Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Οιχαλίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS

Ανέβηκε

στις

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Οιχαλίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS 5
Κοινοποιησέ το

Αρκετά είναι τα έργα που μπορεί να υλοποιηθούν και οι προοπτικές που ανοίγονται και για τον Δήμο Οιχαλίας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS.

Για το Πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης ξεχωριστών δράσεων οι οποίες θα συμβάλλουν σε μια πιο ποιοτική εμπειρία για τους πολίτες και τις κοινότητες, διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «Μαρία Κάλλας» στον Μελιγαλά, ενημερωτική εκδήλωση παρουσία στελεχών του Πράσινου Ταμείου.

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Οιχαλίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS 6Το πρόγραμμα αυτό φέρνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην καθημερινή ζωή, δίνοντας  λύσεις με θετικό αντίκτυπο στην ένταξη των τοπικών κοινωνιών και την καθημερινή ζωή των πολιτών. «Ο Δήμος Οιχαλίας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα το ζήτημα της ανάπτυξης, καταβάλλοντας προσπάθειες να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στις τοπικές μας κοινότητες και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους, ακολουθώντας τον δρόμο της εξωστρέφειας και της διεκδίκησης. Ήδη έχουμε καταφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση να εξασφαλίσουμε κίνητρα στους δημότες μέσω της  δυνατότητας που τους παρέχεται για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Σχεδίου  Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την απολιγνιτοποίηση», σημείωσε στον χαιρετισμό της η Δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, η οποία στάθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ως τώρα με τα στελέχη του Πράσινου Ταμείου, τονίζοντας πως αυτό, αποτελεί τη βάση για μια αντίστοιχη συνέχεια που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες.

Χαρακτηριστικά ήταν όσα σημείωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Οιχαλίας Σοφιανός Γυπατίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους επιστήμονες που παρευρέθησαν, τους εκπροσώπους τους Πράσινου Ταμείου και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, για τα δεδομένα που καταγράφονται στον διευρυμένο Δήμο Οιχαλίας σε όλα τα επίπεδα. «Το μεγάλο ερώτημα είναι: Που βρισκόμαστε και που θέλουμε τον Δήμο Οιχαλίας; Όπως ανέφερε και η Δήμαρχος, στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με απώτερο σκοπό την παραμονή των νέων στο τόπο τους και την μεταστροφή της τάσης της μείωσης του πληθυσμού. Αυτό, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Ξεκίνησε την προηγούμενη θητεία με Δήμαρχο την κα Γεωργακοπούλου και σε αυτή τη θητεία, συνεχίζουμε με ζητούμενο να γίνουν παρεμβάσεις σημαντικές για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Γυπατίδης, με αίσθηση να προκαλούν όσα σημειώθηκαν για τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Οιχαλίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS 7

Σκοπός του Πράσινου Ταμείου άλλωστε, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών, οι  οποίες μπορεί να πραγματοποιηθούν με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αειφορικού Σχεδιασμού Εσωτερικών και Εξωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Μάρω Σίνου, στάθηκε σε 4 βασικούς άξονες οι οποίοι αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων χώρων με προτάσεις αειφορικών βιώσιμων αναπλάσεων, στις  πράσινες σχολικές αυλές, τους περιπάτους και τις διαδρομές φυσικής – πολιτιστικής κληρονομιάς και τον συμμετοχικό σχεδιασμό, δίνοντας παραδείγματα για δράσεις και έργα.  Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας περιβάλλοντος του Πράσινου Ταμείου Δημήτρης Μπανούσης, προσέγγισε  το Νέο Ευρωπαϊκό BAUHAUS μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE, σημειώνοντας πως μεγάλο ζητούμενο είναι να καταστεί η ζωή του… αύριο, πιο προσβάσιμη και πιο προσιτή οικονομικά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο αστικό περιβάλλον και τα έργα που θα ενταχθούν φέτος είναι αρκετά, με τους βασικούς άξονες, τρεις βάσει όσων ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, είναι η ολιστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των νέων κτιρίων, η τόνωση των αστικών οικονομιών με παράλληλη αστική και κυκλική ανάπτυξη και η διατήρηση και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Πελοποννήσου Αναστάσιος Αδαμόπουλος, ο οποίος εστίασε στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και τη σημασία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ειδικά του Νέου BAUHAUS που έρχονται ως απάντηση, όπως είπε, στις επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

https://pralina.gr/spourgitissesamikafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ