Connect with us

Οικονομικά

Υποχρεωτική μάσκα: Πόσα λεφτά θα μας στοιχίζει – Το μηνιαίο κόστος για μια οικογένεια

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Υποχρεωτική μάσκα: Πόσα λεφτά θα μας στοιχίζει – Το μηνιαίο κόστος για μια οικογένεια 1
Κοινοποιησέ το

Υποχρεωτική μάσκα, μηνιαίο κόστος

Αύξηση οικογενειακού προϋπολογισμού για μάσκες κατά 100 ευρώ, υπολογίζεται από τον Μάιο, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, δεδομένου ότι από την Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η χρήση τους, λόγω κορονοϊού.

Αύξηση οικογενειακού προϋπολογισμού για μάσκες: Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν χρησιμοποιούν

Ειδικότερα, διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό που χρειάζεται μία οικογένεια το μήνα για τις μάσκες. Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, λόγω κορονοϊού, όμως, από την Δευτέρα θα γίνει απαραίτητο αξεσουάρ, καθώς η χρήση της θα είναι υποχρεωτική. Σε διαφορετική περίπτωση θα επισύρει πρόστιμο της τάξεως των 150 ευρώ.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έβγαλαν κομπιουτεράκι και άρχισαν τους υπολογισμούς.

Το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ευχάριστο, για κάποιον που θέλει πραγματικά να προστατεύεται και να προστατεύει τους γύρο του, ειδικά αν είναι οικογενειάρχης, αγοράζοντας χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης και όχι υφασμάτινες που υπάρχει ένα debate για το αν κάνουν την δουλειά που πρέπει.

Ας κάνουμε λοιπόν έναν πρόχειρο υπολογισμό για το μίνιμουμ μελών μίας ελληνικής οικογένειας, 3 μέλη δηλαδή (2 γονείς, 1 παιδί) και ας επιλέξουμε την σχετικά φθηνή τιμή της χειρουργικής μάσκας, τα 80 λεπτά (συνήθως την βρίσκεις περίπου στο 1 ευρώ).

Αύξηση οικογενειακού προϋπολογισμού για μάσκες: Περίπου 19 ευρώ εβδομαδιαίως για μάσκες

Αν υποθέσουμε ότι και οι δύο δουλεύουν και δεν έχουν μεταφορικό μέσο, τότε καθημερινά χρειάζονται με το… καλημέρα 3,2 ευρώ για τις μάσκες τους. Κάτι που σημαίνει ότι θα θέλουν 16 ευρώ την εβδομάδα (στο καλό σενάριο που δουλεύουν 5ήμερο), ενώ αν προσθέσουμε και απαραίτητες αγορές που θα πρέπει να γίνονται για το σπίτι, τότε το ποσό αυτό ανεβαίνει. Να χρειαστεί λοιπόν να φορέσουν άλλες 4 μάσκες για σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κτλ μέσα στην εβδομάδα; Πάμε αυτομάτως στα 19,2 ευρώ.

Προσοχή αυτά τα 19 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή τα περίπου 80 ευρώ το μήνα, είναι το μίνιμουμ. Με 5ήμερη εργασία, με ελάχιστες εξόδους για αγορές των απαραίτητων προϊόντων και με παιδί που δεν πηγαίνει κλειστούς χώρους για να χρειαστεί μάσκα.

Αύξηση οικογενειακού προϋπολογισμού για μάσκες: Στα 100 ευρώ τα έξοδα για μάσκες το μήνα

Η λογική λέει πως και το παιδί θα χρειαστεί να πάει κάπου και να χρειαστεί μάσκα και οι γονείς θα χρειαστεί να πάνε κάπου έκτακτα που να χρειάζεται να είναι προστατευμένοι. Κάτι που σημαίνει ότι το ποσό αυτό θα φτάσει περίπου τα 100 ευρώ, υπολογίζοντας μία φθηνή τιμή μάσκας (0,8 ευρώ).

Τα 100 ευρώ για μία ελληνική οικογένεια που εδώ και χρόνια έχει χάσει την δυνατότητα αποταμίευσης, είναι ισχυρό πλήγμα και κάπως πρέπει να ελεγχθεί η τιμή της, προκειμένου να πέσει σε επίπεδα προ κορονοϊό, όταν και κόστιζε κάτω από μισό ευρώ.

Πηγή


Κοινοποιησέ το

Οικονομικά

Κόκκινα δάνεια: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την επιδότηση των μηνιαίων δόσεων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κόκκινα δάνεια: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την επιδότηση των μηνιαίων δόσεων 12
Κοινοποιησέ το

Κόκκινα δάνεια

«Πρεμιέρα» σήμερα για το πρόγραμμα – γέφυρα καθώς ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία όσοι έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία και έχουν πληγεί από τον κορΟΝΑϊό μπορούν να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τύχουν επιδότηση της δόσης του δανείου τους η οποία φτάνει έως και το 90%.

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να εισέρχονται στη νέα πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet και να δηλώνουν ποια είναι η πρώτη τους κατοικία.

Τα υπόλοιπα στοιχεία το σύστημα θα τα αντλεί από την ΑΑΔΕ και σε συνεργασία με τις τράπεζες θα πραγματοποιείται έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να καθοριστεί αν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των δανειοληπτών και να ξεκινήσουν οι σχετικές πληρωμές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο μέτρο.

Στο νέο πρόγραμμα – γέφυρα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πληγέντες κλάδους.

Οι αιτήσεις και η διαδικασία

Ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη για την επιδότηση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Εντός της ημέρας σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας θα εγκαινιάσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλουν τις αιτήσεις οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κοροναϊό για την επιδότηση των δόσεων των δανείων τους με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.

«Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας που βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», ανέφερε. «Είναι επίσης προσβάσιμη η πλατφόρμα μέσω του gov.gr».

Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε τον τρόπο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας για την επιδότηση των κόκκινων δανείων για 9 μήνες, σημειώνοντας ότι «η πλατφόρμα αυτή θα ξεκινήσει από σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 1 λεπτό. Δεν χρειάζεται να έχουν ανησυχία για τις προθεσμίες», σημείωσε ερωτηθείς για πιθανή παράταση στην καταβολή των αιτήσεων.

Όσο για το καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας, τόνισε, πως εφόσον κάποιος πληρώνει τα χρέη του ακόμα και με την κρατική επιδότηση «τότε ναι, προστατεύεται η κατοικία του».

«Υπάρχουν δύο ειδών κριτήρια, από το κράτος και από την τράπεζα», εξήγησε.

Για τους συνεπείς δανειολήπτες η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, 80% για το δεύτερο και 70% για το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ορίζεται σε 600 ευρώ. Για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τα άνωθεν είναι τα ποσοστά «για κάθε τράπεζα ξεχωριστά», σημείωσε μάλιστα ότι «το 80% των συμπολιτών μας έχει μια τράπεζα με υποθήκη, αλλά το 20% έχει δύο και τρεις τράπεζες».

«Αφορά οποιοδήποτε δάνειο έχει υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία», υπογράμμισε, για να καταστήσει σαφές στη συνέχεια ότι οι δανειολήπτες, «θα πρέπει να πληρώνουν όλη τη δόση τους, για να διατηρήσουν την κατοικία τους», αφού παρέλθουν οι 9 μήνες.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

ΕΛΑΣ: Στα 333 τα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

πρόστιμα για μη χρήση μάσκας
Κοινοποιησέ το

Πρόστιμα για μη χρήση μάσκας

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το Σάββατο 1 Αυγούστου βεβαιώθηκαν συνολικά 333 παραβάσεις.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής:

· (311) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

-(88) στην Αττική,

-(41) στη Θεσσαλονίκη,

-(27) στην Κρήτη,

-(27) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

-(21) στη Δυτική Ελλάδα,

-(21) στα Ιόνια Νησιά

-(19) στην Ήπειρο,

-(19) στη Θεσσαλία,

-(15) στην Κεντρική Μακεδονία,

-(13) στη Στερεά Ελλάδα,

-(8) στο Βόρειο Αιγαίο,

-(6) στην Πελοπόννησο,

-(5) στο Νότιο Αιγαίο και

-(1) στη Δυτική Μακεδονία

· (21) για τους κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

· (1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (500ευρώ).

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομικά

Πόσο εκτιμάται ότι θα κοστίζει το εμβόλιο της Moderna

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πόσο εκτιμάται ότι θα κοστίζει το εμβόλιο της Moderna 13
Κοινοποιησέ το

Κόστος εμβολίου Moderna

Μεταξύ 50 και 60 δολαρίων σχεδιάζει η Moderna Inc σχεδιάζει να τιμολογήσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανά διπλή δόση, με την τιμή αυτή να είναι τουλάχιστον κατά 11 δολάρια ακριβότερη από το εμβόλιο των Pfizer Inc και BioNTech.

Την πληροφορία αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Financial Times, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, και την αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η προτεινόμενη τιμή, διπλής δόσης του εμβολίου από τη Moderna προς τις κυβερνήσεις είναι αυξημένη συγκρινόμενη με την τιμή των 39 δολαρίων ανά διπλή δόση του εμβολίου της Pfizer Inc και της γερμανικής BioNTech, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αναλυτές της αγοράς φαρμάκων δήλωσαν ότι η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορονοϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ