Connect with us

Μεσσηνία

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του!!!

Kalamata Times

Published

on

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του!!! 1

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του!!!

Το Καλαματιανό καρναβάλι ξεκίνησε φιλόδοξα το 2013. Μια χρονιά μέσα στην κρίση, αλλά όπως αποδείχθηκε το timing ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Η αποδοχή ήταν τεράστια. Από τότε έγιναν πολλά. Το Καλαματιανό καρναβάλι πλήγωσε τους εμπνευστές του και τους καρναβαλιστές που έσυραν την άμαξα για να ξεκινήσει μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Πέρασε στα χέρια υπηρεσιακών παραγόντων που απλά διεκπεραίωναν μια αποστολή που ίσως δεν ήθελαν και ήταν έξω από την ‘’αισθητική ‘’τους. Σε 7 διοργανώσεις το Καλαματιανό καρναβάλι άλλαξε 5 υπευθύνους επικεφαλής. Η ιστορία γράφτηκε αλλά πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα με ανοδική πορεία.

Γράφει ο Νίκος Κουρής
Φίλος του Καλαματιανού Καρναβαλιού

Το παρόν κείμενο δεν έχει σκοπό να κοιτάξει προς τα πίσω, όχι για να αποφύγει την κριτική (που έτσι κι εξ άλλου έχει γίνει από την ίδια την κοινωνία), αλλά γιατί ο υπογράφων πίστευε και πιστεύει ότι το Καλαματιανό καρναβάλι μπορεί να είναι ένας θεσμός με πολλαπλές διαστάσεις και αντίστοιχα οφέλη για τους Καλαματιανούς.Ας κοιτάξουμε το αύριο. Πέρα από το αυτονόητο και συνάμα ουσιαστικό περιεχόμενο της χαράς των συμμετεχόντων, το καρναβάλι είναι «μια αστεία υπόθεση η οποία απαιτεί σοβαρή διοργάνωση». Η επιτυχία του μπορεί να είναι ένα εργαλείο εξωστρέφειας και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης μας, που ψάχνει ακόμα ένα destination management. Με άλλα λόγια τι τουριστικός προορισμός θέλει (αν θέλει) να γίνει η Καλαμάτα. Το καρναβάλι προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αποτελώντας ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν στη νεκρή τουριστικά εποχή του χειμώνα. Παράλληλα να δείχνει και να αποδεικνύει ότι εκτός από λαϊκό και μαζικό, μπορεί να έχει πολιτιστικά στοιχεία που το διαφοροποιούν από άλλα αντίστοιχα που διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.

Η προσπάθεια της διοργάνωσης του 8ου Καλαματιανού καρναβαλιού ξεκίνησε. Το 2020 ίσως είναι η πιο κομβική χρονιά. Μικρή πόλη η Καλαμάτα όλοι γνωριζόμαστε. Ας δούμε όλοι μπροστά. Η διάθεση να αλλάξουν οι συνθήκες και το πλαίσιο διεξαγωγής φανερώνει τις όποιες αστοχίες, τις αρρυθμίες και βέβαια τα αποτελέσματα που ήταν κατώτερα του αναμενόμενου σε όλα τα επίπεδα: συμμετοχής καρναβαλιστών, εκδηλώσεων κλπ. Θα προσέθετε μάλιστα κάποιος, το δυσδιάκριτο οικονομικό αποτύπωμα τόσο στο ταμείο του Δήμου Καλαμάτας όσο και της τοπικής οικονομίας ευρύτερα.
Οι προθέσεις δείχνουν θετικές και προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάποια λάθη έγιναν και τώρα με το καλημέρα, αλλά ποιος είναι αλάνθαστος; Η κακή κληρονομιά, η πίεση του χρόνου και η αρνητική ψυχολογία έχουν παίξει τον ρόλο τους. Για αυτό ας είμαστε επιεικείς και ας δούμε την αναδιοργάνωση που επικαλούνται οι υπεύθυνοι με θετική διάθεση.

Η μεγαλύτερη δυνατόν συμμετοχή είναι ίσως το καλύτερο φάρμακο στο ‘’πληγωμένο’’ Καλαματιανό καρναβάλι. Η αποδοχή της αναγκαιότητας και τα οφέλη που προσφέρει ας είναι το εφαλτήριο ώστε το 8ο Καλαματιανό καρναβάλι να κοιτάξει μόνο το αύριο. Η πρόσκληση για συμμετοχή σε μια ανοιχτή διαβούλευση ( έστω με κενά και παραλείψεις που μπορούν άμεσα να διορθωθούν, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδια). Τώρα είναι η στιγμή να ακουστούν πολλές φωνές που μέσα από καλοπροαίρετη διάθεση, κουβέντα και νέες προτάσεις θα οδηγήσουν σε έναν πιο ασφαλή δρόμο για την επιτυχία του. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η αλλαγή της ψυχολογίας όλων: καρναβαλιστών, οργανωτών, επαγγελματιών, υποστηρικτών και απλών φίλων του καρναβαλιού.

Συμπέρασμα: Το Καλαματιανό καρναβάλι αξίζει να υπάρχει, να μεγαλώσει και να αποτελεί έναν ισχυρό θεσμό που δίνει προστιθέμενη αξία στην Καλαμάτα μας. Πρέπει να έχει τουλάχιστον μια καλή ευκαιρία για να δείξει και να αποδείξει ότι βρίσκεται – επιτέλους –στη σωστή πορεία. Ας είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες με όποιον τρόπο επιλέξει ο καθένας από μας.

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του. Ας είμαστε εκεί !!!

Το Καλαματιανό καρναβάλι ψάχνει το μέλλον του!!!

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Published

on

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 17

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Published

on

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 18

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Published

on

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 23

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ