Connect with us
Επιμελητηρίο

πρέπει να δεις

Θεόδωρος Λάμπρος: «Δυστυχώς υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ιστορικής γνώσης»

Ανέβηκε

στις

Θεόδωρος Λάμπρος: «Δυστυχώς υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ιστορικής γνώσης» 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Η Ελληνική Επανάσταση η οποία ξεκίνησε το 1821 και ολοκληρώθηκε το 1830 με την αναγνώριση του εθνικού ανεξάρτητου κράτους με το όνομα Ελλάς, είναι η δεύτερη στα Βαλκάνια, καθώς είχε προηγηθεί η Επανάσταση των Σέρβων το 1804.

Σε λίγες ημέρες ο ελληνισμός ετοιμάζεται να γιορτάσει την Εθνική μας Επέτειο υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και το ντόμινο των εξελίξεων που ακολουθούν σε όλους τους τομείς. Εμείς, με αφορμή τον περσινό εορτασμό για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό για όλα όσα μας υπενθύμισε και μας δίδαξε αυτός ο ιδιαίτερος -λόγω πανδημίας εορτασμός- με τον Ιστορικό Θεόδωρο Κ. Λάμπρο.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Λάμπρος μας μιλάει για πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα τα οποία οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να γνωρίζουμε, για σημαντικές στιγμές της Ηλείας στην Επαναστατημένη τότε χώρα οι οποίες ζωντανεύουν ξανά και γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό μέσα από την πένα του, είτε με τη μορφή βιβλίου, είτε με τη μορφή ταινίας και για άλλα πολλά.

Το 2021 γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τι μας δίδαξε αυτός ο εορτασμός ;

Δυστυχώς τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν εορτάσθηκαν και δεν τιμήθηκαν με τον τρόπο που αρμόζει στην σημαντικότερη κατ’ εμέ περίοδο της Νεότερης Ιστορίας μας. Λιγοστές εκδηλώσεις, βαρύγδουπες δηλώσεις από την επίσημη Πολιτεία χωρίς ουσιαστικό νόημα για την Ελληνική Επανάσταση και έλλειμμα ιστορίας για το 1821.

Οι Ηλείοι ξέρουν τις μάχες και τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νομό εκείνη την περίοδο ;

Δυστυχώς στην Ηλεία όσο και στην χώρα μας γενικότερα υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ιστορικής γνώσης. Αυτό δυστυχώς έχει τις αιτίες του σε μια σειρά παραγόντων που ξεκινούν από την εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία, στην λαθεμένη κατ΄εμέ διδασκαλία της ιστορίας και βεβαίως στους εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους των Γραμμάτων και των τεχνών, Αυτοδιοικητικούς που δεν αναδεικνύουν, που δεν προβάλουν και δεν μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές την γνώση της Ελληνικής μας ιστορίας και τον σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να διδάσκεται.

Στην Ηλεία δε το έλλειμμα ιστορίας είναι μεγάλο αφού για πολλά χρόνια η προβολή της ιστορίας και η γνώση της ήταν απαξιωμένη. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από νέους Ηλείους επιστήμονες και ερευνητές να προβάλουμε την τοπική μας ιστορία ώστε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι για να αρχίσουν οι Ηλείοι να μαθαίνουν την ιστορία τους. Είναι ελπιδοφόρο ότι σιγά σιγά αρχίσουμε ως Ηλείοι να μαθαίνουμε την ιστορία μας. Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας.

‘’Οι Ηλείοι δε γνωρίζουν την ιστορία τους’’

Τα παιδιά δε γνωρίζουν ιστορία. Τι πρέπει να γίνει για να μάθουν έστω τα βασικά ;

Τα παιδιά δεν φταίνε που δεν γνωρίζουν ιστορία. Η ευθύνη ξεκινά από τους εκπαιδευτικούς και από τον τρόπο με τον οποίο γράφονται τα βιβλία της ιστορίας. Η ιστορία δεν είναι μαθηματικά, χημεία, ή φυσική. Θα πρέπει ο κάθε εκπαιδευτικός να έχει τον τρόπο να μεταδώσει στα παιδιά την γνώση της ιστορίας. Όχι με στείρα παπαγαλία και με απαρίθμηση ιστορικών γεγονότων. Αλλά με διάλογο, βίντεο, εικόνες, και αγάπη ώστε τα παιδιά να την αγαπήσουν και όχι να την μισήσουν όπως γίνεται σήμερα. Η ιστορία θα πρέπει να είναι το βασικό μάθημα στα σχολεία και ειδικά η Τοπική Ιστορία που απουσιάζει παντελώς από τα σχολεία μας. Μόνο τότε θα μπορούμε να έχουμε ελπίδες ότι τα παιδιά θα αρχίσουν να μαθαίνουν και να αγαπούν την ιστορία.

Συγγραφικά σε τι στάδιο σας βρίσκουμε ; 

Αυτή την στιγμή ολοκληρώνω το δεύτερο βιβλίο μου για το 1821 – είχε προηγηθεί η πρώτη επίσημη έκδοση για το Δήμο Πύργου για την Επανάσταση του 1821 στην Ηλεία. Το νέο βιβλίο μου αφορά γνωστές και άγνωστες πτυχές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας τόσο στην Ηλεία όσο και πανελλαδικά.

Παράλληλα ασχολούμαι και με την συγγραφή σεναρίων για το 1821.

Μάλιστα υπέβαλα ένα σενάριο στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Ένωση Ελλήνων Σεναριογράφων και αφορά ταινία μικρού μήκους για το 1821. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου και εύχομαι ότι καλύτερο για την προσπάθειά μου.

Το δεύτερο σενάριο αφορά μια ταινία με θέμα το 1821 που αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο με σκοπό να γυριστεί μια ταινία στην Καλαμάτα στην οποία θα έχω την χαρά να συμμετέχω και εγώ ως Αναβιωτής του 1821.

Στην εποχή που ζούμε θεωρείτε απαραίτητη την καλλιέργεια του ελληνικού εθνικισμού και τη διάδοση της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας ;

Ο Ελληνικός Εθνικισμός ενέχει τον κίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί λάθος να μας κάνει να έχουμε παρωπίδες και να μην βλέπουμε καθαρά τα γεγονότα της ιστορίας και να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος – κάτι που δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει και πράττει χωρίς να διδάσκεται από τις μαύρες σελίδες της Ελληνικής Επανάστασης όπως ήταν ο εμφύλιος σπαραγμός που την τορπίλισε και την οδήγησε παραλίγο σε αποτυχία.

Η διχόνοια και η έλλειψη συστράτευσης για τον κοινό σκοπό συνεχίζουν να μας σημαδεύουν ως κράτος 201 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση.

Άρα χρέος μας είναι η σωστή διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Πως θα γίνει αυτό; Θα γίνει με την ανάδειξη, προβολή και σωστή διδασκαλία της ιστορίας μέσω ημερίδων, συνεδρίων και εκδηλώσεων ώστε οι νέες ηλικίες να αρχίσουν να αγαπούν την ιστορία και να γίνει κομμάτι της εθνικής τους συνείδησης. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αγαπήσουμε την ιστορία μας που δυστυχώς αποδομείται στις μέρες μας γιατί ακριβώς δεν μαθαίνουμε ιστορία και δεν την αγαπάμε.

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ