Connect with us

Ταξίδια

Στον Άγιο Παντελεήμονα Ταϋγέτου ανέβηκε ο Ευκλής, ετοιμάζεται να ανέβει στο Χαλασμένο την επόμενη Κυριακή

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Στον Άγιο Παντελεήμονα Ταϋγέτου ανέβηκε ο Ευκλής, ετοιμάζεται να ανέβει στο Χαλασμένο την επόμενη Κυριακή 1
Ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ‘Ο Ευκλής‘ την περασμένη Κυριακή εξόρμησε στον Βορειοδυτικό Ταΰγετο.
Το αγαπημένο βουνό του Νικηφόρου Βρεττάκου, τον Ταΰγετο τον θέλει “Αγαθό Γέροντα“, ο οποίος “του στάθηκε όπως ο κόρφος της Μητέρας” του !!
Ο Ταΰγετος έχει πολλά όμορφα και σηματοδοτημένα μονοπάτια και αξίζει κανείς οργανωμένα, να τα περπατήσει και να τα απολαύσει.
Πενήντα δύο φυσιολάτρες του Ευκλή γνώρισαν το σκιερό μονοπάτι των 7,45 χλμ. στην πευκόφυτη περιοχή του Ποτεισιώνα, από τον Άγιο Νικόλαο έως τον Άγιο Παντελεήμονα, στο 3εθνές σημείο των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Στον Άγιο Παντελεήμονα Ταϋγέτου ανέβηκε ο Ευκλής, ετοιμάζεται να ανέβει στο Χαλασμένο την επόμενη Κυριακή 2
Ανέβηκαν έως εκεί, για να θαυμάσουν την καταπληκτική θέα του Λακωνικού κάμπου.
Η πρόεδρος του Ευκλή Ελένη Οικονομοπούλου ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες, που δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τις δράσεις του συλλόγου καθώς και το ενεργό στέλεχος του πεζοπορικού τμήματος Διονύσιο Καλογερόπουλο, που οδήγησε με ασφάλεια τους πεζοπόρους στο μονοπάτι, επίσης τα μέλη της διοίκησης : τον Γεώργιο Ζέρβα και την Αγγελική Ματσούκα που με υπομονή ανέλαβαν τον ρόλο της ”σκούπας” και τον Γεώργιο Κότση που με το αγροτικό του υποστήριζε την ομάδα μέσα στους αγροτικού και δασικούς δρόμους.
Τέλος ευχαριστεί τον πρόεδρο της Κοινότητας της Αρτεμισίας κ. Παναγιώτη Διονυσόπουλο, που για 3η φορά άνοιξε το Σχολείο και είδαν όλοι το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που στεγάζεται σε αυτό.
Στον Άγιο Παντελεήμονα Ταϋγέτου ανέβηκε ο Ευκλής, ετοιμάζεται να ανέβει στο Χαλασμένο την επόμενη Κυριακή 3

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ (2.204 μ.)

Επόμενη εξόρμηση του δραστήριου καλαματιανού συλλόγου είναι η απαιτητική ανάβαση της ορειβατικής ομάδας του, στο όρος Χαλασμένο, την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019.
Το Χαλασμένο είναι ένα βουνό, μια απότομη κορυφή του Ταϋγέτου στα 2.204 μ. !!
Το όνομά του το οφείλει στους κεραυνούς που δέχεται !!
Βαθμός δυσκολίας Β΄ +, και ώρες πορείας 8:30 (ανάβαση και κατάβαση).
Κόστος συμμετοχής και μετακίνησης 13 ευρώ (μέλη), 15 ευρώ (μη μέλη) και 10 ευρώ (φοιτητικό).

Πληροφορίες : Στο τηλ. του Συλλόγου 27210 84844 και 697 425 2234.

Ταΰγετος.

Ο Ταΰγετος είναι η υψηλότερη Οροσειρά της Πελοποννήσου, εντεινόμενη μεταξύ των λεκανών Μεγαλόπολης – Ευρώτα και Μεσσηνίας, με μήκος 115 χλμ. περίπου, μέγιστο πλάτος 30 χιλιόμετρα και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο εντυπωσιακός ορεινός όγκος του έχει το μεγαλύτερο ύψος απ’ όλα τα βουνά της Πελοποννήσου και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως “Τρούλος του Μοριά”.
Η υψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου έχει ύψος 2.407 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, από το ομώνυμο εκκλησάκι που κτίσθηκε κοντά στην κορυφή του, ενώ στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Ταλετός.
Άλλες κορυφές είναι το Σιδηρόκαστρο (2.340 μ.), το Σπανακάκι (2.024 μ.), η Νεραϊδοβούνα (2.020 μ.), τα Γούπατα (2.031 μ.), το Κουφοβούνι (1.850 μ.), το Χαλασμένο Βουνό (2.204 μ.) κ.α.

Ταξίδια

Διήμερη εξόρμηση και ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου ο Ευκλής Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Διήμερη εξόρμηση και ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου ο Ευκλής Καλαμάτας 10

Ευκλής Καλαμάτας στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου

Ευκλής ΚαλαμάταςΗ ορειβατική ομάδα του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (11-12/7ου) πραγματοποίησε ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου στα 2407 μ. στον Προφήτη Ηλία, για να προσκυνήσει στο ξωκλήσι, το οποίο βρίσκεται εκεί αγέρωχο από τα τέλη του 19 ου αιώνα και να θαυμάσει το ”Φαινόμενο της Πυραμίδας”
   Η ομάδα με οδηγό τον Αλέξη Χρονόπουλο ξεκίνησε από το Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης στη θέση Βαρβάρα (1550 μ.) στις 2:30 π.μ. την νύχτα, για να φτάσουν στην κορυφή οι πρώτοι ορειβάτες μετά από 3 ώρες και οι υπόλοιποι ένα τέταρτο αργότερα.
   Σύμφωνα με δήλωση της προέδρου του συλλόγου Ελένης Οικονομοπούλου, όλα κύλησαν ομαλά και στις 5:45 π.μ. απόλαυσαν όλοι την ανατολή του ήλιου και μετά από λίγο την ”Πυραμίδα”, την τριγωνική σκιά της πυραμιδοειδούς κορυφής του Ταϋγέτου, που σχηματίζεται μέσα στον Μεσσηνιακό Κόλπο.
Κατά την επιστροφή τους σε απόκρημνη πλαγιά είδαν την σπηλιά , που αποφάσισε, να δώσει τέλος στην ζωή του ο πανεπιστημιακός καθηγητής Δημήτριος Λιαντίνης.
   Όλοι οι συμμετέχοντες ευχαριστούν θερμά τον οδηγό τους Αλέξη Χρονόπουλο, τον Δημήτρη Κασκούτη και τον Ηλία Κατσόγιαννη για την άψογη συνεργασία τους, προκειμένου να τους οδηγήσουν με ασφάλεια στο αγαπημένο τους βουνό, καθώς και για την φιλοξενία τον υπεύθυνο καταφυγίου Ευάγγελο Αντωνόπουλο και την σύζυγό του Δήμητρα.
   Ο Δημήτρης Κασκούτης περιγράφει στο κείμενό του, το οποίο αντιπροσωπεύει όλη την ”φιλοσοφία” της ορειβατικής ή της πεζοπορικής ομάδας του Ευκλή:

ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΚΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Ευκλής Καλαμάτας
<<__ Δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στην Ελλάδα, εδώ δεν κατοικούσαν οι Θεοί, το όνομα του το πήρε από μια γυναίκα, ένα από τα παράνομα παιδιά του Δία, την Ταϋγέτη.
__ Και στην κορφή του δεν έχει το θρόνο του ο Δίας, μια ξερολιθιά έχει για σπίτι του, τον Αη Λιά, έτσι που να φαίνεται η συνέχεια από την Ταϋγέτη στον Αη Λιά, από την Αρχαία Ελλάδα, στη σημερινή μας θρησκεία.
__ Γιατί για μας, θρησκεία μας είναι η παράδοση, αυτό που έρχεται από πολύ παλιά και είναι γραμμένο στο DNA μας, όπως και να λέγεται, θρησκεία, πρόγονοι, έθιμα.
Και μία από τις πολύ δυνατές παραδόσεις μας, είναι η παρέα. Είναι η συντροφικότητα, και όχι ο ανταγωνισμός, είναι η αλληλεγγύη, και όχι ο ατομισμός, είναι το συναίσθημα και όχι ο υπολογισμός !
__ Μια τέτοια παρέα, είμαστε τώρα, εδώ, στο Καταφύγιο Ταϋγέτου, περιμένοντας τα μεσάνυχτα, για να βαδίσουμε κατά την κορυφή του βουνού, στον Αη Λιά, άλλοι για να προσκυνήσουν και άλλοι για να θαυμάσουν, αλλά όλοι μας για να αντικρίσουμε στα νερά του κόλπου της Καλαμάτας μας, την πυραμίδα του Ταΰγετου.
__ Δεν είμαστε μικροί, δεν είμαστε χωρίς έγνοιες, άλλος είναι άνεργος, άλλος σκέφτεται τα παιδιά του, άλλος τα προβλήματα του, όμως είμαστε όλοι εδώ, μέλη του ΕΥΚΛΗ, για να απολαύσουμε για δυο μέρες τη φύση, μέσα στα μονοπάτια του Ταΰγετου, περπατώντας ο ένας πίσω από τον άλλον, όλοι μαζί, κανένας πρώτος, κανένας τελευταίος, όλοι μαζί !
Γιατί αυτό είναι ο ΕΥΚΛΗΣ Καλαμάτας. ”ΜΑΖΙ”.
Θα τα πούμε αύριο πάλι από την κορυφή….>>
Ευκλής Καλαμάτας
Υ.Γ. Εάν νομίζετε ότι είναι μεγάλο κείμενο, αφαιρέστε το κείμενο του Κασκούτη, όμως αντιπροσωπεύει τέλεια τον ”Ευκλή” μας.
Ελένη Οικονομοπούλου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας: Διήμερη ορειβατική εξόρμηση στην κορυφή του Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου στα 2407 μ.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ταϋγέτος

Ο Ευκλής στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου

Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου 2020, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής”, θα ανέβουν στον Ταΰγετο από το Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης, στην κορυφή στα 2407 μ. υψόμετρο, να προσκυνήσουν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, το οποίο βρίσκεται εκεί αγέρωχο από τα τέλη του 19 ου αιώνα.

__Θα έχουν την ευκαιρία, να θαυμάσουν και να φωτογραφίσουν το ”Φαινόμενο της Πυραμίδας” , τα σπάνια φυτά και τα αρωματικά βότανα του Ταϋγέτου.

Στις 6:30 το πρωί όλοι οι επισκέπτες πηγαίνουν στην πλευρά της κορυφής που βλέπει τη Μεσσηνία για να δουν το ”Φαινόμενο της Πυραμίδας”.

__Ο Προφήτης Ηλίας είναι μια κορυφή με σχήμα πυραμίδας και με την ανατολή του Ηλίου εμφανίζεται μια σκιά πυραμίδας σε όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο. Πραγματικά φανταστικό !!

__ Πληροφορίες: Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στο τηλέφωνο του συλλόγου 27210 84844 ή 27210 90627 και 6974252234.

Ταϋγέτος

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας: Περπάτησαν μετά από 45 χρόνια μονοπάτι στου Σελλά Τριφυλίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας μονοπάτι στου Σελλά Τριφυλίας

Ευκλής Καλαμάτας μονοπάτι στου Σελλά Τριφυλίας

Ευκλής Καλαμάτας μονοπάτι στου Σελλά ΤριφυλίαςΤην περασμένη Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” εξόρμησαν στην Τριφυλία για να περπατήσουν ένα μονοπάτι από το ορεινό χωριό Σελλά έως τον Άγιο Νικήτα στα 850 μ. υψόμετρο στο όρος Άι Λιάς.
Η απαιτητική κατά 70 % ορειβατική, σκιερή διαδρομή ήταν ανάμεσα σε πεύκα, αριές και κουμαριές, όπου όλοι και οι εξήντα περιηγητές απόλαυσαν το πρόσφατα ανοιγμένο μονοπάτι από τους ντόπιους.
   Η πρόεδρος της Κοινότητας Σελλάς Χάϊδω Παπαευθυμίου είχε προσκαλέσει τον δραστήριο καλαματιανό σύλλογο, να τους ξεναγήσει και να τους δείξει τις ομορφιές της περιοχής.
   Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά την πρόεδρο της Κοινότητας Σελλάς Χάιδω Παπαευθυμίου για την άψογη φιλοξενία, όλους τους ντόπιους που άνοιξαν το μονοπάτι, για να το περπατήσει ο Ευκλής μετά από 45 χρόνια και τέλος τον οδηγό τους Αλέξανδρο Γαραντζιώτη.
   Επόμενη προγραμματισμένη εξόρμηση του Ευκλή είναι το ορειβατικό διήμερο 11 και 12 Ιουλίου στην ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου, για να απολαύσουν το Φαινόμενο της Πυραμίδας.
Ευκλής Καλαμάτας μονοπάτι στου Σελλά Τριφυλίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ