fbpx
Δευτέρα , Σεπτέμβριος 16 2019
Home / Ελεύθερος Χρόνος / Events / Την Κυριακή στην Καλαμάτα η αυλαία του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου!

Την Κυριακή στην Καλαμάτα η αυλαία του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου!

Sharing is caring!

3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

46 ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΚΤΕΣ, 20 θίασοι απ’ όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και Ισπανία παρουσιάζουν φέτος 47 παραστάσεις κουκλοθέατρου, 7 σεμινάρια-εργαστήρια σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, μία έκθεση θεατρικής κούκλας και 3 θεατρικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους της πόλης, στο πλαίσιο του εμπλουτισμένου 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας βάζοντας κάθε χρόνο τον πήχη ψηλότερα κατορθώνει κάθε χρόνο να μεγαλώνει το φεστιβάλ κουκλοθέατρου που ήδη λαμβάνει διεθνή χαρακτήρα με την συμμετοχή κουκλοπαικτών από την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο τις δράσεις του με περισσότερες παρατάσεις, εργαστήρια και βεβαίως συμμετοχές θιάσων.

3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας
3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Χθες η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας Λέττα Πετρουλάκη, κάλεσε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στην πιο μεγάλη γιορτή που κουκλοθέατρου! «Στο 3ο φεστιβάλ που ξεκινά την Κυριακή 12 Μαΐου θα γίνουν 47 θεατρικές παραστάσεις κουκλοθέατρου, παίρνουν μέρος 20 θίασοι από τους οποίους οι 18 είναι ξένοι με γύρω στους 48 κουκλοπαίκτες Έλληνες και ξένους. Φέτος έρχονται από την Ιταλία και την Ισπανία. Θα παρουσιαστούν παραστάσεις με πολλά είδη θεατρικής κούκλας με πάρα πολλές και καινούργιες τεχνικές. Τα θέματα των παραστάσεων είναι ποικίλα και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, με θέματα που απασχολούν τη νεολαία (bullying, χρήση ναρκωτικών). Την πρώτη παράσταση που θα παρουσιαστεί την Κυριακή, μπορεί να την παρακολουθήσουν και κωφοί, γιατί θα γίνει στη νοηματική γλώσσα. Έχουμε κάθε μέρα εργαστήρια και σεμινάρια για παιδιά και ενήλικες και 3 μεγάλα θεατρικά δρώμενα. Επίσης έχουμε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς το Σάββατο 18 /5 είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων κι αυτό το εντάξαμε στο πρόγραμμά μας». Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια καθώς και επιχειρηματίες της πόλης για την υποστήριξη και κάποιες μικρές χορηγίες που βοήθησαν στην κάλυψη της διατροφής των κουκλοπαικτών, όπως και την ΦΑΡΙΣ για την παραχώρηση τις δύο αίθουσες το ΔΗΠΕΘΕ και την Φιλαρμονική και βεβαίως τους αμέτρητους εθελοντές που δούλεψαν σκληρά.

  • Η υπεύθυνη των πολιτιστικών δράσεων για το νομό Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ελευθερία Κυριακοπούλου, μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και εξέφρασε την χαρά της που «από την πρώτη χρονιά σταθήκαμε δίπλα στο φεστιβάλ ηθικά και εμπράκτως γιατί εκτιμούμε ιδιαίτερα το έργο που διεξάγεται από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Χαιρόμαστε που σαν φορέας είμαστε από αυτούς που το πιστέψαμε από την αρχή, που το στηρίξαμε και το βλέπουμε να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και να δημιουργεί πλέον ένα θεσμό στην πόλη της Καλαμάτας. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει συνέχεια, να διευρυνθεί με τη στήριξη όλων των φορέων που συμμετέχουν γιατί έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα πέρα από το διασκεδαστικό, ψυχαγωγικό σκέλος. Αυτό που εισπράττουν τα παιδιά και οι μεγάλοι όταν παρακολουθήσουν τις παραστάσεις έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα διότι είναι πολλά τα μηνύματα που έχει να αποκομίσει κανείς παρακολουθώντας τες.»
  • Ο Δημήτρη Σαρρής (εκπρόσωπος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) εξήγησε ότι «Το κουκλοθέατρο που είναι μία πανάρχαια τέχνη που ξαφνικά πρέπει να το δούμε με άλλο μάτι, γιατί τα παιδιά μας σήμερα αντιμετωπίζουν καινούργιας μορφής προβλήματα. Χάνουν συνεχώς την επαφή τους από τον τρισδιάστατο πραγματικό κόσμο, μέσα από το τρισδιάστατο ψηφιακό κόσμο! Το μυαλό τους αποκτά άλλες προσλαμβάνουσες και το κουκλοθέατρο ξαφνικά γίνεται μία καινούργια δυναμική για τον παιδαγωγό και τον γονέα να μάθει το παιδί τον κόσμο!

Διεθνώς το κουκλοθέατρο θεωρείται ως εκπαιδευτικό μέσο αιχμής για την ανάπτυξη όλων των μορφών νοημοσύνης, των πολλαπλών τύπων νοημοσύνης, ακόμα και η απλή θέαση της παράστασης από το παιδί του αλλάζει τον κόσμο, του δίνει νέα δυναμική στο μυαλό και στις ψυχοκινητικές του δυνατότητες για να δει τον κόσμο και να λύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πλέον με τα παιδιά μας εκ νέου γιατί αλλάζουν τα πράγματα! Συναντιέται πλέον σε αυτή τη δημιουργική κατάσταση η μουσειοπαιδαγωγική με την παιδαγωγική του θεάτρου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κάνει πάρα πολλά πράγματα εκπαιδευτικά. Με χαρά συνεργαστήκαμε και φτιάξαμε μία έκδοση που υπάρχει online και μπορούν να βρουν όλοι οι πολίτες και μέσω της ιστοσελίδας τουpuppefest.gr.»

  • Η Γιώτα Βασιλειάδη (μέλος Δ.Σ. Πειραματικής Σκηνής, εθελόντρια και κουκλοπαίχτης) συμμετέχει σε δυο παραστάσεις («Η φάλαινα που ήθελε να αδυνατίσει» και «Το νησί των συναισθημάτων»): «Συμμετέχω σαν εθελόντρια από το πρώτο πανελλήνιο φεστιβάλ και προσωπικά θέλω ευχαριστώ πάρα πολύ τους εθελοντές, καθώς είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ».
  • Για συμμετοχή στα σεμινάρια – εργαστήρια επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 2721021653, 2721082864, 6977 437279 , 69715450945.

Email: Pei.ski.kal@gmail.comlettapet@gmail.com

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σ.Τριάντου
Sending
User Review
0 (0 votes)
shares