Connect with us

Μεσσηνία

Διπλή βράβευση για το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών

Kalamata Times

Published

on

Διπλή βράβευση για το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών 1

Διπλή βράβευση για το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών

Το θεσμό της βράβευσης Συλλόγων εφάρμοσε για πρώτη φορά η Ομοσπονδία Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας στο πλαίσιο της κοπής πρωτοχρονιάτικη πίτας που έγινε προ ημερών στην Αθήνα στο HOTEL STANLEY. Στη φετινή εκδήλωση η Ομοσπονδία επέλεξε να βραβεύσει το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών τιμώντας την 93χρονη διαδρομή του.

Για την 93 ιστορική διαδρομή του Συλλόγου Φιλοπροόδων μίλησαν ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο καθηγητής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αθανάσιος Ζέρβας και ο πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Φιλιατρινών Στάθης Χαρτάλος. Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε τη δωρεά ενός κλασσικού πιάνου για συναυλιακές δραστηριότητες και ρεσιτάλ πιάνου από το Ωδείο Αθηνών. Ενός πιάνου με ιστορική αξία αφού σε αυτό έχουν παίξει και διδάξει διακεκριμένες ιστορικές προσωπικότητες.

«Βραβεύετε το έργο μιας ολόκληρης κοινωνίας»

Διπλή βράβευση για το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών 2

Πριν την παραλαβή της πλακέτας, ευχαριστώντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Λούτο για την τιμή της βράβευσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη είπε: «Απόψε επιβραβεύετε τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων που για 93 χρόνια παρέμειναν αφοσιωμένοι στο όραμα των ιδρυτών του Συλλόγου, εμπνεύστηκαν από τις άοκνες προσπάθειες όσων τον υπηρέτησαν στο παρελθόν και παρέμειναν αφοσιωμένοι, ακούραστοι και ανιδιοτελείς εργάτες στην επιθυμία και στο στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες στον τόπο που ζουν. ο πιο σημαντικότερο μέρος των δράσεων μας είναι αυτό που έχει να κάνει με τα παιδιά. Είναι μια συνειδητή προτεραιότητα γιατί ζούμε σε μια πόλη που τα παιδιά της έχουν λιγότερες ευκαιρίες για εμπειρίες και ακόμα λιγότερες δυνατότητες για έκφραση.

Διπλή βράβευση για το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών 3Με τεράστια επιμονή και κόπο προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του χώρου, όργανα, στολές, δασκάλους. Και πιστέψτε με δεν είναι εύκολο γιατί δεν υπάρχει μια σταθερή πηγή χρηματοδότησης. Η ίδια η λειτουργία και η ύπαρξη του Συλλόγου δεν είναι δεδομένη αλλά παραμένει ένας διαρκής αγώνας.

Για μας δεν υπάρχει εργασία που δεν μπορούμε να κάνουμε για να λειτουργήσουμε. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξαν στιγμές που γονατίσαμε από κούραση, ότι δεν απογοητευτήκαμε και είπαμε μέχρι εδώ ήταν. Αρκούσε όμως το βλέμμα της ικανοποίησης ενός παιδιού που παίζει μουσική, τα πρώτα βήματα ενός εξάχρονου στο χορό, μια επιτυχημένη εκδήλωση ή η σκέψη του πόσο έχουν κοπιάσει όλοι οι προηγούμενοι στα Δ.Σ. για να πούμε «δε γίνεται, δεν έχουμε δικαίωμα να τα παρατήσουμε. Αυτός ο Σύλλογος είναι ένα χρέος που δεν εξοφλείται.

Αυτό βραβεύετε απόψε κ. πρόεδρε περήφανους και ταπεινούς εργάτες κι ένα έργο που είναι έργο μιας ολόκληρης κοινωνίας, τιμημένο από την Ακαδημία Αθηνών, ευλογημένο από την εκκλησία που φροντίζουμε, ένα έργο που πρέπει να έχει ένα πλούσιο παρελθόν, ένα δημιουργικό παρόν κι ένα μέλλον, χρήσιμο και απαραίτητο που όλοι μας πρέπει να συνεργαστούμε για να το έχει».

Διπλή βράβευση για το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών 4

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Θοδωρής Ρουσσόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Δημόπουλος, ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο σύμβουλος Άγγελος Χρονάς. Παραβρέθηκαν επίσης ο καθηγητής Αρχαιολογίας Μανώλης Κορρές, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αθανάσιος Ζέρβας, ο πρόεδρος του Μανιατάκειου ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Φιλιατρινών Στάθης Χαράλος, ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο ιδρυτής του Μουσείου Ηλιόπουλου Αντώνης Ηλιόπουλος, ο λογοτέχνης Στάθης Παρασκευόπουλος, πολλοί πρόεδροι και μέλη συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., και τον επί σειρά ετών πρώην πρόεδρο Χαράλαμπο Παγάνη. Επίσης η φιλαρμονική του Συλλόγου έδωσε συναυλία και δύο χορευτικά τμήματα ενηλίκων και παιδιών χόρεψαν χορούς της Μεσσηνίας και της Κύθνου.

Η δεύτερη βράβευση του Συλλόγου έγινε από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών στις 26 Ιανουαρίου στην εκδήλωση της «Κοπής της Πρωτοχρονιάτικη Πίτας» του στο κέντρο «Ο Γρηγόρης» στην Αγία Κυριακή.

Διπλή βράβευση για το Σύλλογο Φιλοπρόοδων Φιλιατρών

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Published

on

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 13

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Published

on

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 17

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Published

on

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ