Connect with us
dagiopoulos

Μαγειρική

Συνταγή για απίθανα πιροσκί με πατάτα -Νηστίσιμη λιχουδιά, ακαταμάχητη γέμιση

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

dagiopouloskafemauroeidis

Αφράτη λιχουδιά με ποντιακές ρίζες σε μια συνταγή που μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και αν νηστεύετε ως το Πάσχα.

Η ζύμη των πιροσκί είναι τόσο ξεχωριστή γιατί γίνεται με μαγιά. Ωστόσο, καθώς δεν περιλαμβάνει αυγά ή γάλα, μπορείτε να τη δοκιμάσετε για κλασικά πιροσκί με πατάτα, που είναι και νηστίσιμα. Φυσικά, στις κλασικές γεύσεις περιλαμβάνεται και το λουκάνικο, η φέτα ή ο κιμάς και μπορείτε με την ίδια ζύμη να φτιάξετε ό,τι λαχταράτε.

Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 με 1 ½ φιλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση: 700-800 γρ. πατάτες
2-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5-6 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (μόνο τα φύλλα)
Αλάτι και πιπέρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
Διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές από το αλευρί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ρίχνουμε τον χυλό της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το αλάτι στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια (καλό είναι να λαδώσετε τα χέρια σας) να γίνει η ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Μπορείτε να τη χτυπήσετε και στον γάντζο του μίξερ, αν διαθέτετε (όχι σε υψηλή ταχύτητα).
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μία ώρα.
Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν καλά. Όσο είναι ζεστές, τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.
Παράλληλα, μαραίνουμε το λευκό μέρος του κρεμμυδιού σε λίγο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την πατάτα, τα πράσινα φύλλα ψιλοκομμένα, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Μοιράζουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει σε 20 μέρη. Ανοίγουμε με ένα πλάστη φύλλα 10-12 εκατοστών. Τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης μια κουταλιά από τη γέμιση και κλείνουμε τις άκρες, βρέχοντας ελαφρά τα άκρα να ενωθούν.
Ζεσταίνουμε μπόλικο ηλιέλαιο και τηγανίζουμε παρτίδες-παρτίδες, ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Πηγή: iefimerida.gr

crystal-kyriakopouloslupus-bistro
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ