Ειδήσεις απο Μεσσηνία
Ανάδειξη της Μεσσηνίας σε γαστρονομικό προορισμό: Το παράδειγμα του Σαν Σεμπαστιάν και της Χώρας των Βάσκων
Ανέβηκε
1 έτος πρινστις
από
Kalamata TimesΜια από τις μεγαλύτερες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, με τους επισκέπτες αυτού του είδους να επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά, πέρα από τα αξιοθέατα που προσφέρει κάθε προορισμός, την κουλτούρα κάθε περιοχής που γεννιέται μέσα από τις γεύσεις της. Η γαστρονομία και μέσα από αυτήν ο πρωτογενής τομέας και τα τοπικά προϊόντα -είναι ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμισή του τουρισμού στη Μεσσηνία.
Σε συνέχεια των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας και στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της ΕΤΑΠ Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας, θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 26 Μαΐου 2023 δράσεις με θέμα: Την ανάδειξη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας σε γαστρονομικό προορισμό μέσα από το παράδειγμα του Σαν Σεμπαστιάν και της Χώρας των Βάσκων, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, την Ένωση Ξενοδόχων Ιδ. Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας, το Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, το Elite City Resort και το ΙΕΚ Ορίζων.
Ο Aitzol Zugasti από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας του San Sebastian, Basque Culinary Centre θα παρουσιάσει αναλυτικά το πώς έφτασε η ευρύτερη περιοχή της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία να αποτελεί το πλέον πετυχημένο παράδειγμα γαστρονομικού τουρισμού στην Ευρώπη.
Στόχος είναι κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αιτζόλ Zουγκάστι στην Καλαμάτα να συμπράξει με Μεσσήνιους Σεφ, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε και να προσαρμόσουμε καλές πρακτικές από τη Χώρα των Βάσκων στη Μεσσηνιακή γαστρονομία.
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24.05.2023 στο Elite City Resort, όπου θα ακολουθήσει δεξίωση 80 ατόμων για τους επαγγελματίες, την οποία θα επιμεληθεί ο Ζουγκάστι παρουσιάζοντας μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες και βραβευμένα με αστέρια Michelin πιάτα εστιατορίων από τη Χώρα των Βάσκων, χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη τοπικά Μεσσηνιακά προϊόντα. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από τη Χώρα των Βάσκων, χορηγία της Βασκικής κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν Παράλληλες Δράσεις:
Στις 23.05.2023, ο Αιτζόλ Ζουγκάστι θα πραγματοποιήσει δωρεάν σεμινάριο για νέους Σεφ στις εγκαταστάσεις του Εlite City Resort σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ (Περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Στις 25 & 26.05.2023, θα συμμετέχει σε δραστηριότητες γευσιγνωσίας και δημιουργικής κουζίνας σε συνεργασία με Μεσσήνιους Σεφ και τοπικούς παραγωγούς.
Το San Sebastian (Σαν Σεμπαστιάν) είναι μια μικρή πόλη, πρωτεύουσα της επαρχίας Guipúzcoa της αυτόνομης Χώρας των Βάσκων και παρά το μέγεθός της αποτελεί τη γαστρονομική πρωτεύουσα της Ισπανίας
Η περιοχή είναι περήφανη για τη γαστρονομική της παράδοση αλλά και την ποιότητα των προϊόντων της και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην προβολή της τοπικής κουζίνας της, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη εκδοχή της.
Στο Σαν Σεμπαστιάν αναλογούν τα περισσότερα αστέρια Michelin ανά κάτοικο στον κόσμο, με διάσημους σεφ που ανανεώνουν την παράδοση. Τα φρέσκα υλικά εποχής είναι το βασικό συστατικό των βασκικών συνταγών, οι οποίες δίνουν έμφαση στα ψάρια και τα θαλασσινά.
Αποδείχθηκε η “πόλη των καινοτόμων σεφ”, σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο για τα εστιατόρια υψηλής κατηγορίας και την ποιότητα των τροφίμων της.
Δεν έχει όμως μόνο αμιγώς γαστρονομικές βραβεύσεις: για παράδειγμα, το εστιατόριο Zelai Txiki έχει βραβευτεί με Πράσινο Αστέρι Michelin στον Οδηγό του 2023, για το γεγονός ότι η φιλοσοφία του είναι βασισμένη στη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία.
Σε αυτή τη μικρή πόλη, έχουν μετατρέψει την κουζίνα σε εργαστήριο ιδεών και δημιουργικότητας και έχουν κάνει τη γαστρονομία τέχνη αλλά και ταυτότητα της περιοχής. Εκεί που φαίνεται το βάθος της γαστρονομικής κουλτούρας του Σαν Σεμπαστιάν είναι οι 100 λέσχες γαστρονομίας με μέγιστο αριθμό μελών 120 η καθεμία. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό, ας αναλογιστούμε ότι 12.000 άτομα ασχολούνται με τη μαγειρική και είναι μέλη κάποιας λέσχης.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις δράσεις:
E: mcci.gr – T: 2721062212 & 6977961000
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ωφελουμένων για κατάρτιση και πρακτική εκπαίδευση
-
Προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την τόνωση των τοπικών οικονομιών στο σύνολο του Νομού Μεσσηνίας
-
Ο Βαγγέλης Ξυγκώρος ομόφωνα νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
-
Το ΕΙΕΠ διοργανώνει την 2η Ημερίδα Εξυπηρέτησης Πελάτη στην Καλαμάτα
-
To Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
-
Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση, 1924-1975. Ένα Αρχείο και ένα βιβλίο
-
Συλλυπητήριο μήνυμα Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την απώλεια του Κοσμήτορα Νικου Ζαχαριά
-
Δήμος Οιχαλίας «Φορολογικά, Εργασιακά Θέματα και Επιδοτούμενα Προγράμματα»
-
Γεωργία και κλιματική αλλαγή: Δυστοπικό μέλλον ή αλλαγή μοντέλου;
-
Ενημερωτική εκδήλωση: «Φορολογικά, Εργασιακά Θέματα και Επιδοτούμενα Προγράμματα» στο Μελιγαλά
-
Δωρεάν Σεμινάριο Ενημέρωσης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας – Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
-
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO 2024 – Όλη η Πελοπόννησος μια έκθεση
-
Συλλυπητήριο Μήνυμα Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την απώλεια του Τάκη Ξυγκώρου
-
Επίσκεψη Α.Ε. Πρέσβεων στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας
-
Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την απώλεια του καθηγητή Πέτρου Θέμελη
-
Ενημερωτική Εσπερίδα για τη νέα δομή υποστήριξης της επιχειρηματικότητας “Messinian Business Routes – Δρόμοι Επιχειρηματικότητας”
-
Συλλυπητήριο μήνυμα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για τον Ανδρέα Δ. Γυφτέα
-
Kalamata Open: Ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τένις στην Καλαμάτα
-
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τη Διακοπή Αεροπορικής Σύνδεσης Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη
-
“Filiatra AgroVision 2023” από 1η έως 3 Σεπτεμβρίου 2023
-
4,8 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της απασχόλησης εξασφάλισαν τα Επιμελητήρια Αρκαδίας και Μεσσηνίας
-
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στην Κυπαρισσία για την στήριξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας
-
Προώθηση και ανάπτυξη των Ελληνο-Ινδικών σχέσεων στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα
-
Προκήρυξη Δέσμης Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»
-
Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας του νέου Δ. Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης
-
Συλλυπητήριο μήνυμα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την απώλεια του Σταύρου Παπαδόπουλου
-
Ελαιόλαδο: Ελλάδα – Ισπανία συναγωνιστές & όχι ανταγωνιστές από την “Ένωση Μεσσηνίας”
-
Πώς η Μεσσηνία έγινε γη πολυτελούς real estate
-
Καλαμάτα: Η Ελλάδα στην προεδρία του δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων Μεσογείου RECOMED
-
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας διαθέτει ΔΩΡΕΑΝ στα μέλη του ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
Πρόσφατα Άρθρα
Καλαμάτα: «Λουκέτο» και πρόστιμο 50.000 ευρώ σε παραλιακό κατάστημα μετά από καταγγελίες στο MyCoast
Σε πλήρη ετοιμότητα για την πυροπροστασία ο Δήμος Οιχαλίας
Πνιγμός 73χρονου στο Πεταλίδι Μεσσηνίας
Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καλαμάτας με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με καταιγίδες και μπουρίνια
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Καιρός2 ημέρες πριν
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης με καταιγίδες και μπουρίνια
-
Αστυνομικό δελτίο2 ημέρες πριν
Πνιγμός 73χρονου στο Πεταλίδι Μεσσηνίας
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Καλαμάτα: «Λουκέτο» και πρόστιμο 50.000 ευρώ σε παραλιακό κατάστημα μετά από καταγγελίες στο MyCoast
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πριν
Σε πλήρη ετοιμότητα για την πυροπροστασία ο Δήμος Οιχαλίας
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καλαμάτας με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας