολύτεκνους- τρίτεκνους (με εισοδηματικά κριτήρια).

5)Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τους εργαζόμενους που έχουν απολυθεί κατά το διάστημα της πανδημίας.

6)Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο (έως 20000 ευρώ), επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Γι αυτό και διεκδικούμε :

• Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των δημοτών τους.

• Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες από το λαό φόροι όποιοι είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους. που μόνο για την Καλαμάτα είναι πάνω από 70 εκ. ευρω.

• Να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσων αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί επί παντός είδους αναγκαστικών εισπράξεων για άπορους, μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους ΚΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.

• Μονιμοποίηση τώρα όλων όσων εργάζονται με προγράμματα στις κοινωνικές δομές των Δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, σχολικές καθαρίστριες).

• Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην ηλεκτρική ενέργεια. Ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ να ενταχθούν στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ που μόνο από την λειτουργία του Βιολογικού θα είχε ετήσια εξοικονόμηση 500.000 ευρώ.

Τα οικονομικά του, δήμου τα μεγάλα πλεονάσματα που πανηγυρίζει ο Δήμαρχος να χρησιμοποιηθούν τώρα προς όφελος του λαού. Ο λαός θα περάσει δύσκολές μέρες και ο δήμος πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν για τους δώσει όση βοήθεια του αναλογεί. Πλήρωσε πολλά δεν μπορεί να πληρώσει ξανά.

 

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ