Ειδησεις απο Καλαματα
Θανάσης Τσιγαρίδης: «Η Παιδεία και η Πρόνοια δεν κρίνονται μόνο από αριθμούς και έργα συντήρησης»
Ανέβηκε
2 μήνες πρινστις
από
Kalamata Times


Κριτική στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας για το 2025 στους τομείς της Παιδείας και της Πρόνοιας ασκεί με δημόσια παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Καλαμάτα ΜΕΤΑ» και εκπαιδευτικός Θανάσης Τσιγαρίδης. Αν και, όπως αναφέρει, δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, καταθέτει τις απόψεις του για ζητήματα που θεωρεί κομβικά για την καθημερινότητα των πολιτών.
Ο κ. Τσιγαρίδης υποστηρίζει ότι η αποτίμηση του έργου μιας δημοτικής αρχής δεν μπορεί να περιορίζεται σε αριθμούς, στατιστικά στοιχεία και εργασίες συντήρησης, αλλά πρέπει να αξιολογείται με βάση το κατά πόσο επιλύονται ουσιαστικά προβλήματα και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής μαθητών, οικογενειών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.
Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωσή του:
Απολογισμός Δημοτικής Αρχής 2025: Παιδεία και Πρόνοια πέρα από τους αριθμούς
Λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν κατάφερα να παρευρεθώ στη συνεδρίαση απολογισμού του Δήμου Καλαμάτας για το 2025. Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να καταθέσω δημόσια ορισμένες σκέψεις σχετικά με δύο κρίσιμους τομείς της δημοτικής πολιτικής, την Παιδεία και την Πρόνοια.
Στον απολογισμό που παρουσιάστηκε για την Παιδεία καταγράφονται δεκάδες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης σχολικών υποδομών. Αντικαταστάσεις στεγών, ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις, εργασίες σε χώρους υγιεινής, μονώσεις, περιφράξεις και άλλες αναγκαίες εργασίες. Πρόκειται ασφαλώς για παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν και καλώς έγιναν.
Ωστόσο, η συντήρηση των σχολικών μονάδων αποτελεί την αυτονόητη υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής και όχι από μόνη της δείκτη επιτυχίας μιας εκπαιδευτικής πολιτικής. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το μέλλον των σχολικών υποδομών του Δήμου.
Για ακόμη μία χρονιά ακούμε ότι τα νέα σχολικά κτίρια προχωρούν, χωρίς όμως να συνοδεύονται από σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Για ακόμη μία χρονιά εξακολουθούν να υπάρχουν λυόμενες αίθουσες και σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν σημαντικές κτιριακές ανάγκες.
Παράλληλα, η σχολική κοινότητα έχει επανειλημμένα εκφράσει προβληματισμούς για την καθημερινή λειτουργία των σχολείων. Διευθυντές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με χρονοβόρες διαδικασίες για την αντιμετώπιση βλαβών και την προώθηση αιτημάτων συντήρησης, χωρίς να υπάρχει πάντοτε σαφής εικόνα για την πορεία και την προτεραιοποίησή τους.
Επιπλέον, έχουν διατυπωθεί παράπονα σχετικά με την ποιότητα υλικών που προμηθεύονται τα σχολεία, όπως γραφική ύλη και καθαριστικά. Η εξοικονόμηση πόρων είναι σημαντική, όμως η χαμηλότερη τιμή δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται καθημερινά από μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι εξίσου σημαντική.
Η Παιδεία χρειάζεται περισσότερα από αποσπασματικές παρεμβάσεις. Χρειάζεται διαφάνεια, προτεραιοποίηση αναγκών και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Αντίστοιχα, στον τομέα της Πρόνοιας ο απολογισμός περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό ωφελουμένων, αιτήσεων και παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι αριθμοί αυτοί είναι χρήσιμοι, αλλά δεν αρκούν για να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετεί περισσότερους από 500 συμπολίτες μας. Υπάρχουν παράπονα από συνδημότες μας πως δεν διαθέτει το σύνολο των αναγκαίων ειδικοτήτων και του προσωπικού που απαιτείται ώστε να παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που αναφέρονται για το πρόγραμμα στους ωφελούμενους.
Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ λειτουργεί ήδη στα όρια της δυναμικότητάς του, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ανάγκες αυξάνονται. Παράλληλα, εξακολουθούν να απουσιάζουν κρίσιμες δομές όπως ένα Κέντρο Διημέρευσης για άτομα με αναπηρία και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που αποτελούν διαχρονικά αιτήματα πολλών οικογενειών.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν επίσης οι πληροφορίες για πιθανή μεταφορά του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας σε χώρο του Δημαρχείου. Πρόκειται για μια δομή που απαιτεί διακριτικότητα, ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικότητας των γυναικών που αναζητούν βοήθεια και στήριξη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσα στο 2025 ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες γονέων για τον Α’ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Καλαμάτας, με αναφορές σε εισροή νερών στις αίθουσες, υγρασίες στους τοίχους και κουβάδες στους διαδρόμους για τη συγκέντρωση των νερών. Τα περιστατικά αυτά αναδεικνύουν ότι η ύπαρξη τεχνικών παρεμβάσεων και έργων συντήρησης δεν αρκεί από μόνη της. Το ζητούμενο είναι οι δομές που φιλοξενούν παιδιά να είναι ασφαλείς, λειτουργικές και να μην παρουσιάζουν προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Τελικά, τόσο στην Παιδεία όσο και στην Πρόνοια, το βασικό ζητούμενο δεν είναι να παρουσιάζουμε λίστες έργων ή αριθμούς ωφελουμένων. Το ζητούμενο είναι να αξιολογούμε αν οι πολιτικές μας λύνουν πραγματικά προβλήματα και αν βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Οι αριθμοί έχουν αξία. Όμως πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας μαθητής, ένας ηλικιωμένος, ένα άτομο με αναπηρία, μια οικογένεια που χρειάζεται στήριξη.
Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε.
Θανάσης Τσιγαρίδης
Δημοτικός Σύμβουλος «Καλαμάτα ΜΕΤΑ», Δάσκαλος
M.Ed. Ειδικής Αγωγής, M.A. Δημόσιας Διοίκησης



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Πρόταση για Παραποτάμιο Πράσινο Δίκτυο στις Δημοτικές Ενότητες Άριος και Αρφαρών (βίντεο)
-
Σπύρος Χανδρινός: Απολογισμός 2025: Άλλη μια χαμένη χρονιά για τη Καλαμάτα! Έως πότε;
-
Χριστίνα Καντζιλιέρη: «Η Δημοτική Αρχή απέτυχε να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας»
-
100% αποτυχία για το Δήμο Καλαμάτας! Μηδέν ευρώ στο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας των 194 εκατ. ευρώ!
-
Παρκινγκ Νέδοντα: Ο Δήμαρχος επέλεξε το δικαίωμα της σιωπής…
-
«Πυρά» της ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ για τις αναθέσεις έργων στον Ταΰγετο – Καταγγελίες για αδιαφάνεια και εμπαιγμό των κατοίκων
-
Σπύρος Χανδρινός: Ζητώ την άμεση ανάκληση των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια Ύδρευσης και Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΚ!
-
Βασίλης Κανάκης: Περί Ταϋγέτου
-
Σπύρος Χανδρινός: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους κατοίκους του Ταϋγέτου!
-
Τζαμουράνης: «Ακυρώστε τη δια περιφοράς συνεδρίαση – Ανοιχτός διάλογος τώρα για την Υγεία»
-
Αναμόρφωση προϋπολογισμού και ζητήματα διαδικασίας στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας
-
Χανδρινός: Οι πολίτες διαψεύδουν… την εικονική πραγματικότητά του δημάρχου!
-
«Οι ωφελούμενοι δεν είναι αριθμοί» Παρέμβαση Θανάση Τσιγαρίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Λογοδοσίας
-
Σπύρος Χανδρινός: Η θεσμική εκτροπή και η πολιτική αναξιοπιστία του Δημάρχου Καλαμάτας
-
Οδικό δίκτυο Καλαμάτας: Από την αποσπασματικότητα στον στρατηγικό συντονισμό
-
Καταγγελίες της παράταξης «Καλαμάτα_Μετά» για αντιδημοκρατική λειτουργία στο Δημοτικό Συμβούλιο
-
Σπύρος Χανδρινός: Δεν μπορούμε να παραμένουμε θεατές στην ερήμωση της υπαίθρου
-
Καλαμάτα_Μετά: Κριτική στον δήμαρχο για ανακριβείς δηλώσεις
-
Χρειαζόμαστε σχέδιο και διαφάνεια για τα σχολεία μας
-
Ευγενία Κούβελα: «Η Δημοτική Αρχή περιορίζει τον ρόλο των μειοψηφιών – Δεν επιθυμεί δημοκρατικό διάλογο»
-
Το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων στο Δήμο Καλαμάτας
-
Καταγγελία Τζαμουράνη για «φίμωση» της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
-
Καμπανάκι Τσιγαρίδη: «Μην αφήσουμε τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης να χαθούν για την Καλαμάτα»
-
Ψήφισμα της Δημοτικής Παράταξης «Καλαμάτα ΜΕΤΑ» για τον πόλεμο στη Γάζα – Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους
-
Σφοδρή επίθεση Τζαμουράνη σε Δήμαρχο και Πρόεδρο Δ.Σ – Καταγγελία για υπονόμευση της δημοκρατίας
-
Αντιδράσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάρκινγκ του Νέδοντα – «Ζημία για το δημόσιο συμφέρον», λέει η παράταξη Καλαμάτα_ΜΕΤΑ
-
Χανδρινός: Ζητήματα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στο Δήμο Καλαμάτας
-
Χανδρινός κατά Βασιλόπουλου: «Δύο εκατομμύρια για ένα θέατρο χωρίς… αρίθμηση θέσεων!»
-
Βασίλης Κανάκης για τη χρήση του προαυλίου του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας για γλέντι
-
ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ: Απουσία ουσιαστικής διεκδίκησης για το Νοσοκομείο Καλαμάτας
Πρόσφατα Άρθρα

2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας: Πρόσκληση σε επιχειρήσεις της Μεσσηνίας για συμμετοχή στη Μαθητεία

Διπλό «χτύπημα» της Καλαμάτας: Αγγελής και Ναούμης στη Μαύρη Θύελλα!

«Δράσεις για Σένα»: Πιστοποιήθηκαν οι πρώτοι 199 ωφελούμενοι στον Δήμο Οιχαλίας

Ένα αφιέρωμα στην τοπική ιστορία του 1821 Στην Τερψιθέα Τριφυλίας, στον χώρο του Δημοτικού….

Γιώργος Καραμπάτος: «Καλαμάτα – Χτίζουμε μια πόλη ή τα προβλήματα του μέλλοντος;»
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινΤην Κυριακή στον Νερόμυλο το ετήσιο μνημόσυνο του Τάκη Τριανταφυλλόπουλου
-
Επιχειρήσεις2 ημέρες πρινΟ πρόεδρος της Καλαμάτας ακολουθεί παντού τις γεύσεις του Demetrio Pyliotis – Αυτή τη φορά στο Poseidon Ocean View
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΠρόταση για Παραποτάμιο Πράσινο Δίκτυο στις Δημοτικές Ενότητες Άριος και Αρφαρών (βίντεο)
-
πρέπει να δεις2 ημέρες πρινΠέθανε σε ηλικία 57 ετών ο Δημήτρης Κόκοτας
-
Ζωάκια2 ημέρες πρινΗ «Λευκή Νύχτα» ξεκινά από τη διεθνή έκθεση σκύλων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
-
Ταξίδια2 ημέρες πρινΝυχτερινή ανάβαση «Ο Ευκλής» στο Καλάθι με θέα την αυγουστιάτικη πανσέληνο
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΕπίσκεψη του Δημάρχου Καλαμάτας στην Αρχαία Θουρία – Νέα ευρήματα και σημαντικές αποκαλύψεις από τις αρχαιολογικές ανασκαφές
-
Αθλητικά22 ώρες πρινΔιπλό «χτύπημα» της Καλαμάτας: Αγγελής και Ναούμης στη Μαύρη Θύελλα!
















