Connect with us
Επιμελητηρίο

Κόσμος

Τουρκία: Οργή του σουλτάνου με τις κυρώσεις των ΗΠΑ – Απειλεί τώρα και την Ουάσιγκτον

Ανέβηκε

στις

Τουρκία: Οργή του σουλτάνου με τις κυρώσεις των ΗΠΑ – Απειλεί τώρα και την Ουάσιγκτον 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Οι βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ, αφορούν κυρίως το «μπλόκο» στην προμήθεια αμερικανικών ανταλλακτικών προς την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας

Την «σκανδάλη» των οικονομικών κυρώσεων πάτησαν οι ΗΠΑ, κατά της Τουρκίας, μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, αναφορικά με το πυραυλικό αμυντικό σύστημα των S-400 που προμηθεύτηκε από το Κρεμλίνο.

Οι βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ, αφορούν κυρίως το «μπλόκο» στην προμήθεια αμερικανικών ανταλλακτικών προς την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι η Άγκυρα διαθέτει πληθώρα αμερικανικών όπλων, σε όλα τα σώματα στρατού. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον βάζει στο μάτι και «πρόσωπα» όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στον Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματικούς της SSB.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της Τουρκίας και την εν αναμονή της απομάκρυνσης από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

Η σημερινή δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το Άρθρο 231 της CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των μυστικών πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική μας συνεργασία δεκαετιών στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής της Τουρκίας των S-400 το συντομότερο δυνατό», αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ανένεφε λίγο νωρίτερα: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο CAATSA. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας».

«Δεν μας αποτρέπου οι κυρώσεις»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, ότι «η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400», δηλώνοντας «αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

«Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Με αντίποινα απειλεί το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την απόφαση και διαμηνύει ότι θα απαντήσει προβαίνοντας σε αντίποινα.

«H άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποδεχτούν την πρότασή μας για την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας με τρόπο που αξίζει σε δυο συμμάχους και καταφεύγουν σε μονομερείς ενέργειες, είναι μια πράξη που στερείται κάθε είδους λογικής» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης» συμπληρώνει η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως η εν λόγω πράξη θα έχει αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Τουρκία υπογραμμίζει πως θα απαντήσει ανάλογα, όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο. «Η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θεωρεί αυτή την την περίοδο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ικανοποίηση της Αθήνας

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γνωστοποιήθηκε η θέση της Ελλάδας για το ζήτημα, σαν συνέχεια των όσων είχε υποστηρίξει ένα 24ωρο νωρίτερα ο υπουργός, Νίκος Δένδιας, για τη διαυγέστερη αντίληψη των ΗΠΑ σε σχέση με την κωλυσιεργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τουρκικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ