Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας: Η σημαντική συμβολή της ΔΕΥΑΚ αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν

Ανέβηκε

στις

Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας: Η σημαντική συμβολή της ΔΕΥΑΚ αλλά και οι δυσκολίες που υπάρχουν 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Σε πρόσφατη ενημέρωση για σημαντικά έργα της ΔΕΥΑ Καλαμάτας προέβη ο Δήμαρχος της της Καλαμάτας.

Τα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού είναι πολλά και τεράστια και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία των πολιτών. Ο Δήμος εργάζεται σκληρά  είτε μέσα από την υλοποίηση ήδη ειλημμένων αποφάσεων για έργα είτε μέσα από το σχεδιασμό για μελλοντικά δημόσια έργα. Παράλληλα, υφίστανται ήδη προτάσεις έργων που έχουν υποβληθεί σε χρηματοδότηση σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Η πόλη της Καλαμάτας αφουγκραζόμενη τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα της καθημερινότητας προσπαθεία να στηρίζεται στις δικές δυνάμεις, να αξιοποιεί τις δικές της ικανότητες και να αντιμετωπίζει τις δυσκολιες. Το πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού αποτελούσε ανέκαθεν μία πρόκληση για την περιοχή.

Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, παρόλο που συνατά πολλά εμπόδια λόγω της ανατίμησης των έργων και της γενικότερης ακρίβειας συνεχίζει αμετάκλητα και σχεδιάζει τα επόμενά της βήματα για την εξασφάλιση της τοπικής ανάπτυξης.

Την αναφορά του σε συγκεκριμένα έγα έκανε ο κύριος Θανάσης Βασιλόπουλος λέγοντας πως: «Η δεξαμενή στον Άη Γιάννη Καρβούνη 8.500 μ3 που έρχεται να λύσει το θέμα της υδροδότησης της πόλης μας, προϋπολογισμού 5.250.000 €, η οποία θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Δύο ακόμη μεγάλα έργα των οποίων ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας: Αναφέρομαι στο έργο της Εξοικονόμησης Ενέργειας για τον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, προϋπολογισμού 2.278.000 € συν ΦΠΑ και το έργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας 2 MW, προϋπολογισμού 1.400.000 €. Αναμένουμε βέβαια και εγκρίσεις από άλλα προγράμματα πολύ σημαντικά.

Επίσης, πριν από δύο ημέρες υποβάλλαμε δύο σημαντικές προτάσεις, ύψους 11.000.000€  στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας λοιπόν διεκδικεί χρηματοδότηση και από εκεί.

Η πρώτη αφορά την επέκταση του Δικτύου Ακαθάρτων Άριος – Άμμου – Μικρομάνης, ένα δίκτυο 27 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 4.500.000 € συν το ΦΠΑ, και η δεύτερη πρόταση, αφορά το Βιολογικό Καθαρισμό και τη διαχείριση της λυματολάσπης, ύψους 6.500.000 € συν τον ΦΠΑ. Θα δημιουργηθούν “θερμοκήπια”, δηλαδή ξηραντήρες, ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καθημερινά τη λυματολάσπη που παράγεται για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως εδαφοβελτιωτικό, ακόμη και για την καύση και παραγωγή ενέργειας.

Αντιλαμβάνεσθε ότι, με αυτά τα έργα σε συνάρτηση και με τα δύο που ανέφερα πριν, ο  Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας αλλάζει τελείως πρόσημο, αλλάζει τελείως η εικόνα και η λειτουργία του, και γίνεται σύγχρονος, Βιολογικός – πρότυπος για όλη τη χώρα».

Δεν παρέλειψε να τονίσει το πρόβλημα της αύξησης του κόστους της ενέργειας. Παράλληλα, ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ δήλωσε πως η ΔΕΥΑ αντέχει ακόμα στις συνεχως παρουσιαζόμενες προκλήσεις, ενώ παραδέχθηκε πως η εστία του προβλήματος βρίσκεται στην καθυστέρηση της επιδότησης από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης.

Χρήζει αναγκαιότητας να βρεθεί κάποια πολύ άμεση λύση, καθώς το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά και την διατήρηση της βιωσιμότητας της περιοχής.

Ας ελπίσουμε πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εστώ και μερικώς, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των προβλημάτων του βιολογικού καθαρισμού.

Γιώργος Αθανασόπουλος

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ