Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας – Η Καλαμάτα, πρώτη απελεύθερη Πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού

Ανέβηκε

στις

Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας - Η Καλαμάτα, πρώτη απελεύθερη Πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού 3
Κοινοποιησέ το

Έναρξη χθες Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 για τις εργασίες του 1ου Διεθνούς Forum Διπλωματίας Καλαμάτας, που έχει ως τίτλο Η Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) πρώτη απελεύθερη πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού μέσα από το πρίσμα της διεθνούς διπλωματίας: 200 χρόνια μετά».

Το διήμερο Forum Διπλωματίας που διοργανώνει ο Δήμος, λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, εξελίσσεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και εντάσσεται στο πλαίσιο του επίσημου εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας Καλαμάτας τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Την έναρξη των εργασιών του Forum κήρυξε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης  Βασιλόπουλος, ο οποίος ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Σας καλωσορίζω στην Πόλη μας και στο 1ο Φόρουμ Διπλωματίας, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού του Δήμου για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων το 1821.

Σας καλωσορίζω στην πόλη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, στην πόλη όπου συντάχτηκαν τα πρώτα διπλωματικά έγγραφα των επαναστατημένων Ελλήνων.

Πρόκειται για την «Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» που εστάλη στις 23 Μαρτίου 1821 από την Καλαμάτα και την Προκήρυξη προς των Αμερικάνικο Λαό που συντάχτηκε πιθανότατα εντός του Μαρτίου, ακολούθησε τη διαδρομή μέσω του Παρισιού, όπου και μεταφράστηκε από τον Αδαμάντιο Κοραή και τελικώς δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 1821.

PIK 12 Medium

Ως Δήμος Καλαμάτας εντάξαμε από την πρώτη στιγμή στο σχεδιασμό μας τη διπλωματία, έννοια που πηγάζει από την ίδια την Προειδοποίηση. Το κείμενο με τις φλογερές λέξεις, με τα σπουδαία νοήματα, ένα ντοκουμέντο ιστορικής αξίας που μεταφέρει έως και σήμερα, 200 χρόνια μετά, μηνύματα διαχρονικά και αξίες πανανθρώπινες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία.

Επιθυμία μας, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα, μέσα από εξωστρεφείς ενέργειες, να καταδείξουμε τη σημασία της και να καταστήσουμε την Καλαμάτα μας, το Δήμο μας, Τόπο Διπλωματίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε και εντάξαμε στις επετειακές μας δράσεις την υλοποίηση του Φόρουμ Διπλωματίας. Ένα Φόρουμ που στόχος μας είναι να γίνει θεσμός, καθιστώντας την Καλαμάτα σημείο αναφοράς, τα επόμενα χρόνια.

Φιλοδοξία μας το Φόρουμ Διπλωματίας να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός με βαρύνουσα σημασία και προσέλκυση διεθνών προσωπικοτήτων. Άλλωστε η σημασία και ο αντίκτυπος της διπλωματίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και για σύγχρονες δυναμικές και κριτικές αναγνώσεις στην τρέχουσα γεωπολιτική σκακιέρα.

Το 1ο Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας ως τίτλο έχει «Η Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) πρώτη απελεύθερη Πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού μέσα από το πρίσμα της διεθνούς διπλωματίας: 200 χρόνια μετά». Και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κυρίες και κύριοι,  

Σας καλωσορίζω στην Καλαμάτα και κηρύσσω την έναρξη του 1ο Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας».

PIK 15 Medium

Στον χαιρετισμό του ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράςχαρακτήρισε «έξοχη διπλωματική ενέργεια» την αποστολή της Προειδοποίησης εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, από την Καλαμάτα. Παράλληλα τόνισε, πως μέσω αυτής διακηρύχθηκε η αποφασιστικότητα των Ελλήνων να συνεχίσουν τον Αγώνα μέχρι να απελευθερωθούν.  

PIK 18 Medium

Τον πρωτεύοντα ρόλο της Καλαμάτας στην Επανάσταση επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της, τονίζοντας ότι η Επανάσταση δεν έγινε με τη βοήθεια ξένων αλλά ξεκίνησε από εμάς τους Έλληνες, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι η δική μας Επανάσταση».

Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης την Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως «Η Καλαμάτα, ως λίκνο της Εθνεγερσίας, εγγράφεται πλέον στη συλλογική συνείδηση και ιστορική μνήμη των απανταχού Ελλήνων, ως η πρώτη πόλη που, στις 23 Μαρτίου του 1821, απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς».

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο Νικόλαος Ζαχαριάς, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την εναρκτήρια ομιλία του 1ου Forum Διπλωματίας έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα «Ιδιοπροσωπία της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Μια Επανάσταση χωρίς προηγούμενο».

PIK 24 Medium

Το Προεδρείο της πρώτης συνεδρίας συγκροτείτο από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάν και Ανδρέα Κούκο.

Το πρώτο θέμα «Η Φιλική Εταιρεία και τα επαναστατικά σχέδια για την Πελοπόννησο» ανήκε στον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Ιάκωβο Μηχαηλίδη.

Η τελευταία εισήγηση της πρώτης ημέρας, με θέμα«Η “Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” και ο απόηχός της στη διεθνή κοινωνία της εποχής 200 χρόνια μετά», αναπτύχθηκε από τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάση Χρήστου

Ακολούθησαν ερωτήσεις και γόνιμη συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Forum Διπλωματίας - Η Καλαμάτα, πρώτη απελεύθερη Πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού 4

Το πρόγραμμα των εργασιών του 1ου Διεθνούς FORUM Διπλωματίας Καλαμάτας που ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο 16 Οκτωβρίου, έχει ως εξής:

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

09:30-10:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Βασίλειος Νικόλτσιος

10:00 Νικόλαος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «23η Μαρτίου 1821. Η απελευθέρωση της Καλαμάτας και η μαρτυρία των απομνημονευμάτων».

10:20 Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής Νέων Ελληνικών και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του  Πανεπιστημίου του Λονδίνου: «Το φιλελληνικό “κίνημα” στην Ευρώπη και ο ρόλος του στην έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης».

10:40 Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής  Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Honorary Fellow of the International Cartographic Association: «Γεωχωρικά διακυβεύματα της Επανάστασης: τα οράματα, οι γαίες, η ουτοπία του Καποδίστρια, τα σύνορα, οι Γάλλοι χαρτογράφοι και οι μετέπειτα χρόνιες συγχύσεις του κράτους (μέχρι σήμερα;)».

11:00 Γεώργιος Νικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Η έναρξη της Επανάστασης στη Μεσσηνία στα ιστοριογραφικά έργα του Αμβρόσιου Φραντζή και του Ιωάννη Φιλήμονα: Συγκριτικές παρατηρήσεις».

11:20 Ερωτήσεις- Συζήτηση

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Roderick BeatonΝικόλαος Μισολίδης

11:40 Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη: «1821, κριτική του ναυτικού αγώνα».

12:00 Δημήτριος Μαλέσης, Δρ. Διδάσκων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων: «Η πορεία προς την ανεξαρτησία: Η ναυμαχία του Ναβαρίνου, η σημασία και ο αντίκτυπος στην Ευρώπη».

12:20 Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε. α., Ειδικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου, συγγραφέας: «Τα όπλα των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821».

12:40 Ερωτήσεις- Συζήτηση

13:00 Διάλειμμα

4η ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Προεδρείο: Δημήτριος Μαλέσης, Νικολάου Γεώργιος

13:30 Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Διδάκτωρ – Πρόεδρος Δ.Σ  Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι:  «Η διοικητική οργάνωση της Μεσσηνίας κατά την καποδιστριακή περίοδο (1828-1831)».

13:50 Νικόλαος Μισολίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:  «Η αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια στην επαναστατημένη Ελλάδα 1826-1828. Η δράση του Αμερικανού ιατρού Samuel Gridley Howe στη Μεσσηνία».

14:10 Νικόλαος Χριστόπουλος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Η Συμβολή του Ορθόδοξου Κλήρου της Μεσσηνιακής Γης στον Αγώνα του ΄21. Μεσσήνιοι  Ιερείς και Αρχιερείς μάχονται “Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία”».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

14.30 – 14.45

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΜΕ «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ» ΤΡΟΠΟ

Προεδρείο: Βασίλειος Μπαζάνης, Αντωνία Παυλάκου

14:45 Παναγιώτα Κουράκλη, Δ/ντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας: «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου- Κέντρου Προβολής Διπλωματίας Καλαμάτας».

15:00 Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας: «Καλαμάτα: 200 χρόνια μετά».

Κλείσιμο εργασιών Διεθνούς Forum Διπλωματίας Καλαμάτας

1o Kalamata International Diplomacy Forum 2021 

Την τιμητική Επιτροπή του Forum αποτελούν οι κ.κ.:

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος

Αθανάσιος  Βασιλόπουλος,  Δήμαρχος Καλαμάτας

Παναγιώτης  Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Αθανάσιος  Κατσής,  Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου συγκροτείται από τους κ.κ.:

Beaton Roderick, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου

Αναστασόπουλος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κούκος Ανδρέας, Νομικός-Ιστορικός – Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι

Λιβιεράτος Ευάγγελος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Μαζαράκης- Αινιάν Κωνσταντίνος, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου

Μιχαηλίδης Ιάκωβος, Καθηγητής ΑΠΘ

Νικολάου Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Νικόλτσιος Βασίλειος, Συνταγματάρχης ε. α. Ειδικός Σύμβουλος ΠΜ

Χρήστου Θανάσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι κ.κ.:

Κορέντζελου Ευαγγελία, Φιλόλογος, M.Sc. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας

Κουράκλη Παναγιώτα, Δ/ντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας

Κουτσολίας Νικόλαος, Υποψήφιος  Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Ιστοριογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Μπαζάνης Βασίλειος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας

Μπόλης Σωτήριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Πριμαρόλια

Παυλάκου Αντωνία, Φιλόλογος, Πρόεδρος της  Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων.

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ