Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα) και προς το παρόν υπάρχουν λίγες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές μακροχρόνια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Louisville της Αμερικής και σε Πανεπιστήμιο στην Bangalore της Ινδίας ανακάλυψαν ότι ένας μικροβιακός μεταβολίτης, η ουρολιθίνη Α, που παράγεται από μια χημική ένωση που βρίσκεται στο ρόδι και σε μούρα, μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο και δρα προστατευτικά έναντι της ιδιοπαθούς φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
Ουρολιθίνη Α, UAS03 και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ουρολιθίνη Α και το συνθετικό ανάλογό της UAS03 μετριάζουν τη φλεγμονή στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: α. αυξάνοντας τις πρωτεΐνες που ενισχύουν τις στερρές συνδέσεις των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου και β. μειώνοντας τη φλεγμονή του εντέρου σε πειραματόζωα. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα επίπεδα των πρωτεϊνών που ενισχύουν τις στερρές συνδέσεις είναι χαμηλά στους ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η έλλειψη των πρωτεϊνών αυτών οδηγεί σε αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου σε βλαπτικούς παράγοντες όπως συνδέτες μικροβίων και βλαπτικούς μεταβολίτες με συνέπεια τη χαρακτηριστική φλεγμονή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
Η προκλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications δείχνει τον μηχανισμό με τον οποίο η ουρολιθίνη Α και το συνθετικό ανάλογο UAS03 όχι μόνο μειώνουν τη φλεγμονή και αποκαθιστούν την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού, αλλά επίσης προστατεύουν από την κολίτιδα. Η έρευνα εστιάζεται ακόμη στον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα του μεταβολισμού που παράγονται από την ανθρώπινη εντερική μικροβιακή χλωρίδα (βακτήρια, ιοί και μύκητες) επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών θα οδηγήσει μελλοντικά στην ανακάλυψη νέων θεραπειών για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.
Το ρόδι περιέχει ελλαγικό οξύ που μεταβολίζεται σε ουρολιθίνη Α από συγκεκριμένα βακτήρια
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μικρόβιο Bifidobacterium pseudocatenulatum INIA P815 που βρίσκεται στο έντερο έχει την ικανότητα να παράγει ουρολιθίνη Α από το ελλαγικό οξύ, μια ουσία (πολυφαινόλη) που βρίσκεται στο ρόδι αλλά και σε μούρα. Τα διαφορετικά επίπεδα ουρολιθίνης Α στους ανθρώπους, παρά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ελλαγικό οξύ, πιθανόν να οφείλονται σε διαφορετικά είδη πληθυσμών μικροβίων από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δηλαδή κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν τα κατάλληλα βακτήρια στην εντερική τους χλωρίδα ενδεχομένως να μην μπορούν να συνθέσουν ουρολιθίνη Α παρά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ελλαγικό οξύ.
Το συνθετικό ανάλογο UAS03 ως πιθανή θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου
Ενώ θα πρέπει να δίνεται βαρύτητα στα φυσικά επίπεδα ουρολιθίνης Α στο έντερο μέσω της κατανάλωσης κατάλληλων τροφών και μέσω της προστασίας των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χρήση του πιο σταθερού συνθετικού αναλόγου UAS03 μπορεί να είναι θεραπευτικά αποτελεσματικό στις περιπτώσεις οξείας κολίτιδας. Απαιτούνται ασφαλώς περαιτέρω μελέτες και κλινική επιβεβαίωση.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η άμεση κατανάλωση ουρολιθίνης Α ή του αναλόγου της UAS03 μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη ειδικών βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ουρολιθίνης Α και τη συνεχή κατανάλωση ροδιών και μούρων.
Βιβλιογραφία
Singh R, et al. Enhancement of the gut barrier integrity by a microbial metabolite through the Nrf2 pathway, Nature Communications 2019;10:89. Epub 2019 Jan 9.
Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός, http://peptiko.gr