Connect with us
Επιμελητηρίο

Καλαμάτα των Γεύσεων

6 καλοί λόγοι για να τρώτε ρόδια κάθε μέρα: Κάνουν καλό σε καρδιά, πίεση και άλλα προβλήματα υγείας

Ανέβηκε

στις

6 καλοί λόγοι για να τρώτε ρόδια κάθε μέρα: Κάνουν καλό σε καρδιά, πίεση και άλλα προβλήματα υγείας 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

6 καλοί λόγοι για να τρώτε ρόδια κάθε μέρα: Κάνουν καλό σε καρδιά, πίεση και άλλα προβλήματα υγείας

Το ρόδι δικαίως έχει το όνομα “κόκκινος χρυσός”, αφού πολλές έρευνες αποδεικνύουν πως έχει υψηλή διατροφική αξία και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Ρόδι: Σε ποιες ασθένειες έχει χρησιμοποιηθεί

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν την συνεργική δράση των συστατικών που έχει το ρόδι και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων, κυρίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης και δερματικά προβλήματα από υπεριώδη ακτινοβολία. Πιθανές άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας, alzheimer, αρθρίτιδα, παχυσαρκία και ανδρική στειρότητα.

Επιπροσθέτως, αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της hLDL και την αρτηριοσκλήρωση, αλλά και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση, ενώ αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.

Ρόδι: Διατροφική Αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Μόλις ένα ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ημερήσιας ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει ανάγκη ένας ενήλικος. Παράλληλα, περιέχει ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι (περίπου 280g): Ενέργεια 234kcal, Πρωτεΐνες 4,71g, Λιπαρά 3,3g, Υδατάνθρακες 52,73g, Φυτικές ίνες 11,3g, Ασβέστιο 28mg, Σίδηρος 0,85mg, Μαγνήσιο 34mg, Φώσφορος 102mg, Κάλιο 666mg, Νάτριο 8mg, Ψευδάργυρος 0,99mg, Χαλκός 0,446mg, Σελήνιο 1,4mcg, Βιταμίνη C 28,8mg, Νιασίνη (Β3) 0,826mg, Φυλλικό οξύ 107mcg, Βιταμίνη Ε 1,6mg, Βιταμίνη Κ 46,2mcg.

Ρόδι: Ευεργετικές ιδιότητες

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, μεγαλύτερη και από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica), ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού.

Οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για περισσότερο θρεπτικά ρόδια, πρέπει να διαλέγουν από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και/ ή κόκκινου χρώματος καρπούς, γιατί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια μπορεί να είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, αλλά συνήθως είναι και πιο ξινά.

Ρόδι: Δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και την υπέρταση

Σύμφωνα με έρευνες, το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ΄ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εμποδίζοντας το μεταβολισμό της χοληστερόλης (δηλ. την οξείδωση της) και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων.

Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εξάλλου, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερολης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, ενώ σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%.

Οι ιδιότητες αυτές, που οφείλονται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς. Θα πρέπει όμως ν’ αποφεύγεται από άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο.

Ρόδι: Αντικαρκινική δράση

Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ρόδι επιβραδύνει την εξέλιξή του όγκου του προστάτη και συμβάλλει στην επιδιόρθωση της βλάβης στο DNA που μπορεί να προκαλέσει ογκογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε αφθονία στο χυμό του ροδιού φαίνεται να προλαμβάνουν αλλά και να καταστέλλουν διάφορες μορφές καρκίνου, κυρίως του προστάτη και του δέρματος.

Ρόδι: Αντιαλλεργικές ιδιότητες

Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

Ρόδι: Στυτική Δυσλειτουργία

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι ο χυμός του ροδιού είναι το φυσικό υποκατάστατο του Viagra. Συνεπώς, καταναλώνοντας καθημερινά επί ένα μήνα ένα ποτήρι χυμό ροδιού με το γεύμα, βελτιώνονται οι σεξουαλικές επιδόσεις, αφού το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν την καλύτερη αιμάτωση του πέους.

Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά, όπως και τα φάρμακα για την καταπολέμηση της ανικανότητας, αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών και το αίμα να ρέει καλύτερα.

Ρόδι: Σούπερ-αφροδισιακό

Αν ψάχνετε ένα φυσικό αφροδισιακό, ξεχάστε τα μύδια και πιάστε τα ρόδια, καθώς μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ», δηλαδή την τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.

Επιπλέον, στους άντρες επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως την τριχοφυΐα στο πρόσωπο και τη χροιά της φωνής (όσο περισσότερη η τεστοστερόνη, τόσο πιο βαθιά η φωνή), ενώ στις γυναίκες ενισχύει τα οστά και τους μυς.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, οι οποίοι επιστράτευσαν 58 εθελοντές ηλικίας 21 έως 64 ετών.

Όλοι τους μέτρησαν τη τεστοστερόνη στο αίμα κατά την έναρξη της μελέτης και μετά το πέρας της, ενώ μέτρησαν την αρτηριακή πίεση και αξιολόγηση 11 συναισθημάτων, μεταξύ των οποίων ο φόβος, η θλίψη, η συστολή και το στρες.

Μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων, όλοι είχαν παρουσιάσει «σημαντική αύξηση» στα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους, από 16% έως 30% και μαζί κατακόρυφη αύξηση στην ερωτική τους επιθυμία του, ενώ η αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειώθηκε σημαντικά.

Τέλος, τα θετικά συναισθήματα των εθελοντών εντάθηκαν, ενώ τα αρνητικά περιορίστηκαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βελτίωση στην ψυχική διάθεση και στη μνήμη τους, ενώ ένιωθαν λιγότερο στρες.

Ρόδι: Πως το καθαρίζουμε εύκολα χωρίς να λερωθούμε 1η Τεχνική

Καθαρίστε ένα ρόδι εύκολα….

ΧρήσιμοΗ διατροφική αξία του ροδιού είναι πολύ μεγάληΔιαβάστε για την διατροφική αξία του ροδιού: https://medlabgr.blogspot.com/2013/09/blog-post_24.html#ixzz5VzxXXRgwΠώς καθαρίζουμε ρόδια γρήγορα και χωρίς να λερωθούμε? Διαλέγουμε ένα ρόδι γερό, χωρίς κτυπήματα, φρεσκοκομμένο και με χρώμα ζωντανό. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι, γύρω-γύρω, το επάνω μέρος του ροδιού, σε μία απόσταση γύρω στα 3 εκατοστά από το κοτσάνι του. Βυθίζοντας το μαχαίρι πιο βαθιά τώρα, στα 3 με 5 χιλιοστά, όσο το πάχος της φλούδας, αποκόπτουμε το επάνω κομμάτι, ένα «καπάκι», σαν να επρόκειτο να ανοίξουμε μία ντομάτα για γέμισμα.Ανασηκώνοντας απλώς το «καπάκι» αυτό, το αποκολλούμε από το υπόλοιπο ρόδι και το αφαιρούμε. Χαράζουμε στο πλάι το ροδι. Προσέχουμε να μην πάει το μαχαίρι βαθύτερα και «πληγώσουμε τα πολύτιμα σπυριά στο εσωτερικό (οι τομές θυμίζουν τις αντίστοιχες που κάνουμε καθαρίζοντας ένα πορτοκάλι). Με προσοχή το ανοίγουμε σαν αστέρι. Με μια κουτάλα το κτυπάμε και συλλέγουμε τα σπυριά που πεφτουν σε μια πιατέλα. Καλή όρεξη https://youtu.be/iQ_axfAt3ps

Gepostet von Medlabnews.gr Ιατρικα Νεα am Montag, 5. November 2018

2η Τεχνική

Ρίχνουμε το ρόδι στο μπολ με το κρύο νερό και το αφήνουμε για περίπου 10′. Ανοίγουμε το ρόδι όπως ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι μέσα στο νερό απελευθερώνοντας τους σπόρους. Σουρώνουμε το νερό και έχουμε έτοιμα τους σπόρους μας καθαρούς και χωρίς υπολείμματα σάρκας.

Της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Πηγή

6 καλοί λόγοι για να τρώτε ρόδια κάθε μέρα: Κάνουν καλό σε καρδιά, πίεση και άλλα προβλήματα υγείας

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ