Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Συναντήσεις για το πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνία

Πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή, οι προγραμματισμένες συναντήσεις εργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 10:00 π.μ., στην αίθουσα «Αλ. Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο, παρουσία του  Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, του Δ/ντή Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας κ. Κυριακόπουλου, της επιτροπής δακοκτονίας και των ανάδοχων παγιδοθεσίας και ψεκασμών. Σε ανάλογη συνάντηση παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, στις 13:00 μ.μ., στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στην Κυπαρισσία που αφορούσε την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, στην οποία συμμετείχε ο Δ/ντής κ. Παρασκευόπουλος, η αντίστοιχη επιτροπή δακοκτονίας και οι ανάδοχοι της περιοχής.

Στις συναντήσεις αυτές, οι Δ/ντες έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες και ανέλυσαν τις τεχνικές λεπτομέρειες για κάθε στάδιο της διαδικασίας με στόχο την ορθολογική  εκτέλεση του προγράμματος παγιδοθεσίας και δολωματικών ψεκασμών.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έχει προϋπολογισμό για το τρέχον έτος 1,7 εκ. €, εφαρμόζεται σε 11 περίπου εκ. ελαιόδενδρα και στοχεύει στην προστασία τους. Θα πραγματοποιηθούν, μέσω του προγράμματος 3 έως 4 ψεκασμοί, ανάλογα με την περιοχή, η δε υλοποίηση του έργου γίνεται από τους προσωρινούς ανάδοχους του διαγωνισμού της Δακοκτονίας κατόπιν σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Όσον αφορά την υλοποίηση του έργου έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση ανάρτησης των παγίδων ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει και ο δολωματικός ψεκασμός, αφού συνεκτιμηθούν οι συνθήκες που καθορίζουν την διενέργειά του, δηλαδή ο αριθμός των δακοσυλλήψεων, η κατάσταση του ελαιόκαρπου, η γονιμότητα θηλυκών κα η σχέση αρσενικών – θηλυκών καθώς και οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης στις παρεμβάσεις του στις πιο πάνω συναντήσεις ανέφερε, πρωτίστως την σπουδαιότητα του προγράμματος για την ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας και ζήτησε από τους αναδόχους, ειδικά για φέτος, να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή  κατά την υλοποίηση του έργου. Αυτό, εξήγησε στη συνέχεια, επειδή ο αγροτικός πληθυσμός βιώνει για τρίτη συνεχή χρονιά μειωμένο εισόδημα, είτε λόγω μειωμένης ποιότητας παραγωγής εξαιτίας δακοπροσβολής, είτε λόγω της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου, είτε τέλος λόγω λειψυδρίας. Επιπλέον  ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο γεγονός του καύσωνα λέγοντας «συνεχίζουμε να διεκδικούμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και για το σκοπό αυτό έχουν καταρτιστεί πλήρη φάκελοι και στις δύο Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης του Νομού, οι οποίοι τεκμηριώνουν πλήρως το αίτημά μας».

 

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

καλαματα - ριζομυλος

Οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος

Θετικά γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στη συνεδρίασή του, χθες Δευτέρα 13 Ιουλίου, ως προς τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος.

Στην γνωμοδότησή του το σώμα –το οποίο εκφράζει την εκτίμηση ότι μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Υποδομών- έχει συμπεριλάβει παρατηρήσεις που κατατέθηκαν, τόσο από την πλευρά της περιφερειακής αρχής όσο και των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας παράλληλα και τις απόψεις που έχουν εκφράσει τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης, όπως και φορείς του τεχνικού κόσμου της Μεσσηνίας.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στο σώμα τόνισε ότι αν και η δική του άποψη ως προς την όδευση του εν λόγω δρόμου είναι εκπεφρασμένη πολλές φορές, γνωμοδοτεί θετικά προκειμένου να υλοποιηθεί ένα έτσι κι αλλιώς σημαντικό έργο:

«Είναι γνωστές από το παρελθόν οι απόψεις μου, καθώς εκτιμώ ότι το καλύτερο είναι η νότια ή η αποκαλούμενη παραλιακή χάραξη. Ωστόσο, ποτέ δεν είμαι της λογικής ‘ή όλα ή τίποτα’» επανέλαβε ο Π. Νίκας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Σειρά έργων και παρεμβάσεων για τον Δήμο Οιχαλίας και την Ανω Μεσσηνία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

νικας

Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δήμος Οιχαλίας

Η Περιφέρεια θα συνδράμει τον Δήμο Οιχαλίας στην υλοποίηση ουσιαστικών έργων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Αυτό σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνάντησή του, χθες Δευτέρα 13 Ιουλίου, στην Τρίπολη, με την δήμαρχο Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου.

Στην εν λόγω συνάντηση, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα διατεθούν όσες πιστώσεις είναι απαραίτητες για την αναβάθμιση της 7ης επαρχιακής οδού, μέχρι τον Επικούριο Απόλλωνα -στα όρια των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία του αναδασμού στο Δώριο και να ολοκληρωθεί η ανάλογη διαδικασία για την Ανω Μεσσηνία, ενώ διεβεβαιώθηκε παράλληλα ότι θα προχωρήσει το έργο στον χείμαρρο Χάραδρο.

Ακόμα, συζητήθηκε η προώθηση της διαδικασίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου των νερών, στον Κουμπέ στην Κάτω Μέλπεια, αλλά το γεφυριού στη Μαυροζούμαινα.

Τέλος, ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα εξευρεθούν πιστώσεις για να υπάρξει -μέσω προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας και Δήμου Οιχαλίας- ουσιαστική παρέμβαση η οποία θα αναβαθμίσει το αγροτικό οδικό δίκτυο της Ανω Μεσσηνίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Φυτική παραγωγή»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Φυτική παραγωγή» 5

Μεσσηνη πρόγραμμα κατάρτισης «Φυτική παραγωγή»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Φυτική παραγωγή» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα που αφορούσε στη διαχείριση, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Στα δύο τμήματα συμμετείχαν 23 και 25 καταρτιζόμενοι αντίστοιχα και στη διάρκεια των 150 ωρών μεταξύ άλλων διδάχτηκαν βασικές αρχές λίπανσης, εδαφολογικές απαιτήσεις, μεθόδους και σχεδιασμό άρδευσης, καλλιεργητικούς χειρισμούς και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, συγκομιδή καρπών, βιολογικά προϊόντα και τις προϋποθέσεις ένταξης στη βιολογική καλλιέργεια, κ.ά.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, έγινε αξιολόγηση και γραπτή εξέταση των συμμετεχόντων ώστε να λάβουν και τη σχετική πιστοποίηση.

Το πρόγραμμα των δύο τμημάτων ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα 13 Ιουλίου το απόγευμα. Στη λήξη του παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι ο Δήμος Μεσσήνης αποτελεί πλέον Κέντρο Εκπαίδευσης νέων αγροτών  και ευχήθηκε στους νέους αγρότες να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες που απέκτησαν από το πρόγραμμα και τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά στις καλλιεργητικές πρακτικές προς όφελος των ίδιων αλλά και των καταναλωτών. Σημείωσε πως η παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων πέρα από ποιοτικών, οι βιολογικές και υδροπονικές καλλιέργειες καθώς και οι ορθές γεωργικές πρακτικές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις μίας μελλοντικής γεωργίας βιώσιμης και προσοδοφόρας την οποία καλούνται οι νέοι αγρότες να υπηρετήσουν.

Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ