Πέμπτη , Νοέμβριος 14 2019
Το εορτολόγιο σήμερα 12 Οκτωβρίου
Το εορτολόγιο σήμερα 12 Οκτωβρίου

Το εορτολόγιο σήμερα 12 Οκτωβρίου

Sharing is caring!

Το εορτολόγιο σήμερα 12 Οκτωβρίου: Σήμερα η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη των Αγίων Πρόβου, Τάραχου και Ανδρόνικου.

Οι Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος μαρτύρησαν στο διωγμό κατά της Εκκλησίας, επί Διοκλητιανού (284 – 304 μ.Χ.) και Φλαβιανού ηγεμόνα Κιλικίας. Ο Πρόβος ήταν από την Παμφυλία, ο Ανδρόνικος από την Έφεσο και ο Τάραχος από την Ιλλυρία. Και οι τρεις ήταν στρατιώτες, πραγματικά ευσεβέστατοι και άρτια καταρτισμένοι στην Αγία Γραφή.

Συνελήφθησαν, όπως σημειώνει το saint.gr από τον έπαρχο της Ταρσού Μαξέντιο, τον καιρό που βρίσκονταν στην έρημο. Όταν, λοιπόν, παρουσιάστηκαν μπροστά του, και οι τρεις θαρραλέοι στρατιώτες Χριστού έδωσαν γενναίες απαντήσεις. Πρώτος ο γέρων Τάραχος είπε: «Μη βλέπεις, βασιλιά, τα γηρατειά μου. Οι σωματικές μου δυνάμεις μπορεί να υποχώρησαν, αλλά η ακμή της ψυχής παραμένει ακέραια. Γι’ αυτό, όλα τα βάσανα και μύριοι θάνατοι δε θα καταισχύνουν και τον πιο μικρό στρατιώτη του Χριστού».

Έπειτα, με τη σειρά του ο Πρόβος, είπε και αυτός: «Χριστιανός είμαι και τίποτα δε με τραβά τόσο, όσο να πάθω για το Χριστό μύρια βάσανα και να χύσω το αίμα μου γι’ Αυτόν». Τέλος, γενναία ήταν και η απάντηση του Ανδρόνικου: «Μεταχειρισθείτε, είπε, όσα μαρτύρια θέλετε. Το αίμα μου όλο μπορεί να φύγει, αλλά η καρτερία απ’ τον Ανδρόνικο δε θα λείψει, έστω και αν κοβόταν μύρια τεμάχια». Κεραυνοβολημένος από τις απαντήσεις ο Μαξέντιος, διέταξε να γδάρουν το κεφάλι του Τάραχου και να βγάλουν τα μάτια των άλλων δύο. Τέλος, μη ανεχόμενος τέτοια ταπείνωση, τους αποκεφάλισε.

Εορτολόγιο Σάββατο 12 Οκτωβρίου

Άγιοι Πρόβος, Τάραχος και Ανδρόνικος

Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

Άγιος Επίκτητος ο θαυματουργός

Αγία Δομνίνη

Αγία Αναστασία η Παρθένος

Άγιοι Εβδομήκοντα Μάρτυρες

Άγιος Θεόδοτος επίσκοπος Εφέσου

Αγία Μαλφεθά

Αγία Ανθία

Άγιοι Ιουβεντίνος και Μάξιμος

Άγιος Ιάσων επίσκοπος Δαμασκού

Άγιοι Ανδρομάχος και Διόδωρος

Άγιος Wilfrid της Υόρκης

Σύναξις των εν Αθήναις Αγίων

Όσιος Θεοσέβιος ο Αρσινοΐτης

Άγιοι Βαλάντιος, Βαρλαάμ, Βαρνάβας ο μοναχός, Βασίλειος ο επίσκοπος, Γεώργιος ο Βαβατσινιώτης, Γεώργιος ο επιτηδειώτης, Γεώργιος ο περαχωρίτης, Γεώργιος ο Σαλαμάνης, Δημητριανός ο επίσκοπος, Ειρηνικός, Ελπίδιος, Επαφρόδιτος

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ιβηριτίσσης στη Μόσχα

Σύναξη της Παναγίας Ελευθερώτριας στη Σαλαμίνα

Σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου ο ήλιος ανέτειλε στις 7:30π.μ. και θα δύσει στις 6:52μ.μ.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ανδρόμαχος, Μάχος, Ανδρομάχη, Μάχη, Μαχούλα, Βαλάντης, Βαλάντιος

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Το εορτολόγιο σήμερα 12 Οκτωβρίου
Το εορτολόγιο σήμερα 12 Οκτωβρίου

Δες και αυτό

Το εορτολόγιο σήμερα 12 Οκτωβρίου

Το εορτολόγιο σήμερα 10 Νοεμβρίου

Sharing is caring!Κοινοποίησέ το0Tweet0sharesΤο εορτολόγιο σήμερα 10 Νοεμβρίου Δείτε αναλυτικά και μην τους ξεχάσετε! Γιορτάζουν …

shares