Πολιτικά
Θετικός ο Υπουργός στην πρόταση της Φ. Πιπιλή για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας
Ανέβηκε
6 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Φωτεινή Πιπιλή για το φαραγγι της Νέδας
Απολύτως θετικός ήταν στην απάντησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Α’ Αθηνών κ. Φωτεινής Πιπιλή, με αίτημα την ένταξη σε καθεστώς προστασίας του φημισμένου φαραγγιού της Νέδας. Η βουλευτής έκανε έκκληση για τη διάσωση του σημαντικότατου οικολογικού και μυθολογικού τοπόσημου στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και η παντελής απουσία κανονισμών και μέτρων, θέτει σε πλήρη κίνδυνο το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά του.
Ο κ. Χατζηδάκης υπήρξε σαφής, διευκρινίζοντας ότι: για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε να ενταχθεί το φαράγγι ή άλλο τοπίο σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Νόμο (4685/2020), απαιτείται η γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου «αντικειμένου», θα καθορίζει τις προτεραιότητες διατήρησης και θα προτείνει όρους και περιορισμούς. Σημείωσε επίσης πως με αφορμή την Ερώτηση της κ. Πιπιλή, ήδη απάντησαν θετικά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναμένει λοιπόν τη συνεργασία των δύο αρμοδίων Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ώστε το Υπουργείο να καταλήξει στην αναβάθμιση της προστασίας της Νέδας. Κάλεσε δε τη βουλευτή να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Η βουλευτής δεν έκρυψε την ικανοποίησή της που εισακούστηκε, αλλά και για την ανακοίνωση από τον Υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέγραψε στις 16 Ιουνίου Προγραμματική Σύμβαση με το ΕΚΠΑ για τη διενέργεια έρευνας για τη μείωση των γεωπεριβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας, ώστε να επιλεχθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες παρεμβάσεις – δράσεις για τον περιορισμό του κινδύνου για την τοποθεσία αλλά και για τους επισκέπτες αυτής.
Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση (Α.Π. 846/22-6-2020)
Κύριε υπουργέ,
Με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο για την αδήριτη ανάγκη προστασίας διαφόρων περιβαλλοντικών θησαυρών από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, πχ Ανταρτική και Οία Σαντορίνης, και με δεδομένη την «πράσινη» δραστηριότητα του Υπουργείου σας, καταθέτω Επίκαιρη Ερώτηση.
Φέρνω ως κορυφαίο παράδειγμα του υδάτινου πλούτου της Ελλάδας το φαράγγι της Νέδας, ένα οικολογικό αλλά και μυθολογικό τοπόσημο, το φυσικό όριο Ηλείας – Μεσσηνίας. Μάλιστα, από την πλευρά της Ηλείας αναβλύζουν αιωνίως δύο καταρράκτες, εκ των οποίων ο Μεγάλος καταλήγει σε έναν μοναδικό θόλο μικρής λίμνης που στεγάζεται κάτω από τη ντόπια πυκνή χλωρίδα.
Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια που το φαράγγι της Νέδας έχει γίνει πανευρωπαϊκά γνωστό, ουδείς από τους ντόπιους ή κρατικούς παράγοντες δεν έχει πάρει μέτρα για την αποτροπή της «εισβολής» εκατοντάδων ημερησίως επισκεπτών, που δεν επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στη σημασία του χώρου και στην ευαίσθητη βιοποικιλότητα του. Οι τοπικοί Δήμοι – μικροί Δήμοι – εκ των πραγμάτων αδυνατούν μόνοι τους να επιβάλλουν τάξη και σειρά.
Ερωτάται ο Υπουργός:
- Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε μέτρα για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας, με υποχρεωτική τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας για την επισκεψιμότητα, όπως πχ στο φαράγγι της Σαμαριάς, και με τουλάχιστον ενδεικτικό αντίτιμο εισόδου, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η οικονομική δυνατότητα των Παρακείμενων Δήμων για την απαραίτητη εντόπια φύλαξη;
- Θα προχωρήσει γενικότερα το Υπουργείο με το ίδιο σκεπτικό προστασίας και για άλλες περιοχές που απαρτίζουν τον υδάτινο πλούτο της χώρας, όπως πχ το περίφημο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, και όπου αλλού απαιτείται η προστασία από την τουριστική επέλαση χωρίς κανόνες;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Φωτεινή Πιπιλή



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα διασχίσει το φαράγγι της Νέδας
-
Εξόρμηση στο φαράγγι της Νέδας από τον Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας
-
Εξόρμηση για τον Ορειβατικό Σύλλογος Καλαμάτας στο φαράγγι της Νέδας
-
Εξόρμηση στο φαράγγι της Νέδα για τον ΕΟΣ Καλαμάτας
-
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας στο φαράγγι της Νέδας
-
Οδηγίες προστασίας για επισκέπτες και περιηγητές της Νέδας
-
Ενδεχόμενο προγραμματικής σύμβασης για τη Νέδα μεταξύ των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας
-
Φωτεινή Πιπιλή: Έκκληση για Διάσωση του πέτρινου γεφυριού στη Νέδα
-
Συνάντηση Χατζηδάκη Μίχαλου για την “Επιχειρηματική Χωροθεσία και Χρήσεις Γης”
-
Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Διάσχιση ποταμού Νέδας (14/07/19)
Πρόσφατα Άρθρα

Η Μαύρη Θύελλα έμαθε το πρόγραμμα της Super League – Δείτε αναλυτικά όλους τους αγώνες της σεζόν 2026-2027

Συνελήφθησαν τρία άτομα για κλοπές σε καταστήματα στην Καλαμάτα

Κεντρική Αγορά Καλαμάτας: Η καρδιά της τοπικής αγοράς χτυπά καθημερινά δίπλα στον καταναλωτή

Στην Καλαμάτα το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2026

Στην Τρίπολη το πρώτο εντός έδρας ματς της Μαύρης Θύελλας















