Connect with us

Events

Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού από τον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού από τον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών 1

Σύλλογος Φιλοπρόοδων Φιλιατρών

Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού για άλλη μια χρονιά θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, την Κυριακή 5 Απριλίου 2020 (10.30 έως 17.00) με εισηγητή το Νίκο Ζουρνατζίδη, ερευνητή, συγγραφέα και χοροδιδάσκαλο της παράδοσης του Πόντου.

Η θεματολογία του σεμιναρίου είναι: «Αναλύοντας την Ποντιακή παράδοση».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. Στη λύρα και το τραγούδι θα είναι ο Ανέστης Ιωακειμίδης και στο νταούλι ο Περικλής Κατσώτης.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί υλικό του σεμιναρίου (υλικό για τους χορούς και μουσική) και βεβαίωση συμμετοχής.

Θα προσφερθεί καφές, γλυκά, νερό και φαγητό. Μετά το σεμινάριο θα ακολουθήσει γλέντι.
Στο σεμινάριο μπορούν να πάρουν μέρος εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, δάσκαλοι χορού και χορευτές.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι 30 Μαρτίου με αίτημα του ενδιαφερομένου στο e-mail:

pantelakivivi1@gmail.com. Η συμμετοχή για κάθε μέλος είναι 30 € (κατάθεση στο λογαριασμό ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: ΑΡ. ΛΟΓ.: 6348-040030-687, ΙΒΑΝ: GR51 0171 3480 0063 4804 0030 687).

Πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο δίδονται από την πρόεδρο του Συλλόγου Παντελάκη Βιβή στο τηλέφωνο 6972297936 και από το δάσκαλο χορού Άρη Θεοδωρόπουλο στο τηλέφωνο 6938918470.
Καλούμε λοιπόν όσους αγαπούν την παράδοση και το λαϊκό μας πολιτισμό να λάβουν μέρος στο σεμινάριο.

Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού από τον Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών 2

Το who is who του Νίκου Ζουρνατζίδη

Ο Νίκος Ζουρνατζίδης γεννήθηκε στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, το Νοέμβριο του 1947. Γνώρισε το χορό από τα πρώτα βήματα της ζωής του στο χωριό του που ήταν αμιγώς ποντιακό. Από το 1964 ως το 1979 είναι χορευτής ή και χοροδιδάσκαλος στη «Λέσχη Ποντίων Καβάλας», στο Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί», στον «Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών» και στο θέατρο της «Δόρας Στράτου».

Από το 1973 άρχισε έρευνα για τη συλλογή και καταγραφή όλων των ποντιακών χορών. Η έρευνα αυτή έχει εκδοθεί με τον τίτλο: «Συμβολή στην έρευνα του ποντιακού χορού» και περιλαμβάνει τέσσερα cds: «Τραγούδια και σκοποί του Πόντου» και τέσσερα dvds: «Χοροί του Πόντου». Δίδαξε στο Λύκειο Ελληνίδων, στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής και εξακολουθεί να διδάσκει σε ποντιακούς και μη συλλόγους στην Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Με βάση τη δική του έρευνα, έγινε από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας η καταγραφή της χορευτικής ποντιακής μουσικής όλων των περιοχών με όλα της τα μουσικά όργανα.

Το 1993 μαζί με παλιούς χορευτές δημιούργησε το Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Αργώ», που μετονομάστηκε σε «Σέρρα». Είναι το πρώτο χορευτικό συγκρότημα, χρησιμοποίησε πιστά αντίγραφα των ποντιακών ενδυμασιών με όλα τους τα κοσμήματα, τα εξαρτήματα, με παραδοσιακά γυναικεία χτενίσματα και ανδρικά κεφαλοδεσίματα, ενώ χρησιμοποιεί στις παραστάσεις του όλα τα μουσικά ποντιακά όργανα και πάντα συνοδεύεται από τραγουδιστές. Τιμήθηκε το Μάιο του 2003 από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας για την έμπρακτη προσφορά του στη δημοσιοποίηση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και το Μάρτιο του 2008 από το «Ψωμιάδειον Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού» για την πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά του στην ποντιακή παράδοση. Έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: «Χορευτικές Διαδικασίες και Χοροί του Πόντου».

Το βιβλίο αυτό διδάσκονταν στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Το 2005 κατέγραψε 17 παραδοσιακά παιχνίδια που παίζονταν στον Πόντο. Τέλος, ήταν ο εμπνευστής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του πρώτου «Επιστημονικού Συμποσίου Ποντιακού Πολιτισμού» που έγινε στην Αθήνα 6 και 7 Φεβρουαρίου 2016.

Events

Οι δρόμοι της έμπνευσης και της δημιουργίας δεν κλείνουν ποτέ

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ποιητικοί Δρόμοι

“Ποιητικοί Δρόμοι”

Οι “Ποιητικοί Δρόμοι” προσαρμόστηκαν προς το παρόν, σε μια άλλη, εναλλακτική μορφή και σας προσκαλούν να τους περπατήσετε σε δρόμους διαδικτυακούς. «Βγείτε» για ένα όμορφο σεργιάνι σε μονοπάτια ορθάνοιχτα, γεμάτα φως και ελπίδα!

Γιατί οι δρόμοι της έμπνευσης και της δημιουργίας δεν κλείνουν ποτέ!

“Στο Δημοτικό” – ποίημα Γιώτας Αργυροπούλου

* Επισκεφθείτε τη σελίδα kalliergon στο fb και μάθετε περισσότερα για τη δράση “ΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ”. (https://www.facebook.com/events/18212…)

Συνέχεια ανάγνωσης

Events

Ακυρώνεται ο 15ος Μαραθώνιος Μεσσήνης, λόγω κορωνοϊού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ακυρώνεται ο 15ος Μαραθώνιος Μεσσήνης, λόγω κορωνοϊού 11

15ος Μαραθώνιος Μεσσήνης

Ο Δήμος Μεσσήνης και η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου Μεσσήνης ανακοινώνουν ότι λόγω της παγκόσμιας επιδημίας του κορωνοϊού, ακυρώνεται ο φετινός 15ος Μαραθώνιος Μεσσήνης που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου 2020.

Ο 15ος Μαραθώνιος Μεσσήνης και οι παράλληλοι αγώνες των 10 km και 3 km θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2021.

Όσοι δρομείς είχαν δηλώσει συμμετοχή και είχαν καταθέσει το αντίτιμο συμμετοχής τους, μπορούν να στέλνουν στο nissimarathon@gmail.com τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τράπεζα: Εθνική, ALPHA ή Eurobank, ΙΒΑΝ) για να τους επιστραφεί το ποσό.

15ος Μαραθώνιος Μεσσήνης

Συνέχεια ανάγνωσης

Events

«Ποιητικοί Δρόμοι» – Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

«Ποιητικοί Δρόμοι» - Προσαρμογή στα νέα δεδομένα 12

«Ποιητικοί Δρόμοι»

Οι ημέρες που διανύουμε επιβάλλουν σύνεση, υπευθυνότητα και ομοψυχία! Μένουμε σπίτι! Υπακούμε στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΕΟΔΥ, για να περιορίσουμε την εξάπλωση της πρωτόγνωρης αυτής επιδημίας.

Με βάση τα νέα δεδομένα που από λεπτό σε λεπτό αλλάζουν, προσαρμόζουμε ό,τι μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες συνθήκες. Κάποιες επιμέρους δράσεις εκ των πραγμάτων, έχουν αναβληθεί. Προτιμότερες όμως οι αναβολές, παρά οι ακυρώσεις! Οι δράσεις μας στο σύνολό τους είναι συμμετοχικές. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί, ώστε να μπορέσουμε όλοι να είμαστε εκεί για να τις υλοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον!

Η επιχειρηματικότητα αυτή τη στιγμή πλήττεται σοβαρά! Η τέχνη στον αντίποδα, ανθεί! Διαπίστωση διαχρονική και αέναη! Με απόλυτο σεβασμό και ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας, επιλέγουμε στις δύσκολες αυτές στιγμές, να αντισταθούμε και να συμπαρασταθούμε, αντιπαραθέτοντας στην “πανδημική” περιρρέουσα ατμόσφαιρα νότες ζωής! Νότες ελπίδας, μέσα από τη δύναμη της τέχνης, τη δύναμη της ποίησης!

Για όποιον λοιπόν υπάρχει ακόμη λόγος να κυκλοφορεί, οι βιτρίνες -έστω και με κατεβασμένα ρολά- του γνέφoυν να πλησιάσει και να διαβάσει επιλεγμένα ποιήματα Μεσσήνιων ποιητών. Έτσι, ως μια αχτίδα ελπίδας ότι στο βάθος του ορίζοντα υπάρχει φως! Οι δρόμοι σιγά σιγά κλείνουν… Οι “ποιητικοί δρόμοι” όμως, σιγά σιγά ανοίγουν και υπομονετικά περιμένουν την ώρα που όλοι μαζί θα τους περπατήσουμε! Το σεργιάνι στους δρόμους… τους ποιητικούς δρόμους, θα γίνει σε κάθε περίπτωση, μετατοπισμένο βέβαια χρονικά, αλλά θα γίνει! Ίσως και καλύτερα από ό,τι το φανταζόμαστε αρχικά! Ίσως τότε να το έχουμε περισσότερο ανάγκη! Μόνο, φροντίστε να είστε εκεί όλοι!!!

Εμείς, οι εκπρόσωποι της «Καλλίεργον», μιας επιχείρησης που έχει βασικό άξονα την τέχνη και τον πολιτισμό, υπηρετώντας παράλληλα για πολλά χρόνια πριν, καθαρά μόνο την τέχνη, θεωρούμε χρέος μας αυτή τη στιγμή να κρατήσουμε ακμαίο το ηθικό, άσβεστη την ελπίδα! ‘Όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει -μιας και είναι στη φύση μας και άρα μπορούμε-, αλλά γιατί ξέρουμε ότι η τέχνη μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα, σ’ αυτή τη μάχη!

Εν αναμονή λοιπόν των προσαρμοσμένων μας δράσεων και μην χάνετε την ψυχραιμία σας! Άλλη μια μεγάλη μπόρα! Θα περάσει κι αυτή, όπως και τόσες άλλες! Ας συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε και να δημιουργούμε! Θα τα καταφέρουμε!!!

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ