Ειδήσεις απο Μεσσηνία
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Οιχαλίας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata Times


Αρκετά είναι τα έργα που μπορεί να υλοποιηθούν και οι προοπτικές που ανοίγονται και για τον Δήμο Οιχαλίας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος BAUHAUS.
Για το Πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης ξεχωριστών δράσεων οι οποίες θα συμβάλλουν σε μια πιο ποιοτική εμπειρία για τους πολίτες και τις κοινότητες, διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «Μαρία Κάλλας» στον Μελιγαλά, ενημερωτική εκδήλωση παρουσία στελεχών του Πράσινου Ταμείου.
Το πρόγραμμα αυτό φέρνει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην καθημερινή ζωή, δίνοντας λύσεις με θετικό αντίκτυπο στην ένταξη των τοπικών κοινωνιών και την καθημερινή ζωή των πολιτών. «Ο Δήμος Οιχαλίας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα το ζήτημα της ανάπτυξης, καταβάλλοντας προσπάθειες να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στις τοπικές μας κοινότητες και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους, ακολουθώντας τον δρόμο της εξωστρέφειας και της διεκδίκησης. Ήδη έχουμε καταφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση να εξασφαλίσουμε κίνητρα στους δημότες μέσω της δυνατότητας που τους παρέχεται για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων με μεγαλύτερη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την απολιγνιτοποίηση», σημείωσε στον χαιρετισμό της η Δήμαρχος Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου, η οποία στάθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ως τώρα με τα στελέχη του Πράσινου Ταμείου, τονίζοντας πως αυτό, αποτελεί τη βάση για μια αντίστοιχη συνέχεια που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες.
Χαρακτηριστικά ήταν όσα σημείωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Οιχαλίας Σοφιανός Γυπατίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους επιστήμονες που παρευρέθησαν, τους εκπροσώπους τους Πράσινου Ταμείου και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, για τα δεδομένα που καταγράφονται στον διευρυμένο Δήμο Οιχαλίας σε όλα τα επίπεδα. «Το μεγάλο ερώτημα είναι: Που βρισκόμαστε και που θέλουμε τον Δήμο Οιχαλίας; Όπως ανέφερε και η Δήμαρχος, στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με απώτερο σκοπό την παραμονή των νέων στο τόπο τους και την μεταστροφή της τάσης της μείωσης του πληθυσμού. Αυτό, θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Ξεκίνησε την προηγούμενη θητεία με Δήμαρχο την κα Γεωργακοπούλου και σε αυτή τη θητεία, συνεχίζουμε με ζητούμενο να γίνουν παρεμβάσεις σημαντικές για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Γυπατίδης, με αίσθηση να προκαλούν όσα σημειώθηκαν για τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.

Σκοπός του Πράσινου Ταμείου άλλωστε, είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών, οι οποίες μπορεί να πραγματοποιηθούν με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων. Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αειφορικού Σχεδιασμού Εσωτερικών και Εξωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Μάρω Σίνου, στάθηκε σε 4 βασικούς άξονες οι οποίοι αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων χώρων με προτάσεις αειφορικών βιώσιμων αναπλάσεων, στις πράσινες σχολικές αυλές, τους περιπάτους και τις διαδρομές φυσικής – πολιτιστικής κληρονομιάς και τον συμμετοχικό σχεδιασμό, δίνοντας παραδείγματα για δράσεις και έργα. Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας περιβάλλοντος του Πράσινου Ταμείου Δημήτρης Μπανούσης, προσέγγισε το Νέο Ευρωπαϊκό BAUHAUS μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE, σημειώνοντας πως μεγάλο ζητούμενο είναι να καταστεί η ζωή του… αύριο, πιο προσβάσιμη και πιο προσιτή οικονομικά.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο αστικό περιβάλλον και τα έργα που θα ενταχθούν φέτος είναι αρκετά, με τους βασικούς άξονες, τρεις βάσει όσων ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, είναι η ολιστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των νέων κτιρίων, η τόνωση των αστικών οικονομιών με παράλληλη αστική και κυκλική ανάπτυξη και η διατήρηση και αποκατάστασης της βιοποικιλότητας. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Πελοποννήσου Αναστάσιος Αδαμόπουλος, ο οποίος εστίασε στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και τη σημασία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ειδικά του Νέου BAUHAUS που έρχονται ως απάντηση, όπως είπε, στις επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Δήμος Οιχαλίας: Ευχαριστίες για τη δωρεά ασφαλτόστρωσης από τον Ηλία Αποστολόπουλο στην Αμφιθέα
-
«Γη που Επιμένει»: Το 1ο Αγροτικό Φεστιβάλ τιμά τους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου στα Φίλια Οιχαλίας
-
Ο Δήμος Οιχαλίας ευχαριστεί τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την παραχώρηση του «Μπεζεστενίου» στον Μελιγαλά
-
Βιοαέριο στον Μελιγαλά: Καταγγελίες για απόκρυψη στοιχείων και αίτημα ανάκλησης της βεβαίωσης χωροθέτησης
-
Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Δήμος Οιχαλίας σε “χαβούζα” της Πελοποννήσου
-
800.000 ευρώ στον Δήμο Οιχαλίας για αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα
-
Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 201η επέτειος της Μάχης στο Κατσαρού
-
Ολοκληρώθηκε και η διαγράμμιση του στίβου στο γήπεδο του Δωρίου
-
Δήμος Οιχαλίας: Αντιδράσεις για τις «χορηγίες» της ΤΕΡΝΑ – «Οι ανάγκες των κατοίκων δεν είναι για εξαγορά»
-
Ενημερωτική Ημερίδα για το πρόγραμμα «Δράσεις για Σένα» στον Μελιγαλά – Ευκαιρία για 500 ανέργους του Δήμου Οιχαλίας
-
«Δράσεις για Σένα»: Οι άνεργοι του Δήμου Οιχαλίας ξεκίνησαν την εξειδικευμένη κατάρτιση
-
Ολοκληρώνεται η φάση επιλογής στη Μεσσηνία: Το πρόγραμμα «Δράσεις για Σένα» ξεκινά την κατάρτιση των ανέργων του Δήμου Οιχαλίας
-
Την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών ζητά ο Δήμος Οιχαλίας
-
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική βραδιά αφιερωμένη Μαρία Κάλλας στο Νεοχώριο Ιθώμης.
-
Συναυλία στην αρχαία γέφυρα της Μαυροζούμαινας «ROCKING UNDER THE BRIDGE»
-
Αυτοψία Στάθη Αναστασόπουλου στο έργο εγκατάστασης ταρτάν στο γήπεδο Μελιγαλά
-
Ενημερωτική Εκδήλωση για την Λειτουργία του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων της Δομής Μεγαλόπολης
-
Ενημέρωση για νέα Πρόσκληση Δημοσίων Παρεμβάσεων LEADER 2023-2027 στους Δήμους Οιχαλίας & Τριφυλίας
-
Ο Μάκαρης στο πλευρό των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας – Όχι στη μονάδα βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά
-
Με ταρτάν και σύγχρονο στίβο αναβαθμίζεται το Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
-
π. Φίλιππος: το παράπονο των ανθρώπων… “άνθρωπον ουκ έχω “
-
Με λαμπρότητα τιμήθηκε από το Δήμο Οιχαλίας η 200η επέτειος της Μάχης στο Κατσαρού
-
Συνάντηση Γεωργακοπούλου με Καλλίρη για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
-
Συνάντηση Δημάρχου Οιχαλίας με Λαμπρόπουλο για την παραβατικότητα στο Δήμο Οιχαλίας
-
Την Κυριακή 4 Μαΐου 2025 η 4η Ποδηλατομαγιά Άνω Μεσσηνίας
-
Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα δύο έργα ύδρευσης στο Δήμο Οιχαλίας
-
Ολοκληρώνονται οι εργασίες ασφαλτόστρωσης σε περιοχές του Δήμου Οιχαλίας
-
Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 204η επέτειος της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων
-
Στέγαστρο στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά και εργασίες βελτίωσης του κτιρίου «Costa Terra» στο Διαβολίτσι
-
Ξεκινά το καλοκαίρι στο Δήμο Οιχαλίας η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας
Πρόσφατα Άρθρα

Καλαμάτα – Παναιτωλικός 4-2: «Μαύρη Θύελλα» με τεσσάρα και πανηγυρική πρόκριση στη League Phase!

O Παναγιώτης Τζαβάρας, Άμισθος Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Καλαμάτας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Καλαμάτα: Προβολή ντοκιμαντέρ για το «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

Στην παγκόσμια ελίτ του Mölkky η Καλαμάτα – 6η θέση για την Εθνική Ελλάδας στο Nations Cup

Πλήθος κόσμου στον Πολύλοφο για την 23η Γιορτή Σύκου
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΠαναγιώτης Λύρας: «Όταν φύγει η ορχήστρα και σβήσουν τα φώτα, ποιος μένει στο χωριό;»
-
Αθλητικά2 ημέρες πρινΚαλαμάτα – Άρης: Δωρεάν πούλμαν για τους φιλάθλους της Μαύρης Θύελλας στην Τρίπολη
-
Αθλητικά16 ώρες πρινΣτην παγκόσμια ελίτ του Mölkky η Καλαμάτα – 6η θέση για την Εθνική Ελλάδας στο Nations Cup
-
Βιβλία24 ώρες πριν«Τα ηλιοβασιλέματα της ψυχής» στο ιστορικό Μανιάκι – Μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο και τον πολιτισμό
-
Αθλητικά15 ώρες πρινΚαλαμάτα – Παναιτωλικός 4-2: «Μαύρη Θύελλα» με τεσσάρα και πανηγυρική πρόκριση στη League Phase!
-
Τέχνη & Ψυχαγωγία2 ημέρες πριν«Εικόνες 2 – Μύθος-θύμησες»: Η νέα έκθεση του Παναγιώτη Τεμπελόπουλου στην Κορώνη
-
Τέχνη & Ψυχαγωγία24 ώρες πρινΈκθεση ζωγραφικής της Βλασούλας Βέβε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πριν«Το κοροϊδάκι της Δεσποινίδος» στη Μεσσήνη με ελεύθερη είσοδο
















