Τετάρτη , 29 Ιανουαρίου 2020
eortologio153926 1280 660x330 - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου

Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου

Sharing is caring!

Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου Εορτολόγιο: Σήμερα η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης.

Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής.

Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων. Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Όταν επί Μαξεντίου (υιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της.

Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.

Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Τελικά αποκεφαλίσθηκε, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου Εορτολόγιο

Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας

Όσιος Πέτρος ο Ησυχαστής

Απόδοση της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου

Άγιοι Εκατόν πενήντα Ρήτορες

Αγία Βασίλισσα

Άγιος Πορφύριος ο Στρατηλάτης

Άγιοι Εξακόσιοι Εβδομήκοντα Mάρτυρες

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Καίτη, Κατερινάκι

Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία

Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου

ilias poulis home - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου oinomessinia - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου 24173577 212881032587180 6080907507292582957 o - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου niniosbanner 1 - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου MYLO Indian Palace Restaurant - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου perrotis - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου mavreas1anigif - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου krystalkyriakoanigif - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου YPODIMATA - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Νοεμβρίου

Δες και αυτό

eortologio 1 310x165 - Το εορτολόγιο σήμερα 25 Ιανουαρίου

Το εορτολόγιο σήμερα 25 Ιανουαρίου

Sharing is caring!Κοινοποίησέ το0Tweet0sharesΤο εορτολόγιο σήμερα 25 Ιανουαρίου Σήμερα, Σάββατο 25 Ιανουαρίου, είναι του Γρηγορίου …

shares