Ειδήσεις απο Μεσσηνία
Βιωματικό Εργαστήριο Γλυπτικής «Αναζητώντας τη Μαρία Κάλλας» από τον Δήμο Οιχαλίας

Ανέβηκε
5 μήνες πρινστις
από
Kalamata Times

Η Μαρία Κάλλας, η Μαρία Καλογεροπούλου, ως η πλέον αναγνωρίσιμη στον κόσμο της οπερατικής μουσικής σκηνής Ελληνίδα καλλιτέχνης, αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς, και τιμής για την πατρίδα μας και για όλους τους Έλληνες στον κόσμο, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Οιχαλίας καθώς έχουμε την τιμή να έλκεται η πατρογονική καταγωγή της από την κοινότητα του Νεοχωρίου Ιθώμης, του Δήμου μας.
Στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού σχολείου του Νεοχωρίου Ιθώμης Μεσσηνίας.
Έναρξη : Σάββατο 17 Ιουνίου 2023
Ανοικτό για το κοινό κάθε Σαββατοκύριακο Ιουνίου-Ιουλίου- Αυγούστου
Υπεύθυνοι εργαστηρίου : Γιάννης Γκούζος (γλύπτης)
Γιώργης Βραχνός (ζωγράφος – γλύπτης)
Φέτος με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης ντίβας της όπερας η UNESCO και το υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδος έχουν ανακηρύξει το «2023 έτος Μαρίας Κάλλας».
Διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα παγκοσμίως για αυτήν την επέτειο. Έτσι και ο Δήμος μας πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις αυτές και έχει προγραμματίσει καθόλην την διάρκεια του καλοκαιριού ένα «βιωματικό εργαστήρι γλυπτικής» ανοικτό για καλλιτέχνες και για το ευρύ φιλότεχνο και φιλόμουσο κοινό στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Νεοχωρίου Ιθώμης.
Το εργαστήρι αυτό γίνεται με την συνεργασία, τη δημιουργική συμμετοχή και τον συντονισμό καταξιωμένων Μεσσηνίων καλλιτεχνών, όπως των κ.κ Γιάννη Γκούζου και Γιώργη Βραχνού, διανθισμένο με πολιτιστικά δρώμενα από φορείς.
Εκεί θα φιλοτεχνηθούν έργα γλυπτικής εμπνευσμένα από την ζωή και το μουσικό μεγαλείο της μεγάλης ντίβας της όπερας, τα οποία μετά θα παραμείνουν στην κοινότητα και θα κοσμήσουν τα σημεία της πατρογονικής παρουσίας και αναφοράς της Κάλλας.
Κατά την διάρκεια των προσεχών καλοκαιρινών εβδομάδων και παράλληλα με τα γλυπτά που θα κατεργάζονται οι συντονιστές μαζί με επισκέπτες καλλιτέχνες, θα υπάρχει άμεση διάδραση με το κοινό που θα επισκέπτεται εκεί μέσα από πολιτιστικές δράσεις στον χώρο δημιουργίας, και θα τους δίνεται η ευκαιρία με την σχετική καλλιτεχνική επίβλεψη και τεχνική καθοδήγηση από τους συντονιστές να χαράξουν και οι ίδιοι επάνω σε τοπικές πέτρες δικά τους δημιουργήματα εμπνευσμένα από την ζωή της Μαρίας Κάλλας. Αυτά μετά θα συλλεχθούν για να τοποθετηθούν και να εκτεθούν σε ειδικό χώρο κοντά στο εγγύς προγραμματιζόμενο μουσείο και υπό ανέγερση πολιτιστικό χώρο της πατρικής οικίας Μαρίας Κάλλας.
Ο Δήμος Οιχαλίας αναζητώντας τα χνάρια της προγονικής της καταγωγής εδώ στον τόπο αυτό, στην κοινότητα Νεοχωρίου Ιθώμης, σαν ένας σύγχρονος πολιτιστικός ιχνηλάτης, αναζητεί γύρω στο τοπίο και μάτια των σημερινών κατοίκων της να διακρίνει διαχρονικά χαρακτηριστικά σημάδια που να σηματοδοτούν «την φλόγα και το είναι» της λαμπερής της παρουσίας, που συνεπήρε και συντάραξε τον κόσμο και άφησε καλλιτεχνικό πήχη απροσπέλαστο στο μουσικό χωροχρόνο της όπερας.
Η «Κάλλας, η Μαυροζουμενιωτισα» όπως την αποκαλούσε ο πατέρας της, είναι εδώ!
Και εμείς αναζητούμε τα σημάδια της παρουσίας της, σμιλεύοντας τα όπως τα ανακαλύπτουμε κομμάτι-κομμάτι όλο το καλοκαίρι αυτό από Ιούνιο έως Αύγουστο, σαν σε ψηφιδωτό από λευκό μάρμαρο Διονύσου Πεντέλης, παλιό υλικό του Παρθενώνα.
Προσκαλούμε λοιπόν όλους, μικρούς και μεγάλους, έντεχνους, φιλότεχνους, φιλόμουσους, η από απλή περιέργεια να έρθετε στο Νεοχώρι Μεσσηνίας στα προσεχή Σαββατοκύριακα για να την αναζητήσουμε όλοι μαζί.
Τα έργα θα λαξευτούν σε λευκό μάρμαρο Διονύσου, τα οποία είναι ευγενή χορηγία από τα μάρμαρα Διονύσου Α.Ε.Β.Ε.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Συνάντηση της Δημάρχου κ. Γεωργακοπούλου με τον αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών κ. Λιβάνιο
-
Ασφαλτόστρωση μεταξύ των δημοτικών κοινοτήτων Σολακίου και Μελιγαλά
-
100 χρόνια Μαρία Κάλλας – «Un soir au theatre» στο Νεοχώρι Ιθώμης
-
Ο Ιωάννης Αλεξόπουλος υποψήφιος στη Δημοτική Κοινότητα Μερόπης, με το συνδυασμό «Δημοτική Ένωση Οιχαλίας»
-
ROCKING UNDER THE BRIDGE στην αρχαία γέφυρα της Μαυροζούμενας την Τετάρτη 16/8/2023
-
Δήμος Οιχαλίας: «Με το φως του Απόλλωνα…»
-
“Με το φως του Απόλλωνα…” στο Ναό Επικούριου Απόλλωνος
-
Ανέλαβαν υπηρεσία οι εργάτες πυροπροστασίας του Δήμου Οιχαλίας
-
Ορκωμοσία εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Οιχαλίας
-
Δήμος Οιχαλίας: Η ανάπλαση του Κουμπέ στην Κάτω Μέλπεια
-
Επίσκεψη της Δημάρχου Οιχαλίας κ. Γεωργακοπούλου στο Κάστρο Μίλα
-
Εκδήλωσης τιμής και μνήμης προς τιμήν των αγωνιστών της μάχης στο Kατσαρού
-
Δήμος Οιχαλίας: Παραχώρηση Οικοτροφείου στον Σύλλογο Ατόμων με αυτισμό Μεσσηνίας
-
Συνάντηση Μανώλη Μάκαρη με την δήμαρχο Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου
-
Ο Δήμος Οιχαλίας διοργανώνει προληπτικές εξετάσεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
-
Η υποψήφια Βουλευτής Μεσσηνίας Μαριλένα Γυφτέα στον Δήμο Οιχαλίας και για τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει ο Δήμος
-
Πιπίνα Κουμάντου: «Η Άνω Μεσσηνία, μπορεί να μην έχει θάλασσα, αλλά έχει άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν»
-
Σύσκεψη της Δημάρχου Οιχαλίας και εκπροσώπων της πυροσβεστικής Μεσσηνίας
-
Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας στο Μελιγαλά, στο Διαβολίτσι και στο Δώριο του Δήμου Οιχαλίας
-
Με τη «Δημοτική Ένωση Οιχαλίας» και ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Διαβολιτσίου Φώτιος Σταθουλόπουλος
-
Δωρεάν Μαστογραφικός Έλεγχος στο Δήμο Οιχαλίας
-
Ολοκλήρωση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας Δήμου Οιχαλίας
-
Στο πλευρό της Δημάρχου Οιχαλίας κ. Γεωργακοπούλου, ο Δημήτριος Ηλιακόπουλος
-
Επέτειος σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι (φωτο+βίντεο)
-
Στο πλευρό της Δημάρχου Οιχαλίας κ. Γεωργακοπούλου, ο Δημήτριος Αλεξόπουλος
-
Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για την 202ης επέτειο της εξέγερσης των ΝΤΡΕΔΩΝ στο άνω Δώριο
-
Λαμπαδηδρομίες 2023 από τον Δήμο Οιχαλίας την Παρασκευή 24/3
-
“Ασθένειες της Ελιάς και τρόποι αντιμετώπισης” στο Πνευματικό Κέντρο Μαρία Κάλλας στο Μελιγαλά
-
Αποκριάτικο ξεφάντωμα στο Νεοχώρι Μελιγαλά με παστό, μακαρονάδα και πολύ κέφι!
-
Με κέφι, χαρά και ζωντάνια το Καρναβάλι στο Διαβολίτσι 2023
Πρόσφατα Άρθρα
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
-
Ταξίδια1 ημέρα πριν
Γνωριμία με τις αγιογραφίες του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Καλαμάτας
-
Καιρός1 ημέρα πριν
Ψυχρό μέτωπο φέρνει καταιγίδες, πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους
-
Περίεργα2 ημέρες πριν
Νύφη σοκάρει με το νυφικό της ‑ Η τρελή οπτική ψευδαίσθηση
-
Κόσμος1 ημέρα πριν
Η πόλη‑έκπληξη που στέφθηκε «Ευρωπαϊκή πόλη της χρονιάς»
-
Ζώδια1 ημέρα πριν
Τα ζώδια σήμερα 17 Νοεμβρίου 2023
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Ανοιχτή πρόσκληση σε εκδήλωση και διαγωνισμό μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ελιά»
-
Σαν σήμερα1 ημέρα πριν
Το εορτολόγιο σήμερα 17 Νοεμβρίου