Connect with us

Διατροφή

Πολλά τα οφέλη του πασατέμπου για την υγεία μας!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πολλά τα οφέλη του πασατέμπου για την υγεία μας! 1

Λατρεύετε τον πασατέμπο και τρώτε κάθε μέρα; Κάνετε το καλύτερο δώρο στον εαυτό σας αφού τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά!

Οι κολοκυθόσποροι, τα γνωστά σποράκια «πασατέμπο» είναι ένα σνακ με αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία. Το ποσοστό πρωτεϊνών τους κυµαίνεται µέχρι το 40% και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σιδήρου, σεληνίου, φωσφόρου αλλά και βιταμινών, όπως E, C και Α.

Ο κολοκυθόσπορος ανήκει στην οικογένεια curcubitapepo και αποτελεί το πολυτιμότερο τμήμα της κολοκύθας με πολλαπλές θρεπτικές ιδιότητες. Ο καρπός είναι ράγα μεγάλων διαστάσεων, που έχει διάφορα σχήματα και χρώματα, όπως κίτρινο, άσπρο, ροζ, πράσινο κλπ. Τα σπέρματα του καρπού είναι, κατά κανόνα , μεγάλα και πλατιά.

Υγεία

Ο κολοκυθόσπορος (ή πασατέμπος) τρώγεται ως σνακ, όπως και ο ηλιόσπορος. Τρώγεται ψημένος και αλατισμένος ή ακόμα και ωμός.

Ευεργετικός για το ουροποιητικό σύστημα

Όσον αφορά τον κολοκυθόσπορο, οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται στην προστατευτική του δράση στον προστάτη και στο ουροποιητικό σύστημα.

H αύξηση χορήγησης κολοκυθόσπορου δίνει καλύτερη κλινική εικόνα μειώνοντας την ύπαρξη κρυστάλλων ασβεστίου με παράλληλη αύξηση των επιπέδων του φωσφόρου, πυροφωσφορικού, γλυκοζαμινογλυκανών και καλίου στα ούρα.

«Σύμμαχος» κατά των φλεγμονών και κατά του μελανώματος

Το έλαιο του κολοκυθόσπορου φαίνεται ότι έχει και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, αφού μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής σε ποντίκια, όπου πειραματικά τους είχε προκληθεί αρθρίτιδα. Ακόμη, ένα πεπτίδιο του κολοκυθόσπορου, η curcomoshin έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης, μια άλλη πρωτεΐνη του κολοκυθόσπορου, η moschatin, ανέστειλε την ανάπτυξη κυττάρων μελανώματος, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Διατροφή

Τρώτε ρόδια. Το ρόδι κάνει καλό σε καρδιά, πίεση, χοληστερίνη, στυτική δυσλειτουργία, κατά του καρκίνου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ροδι

Ρόδι

Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατες μελετες αποδεικνύουν την συνεργική δράση των συστατικών του και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων (ιδίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη).

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από υπεριώδη ακτινοβολία. Πιθανές άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας, alzheimer, αρθρίτιδα, παχυσαρκία και ανδρική στειρότητα

Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού βρέθηκε πως μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της hLDL και την αρτηριοσκλήρωση καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει βρεθεί πως έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση καθώς και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.

Διατροφική Αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού.

Επίσης μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica), ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού.

Βρέθηκε πως οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για περισσότερο θρεπτικά ρόδια πρέπει να διαλέγουν ρόδια από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και/ ή κόκκινου χρώματος καρπούς γιατί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Επίσης, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια ενώ είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, συνήθως αυτά είναι και πιο ξινά.

Δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και την υπέρταση

Σύμφωνα με έρευνες το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ΄ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερα πλούσιος σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εμποδίζοντας το μεταβολισμό της χοληστερόλης (δηλ. την οξείδωση της) και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων.

Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μάλιστα, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερολης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία.

Σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, που οφείλονται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς.

Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.

Αντικαρκινική δράση

Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ρόδι επιβραδύνει την εξέλιξή του όγκου του προστάτη και συμβάλλει στην επιδιόρθωση της βλάβης στο DNA που μπορεί να προκαλέσει ογκογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που σε αφθονία υπάρχουν στο χυμό του ροδιού φαίνεται να προλαμβάνουν αλλά και να καταστέλλουν διάφορες μορφές καρκίνου,κυρίως αυτόν του προστάτη,αλλά και του δέρματος.

Αντιαλλεργικές ιδιότητες:

Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

Στυτική Δυσλειτουργία

Ο χυμός του ροδιού είναι το φυσικό υποκατάστατο του Viagra, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Καταναλώνοντας καθημερινά επί ένα μήνα ένα ποτήρι χυμό ροδιού με το γεύμα βελτιώνονται οι σεξουαλικές επιδόσεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν την καλύτερη αιμάτωση του πέους. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά, όπως και τα φάρμακα για την καταπολέμηση της ανικανότητας, αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών και το αίμα να ρέει καλύτερα.

Σημειώνεται ότι ήδη το ρόδι θεωρείται ικανό να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου του προστάτη, καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, χυμό, τσάι ή κόκκινο κρασί.

Σούπερ-αφροδισιακό το ρόδι

Αν αναζητάτε ένα φυσικό αφροδισιακό, ξεχάστε τα μύδια και πιάστε τα ρόδια! Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ».

Η ορμόνη αυτή είναι η τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.

Επιπλέον, στους άντρες επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η χροιά της φωνής (όσο περισσότερη η τεστοστερόνη, τόσο πιο βαθιά η φωνή), ενώ στις γυναίκες ενισχύει τα οστά και τους μυς.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, οι οποίοι επιστράτευσαν 58 εθελοντές ηλικίας 21 έως 64 ετών.

Όλοι τους υποβλήθηκαν σε μέτρηση της τεστοστερόνης στο αίμα κατά την έναρξη της μελέτης και μετά το πέρας της, ενώ υποβλήθηκαν και σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και αξιολόγηση 11 συναισθημάτων, μεταξύ των οποίων ο φόβος, η θλίψη, η συστολή και το στρες.

Μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων, όλοι είχαν παρουσιάσει «σημαντική αύξηση» στα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους – και μαζί, κατακόρυφη αύξηση στην ερωτική επιθυμία τους.

Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις της τεστοστερόνης κυμάνθηκαν από 16% έως 30%, ενώ η αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειώθηκε σημαντικά.

Επιπλέον, τα θετικά συναισθήματα των εθελοντών εντάθηκαν, ενώ τα αρνητικά αμβλύνθηκαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βελτίωση στην ψυχική διάθεση αλλά και στη μνήμη τους, ενώ ένιωθαν και λιγότερο στρες.

Πηγή: www.newsone.gr

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διατροφή

Γιαούρτι με μέλι και… σώθηκες: Η ατρόμητη δίαιτα που θα σας διώξει 7 κιλά σε 10 μέρες!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Γιαούρτι με μέλι και… σώθηκες: Η ατρόμητη δίαιτα που θα σας διώξει 7 κιλά σε 10 μέρες! 6

Δίαιτα – Γιαούρτι με μέλι

Η δίαιτα με γιαούρτι και μέλι είναι μια αποτελεσματική δίαιτα που βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απώλεια βάρους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΙΤΑΣ

1η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Μεσημεριανό 1 μερίδα με φαγητό της επιλογής μας
  • Απογευματινό 1 πορτοκάλι ή 1 γκρέιπφρουτ
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

2η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Μεσημεριανό 1 μερίδα με φαγητό της επιλογής μας
  • Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

3η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
  • Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

4η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
  • Απογευματινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

5η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Μεσημεριανό 200 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
  • Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

6η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
  • Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

7η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
  • Απογευματινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

8η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα
  • Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

9η Ημέρα

  • Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι
  • Μεσημεριανό 1 μερίδα με φαγητό της επιλογής μας
  • Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι
  • Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΙΤΑΣ

Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό και ροφήματα βοτάνων -Μαγειρεύουμε τις τροφές ψητές ή βραστές ή στον ατμό – Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζουμε τη δίαιτα με γυμναστική (περπάτημα, αεροβική κλπ) τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά

Επιτρέπεται

Ροφήματα βοτάνων – Καφές – Φυσικό Γλυκαντικό – Φρέσκα μυρωδικά, ελάχιστο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι, ξύδι, λεμόνι

Δεν επιτρέπεται

Αναψυκτικά – Αλκοόλ – Ζάχαρη

Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα Πριν ξεκινήσουμε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διατροφή

3 Στρατηγικές για να τρώτε πιο υγιεινά

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

3 Στρατηγικές για να τρώτε πιο υγιεινά 7

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθήνα, Msc

Πώς μπορούν οι διατροφικές σας συνήθειες να γίνουν καλύτερες; Εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκατομμύρια χρήματα ξοδεύονται σε καμπάνιες ενημέρωσης για τη διατροφή, σε τρόπους απεικόνισης των συστατικών στα συσκευασμένα τρόφιμα ώστε να είναι κατανοητά από τους καταναλωτές, επαγγελματίες υγείας δίνουν πληροφορίες τόσο σε ατομικό επίπεδο (διαιτολογικές συνεδρίες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας, χιλιάδες άρθρα γράφονται σε περιοδικά και ενημερωτικά websites και παρόλα αυτά, τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι αυξημένα και οι διατροφικές μας συνήθειες κακές.

Πόσο κακές είναι οι διατροφικές μας συνήθειες;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε δείγμα 4.600 ατόμων σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων (έρευνα ΠΑΜΕΔΥ) έδειξε πως στην Ελλάδα τρώμε πολύ ανθυγιεινά, τόσο οι ενήλικες, όσο και τα παιδιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η αναιμία και η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών (λαμβάνουμε λιγότερο σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ). Δηλαδή τρώμε πολύ, αλλά καταλήγουμε να έχουμε υποθρεψία, καθώς τρώμε τροφές υψηλών θερμίδων με χαμηλή θρεπτική αξία. Είμαστε υπέρβαροι και ταυτόχρονα υποσιτισμένοι! Οι διατροφικές μας συνήθειες μας προσδίδουν παραπάνω λιπαρά, ολικά και κορεσμένα, παραπάνω αλάτι και παραπάνω πρωτεΐνη σε σχέση με τις συστάσεις!

Πού οφείλονται οι κακές διατροφικές μας συνήθειες;

Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται και στο ότι έχουν αλλάξει και οι διατροφικές επιρροές που δεχόμαστε από το περιβάλλον… Έχει πολλαπλασιαστεί η διαθεσιμότητα φθηνών τροφών που ταυτόχρονα έχουν αυξημένες θερμίδες (γλυκά, πατατάκια, τηγανιτά, σφολιατοειδή κλπ), οι συσκευασίες έχουν αυξηθεί και οι προσφορές 2+1 ή 1+1 είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στο supermarket, με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο από πριν. Έχουμε γύρω μας άμεσα διαθέσιμο ό,τι και να σκεφτούμε, από pizza μέχρι burger και κρέπες, τρόφιμα με έντονη γεύση και θελκτική εμφάνιση. Επιπλέον, οι εφαρμογές delivery έχουν κάνει τη διάθεση φαγητού πανεύκολη και γρήγορη, και το περιβάλλον των εφαρμογών μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στο να προσθέσετε και επιπλέον τρόφιμα στο ηλεκτρονικό σας καλάθι, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην είχατε καν σκεφτεί ότι θέλετε να καταναλώσετε! Επομένως, χρειάζεται υπεράνθρωπες προσπάθειες και θέληση για να διαχιερισείτε αυτό το περιβάλλον υπερκατανάλωσης!

 

Οι καλύτεροι τρόποι για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών

Ένα ζευγάρι ερευνητών μελέτησε 96 έρευνες, οι οποίες χρησιμοποίησαν διάφορες στρατηγικές για να ωθήσουν τους ανθρώπους στο να κάνουν υγιεινές επιλογές, και σύγκρινε τα αποτελέσματά τους ώστε να καταλήξει στις πιο αποτελεσματικές. Οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν με ποια σρατηγική ώθησης μπορεί να μειωθεί η συνολική πρόσληψη θερμίδων. Θα μου πείτε βέβαια πως οι θερμίδες δεν είναι ο μόνος δείκτης υγιεινής διατροφής, αλλά είναι τόσο μεγάλα πλέον τα ποσοστά παχυσαρκίας που ακόμα και αυτή η ένδειξη είναι σημαντική.

Ως «ώθηση» οι ερευνητές θεωρούν οποιαδήποτε τεχνική που οδήγησε σε τροποποίηση της συμπεριφοράς των ατόμων, χωρίς να απαγορεύσει κάτι (πχ απαγορεύεται η κατανάλωση γλυκών) και χωρις να χρησιμοποιήσει οικονομικά κίνητρα (πχ αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα που δεν θεωρούνται υγιεινά).

Στρατηγική ώθησης 1η: Τί γνωρίζετε/ Γνωσιακή στρατηγική

Οι γνωσιακές στρατηγικές ώθησης έχουν ως στόχο να επηρεάσουν αυτά που γνωρίζετε, ώστε να σκεφθείτε περισσότερο πριν κάνετε κάποια επιλογή. Τέτοιες τεχνικές είναι η προσθήκη των θερμίδων στα πιάτα του μενού των εστιατορίων και στις συσκευασίες των σνακ τύπου σάντουιτς και wrap και η τοποθέτηση κάποια σήμανσης στα τρόφιμα που να προσδιορίζει τις υγιεινές επιλογές, όπως για παράδειγμα ένα σιτάρι ή μία καρδιά σε τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες. Δυστυχώς, αυτή η στρατηγική φάνηκε πως είναι η λιγότερο αποδοτική, καθώς το αποτέλεσμα στη μείωση των ημερήσιων θερμίδων είναι μόνο 64kcal λιγότερες από την τυπική πρόσληψη. Συνεπώς, χρειάζεται κάτι επιπλέον από την απλή προώθηση της διατροφικής γνώσης.

Στρατηγική ώθησης 2η: Πώς αισθάνεστε/ Συναισθηματική στρατηγική

Αυτές οι στρατηγικές έχουν ως στόχο, όχι το τί γνωρίζετε για το τρόφιμο, αλλά, το πώς θα γίνει το υγιεινό τρόφιμο πιο ελκυστικό και επιθυμητό. Βασίζονται στην αλλαγή του πώς αισθάνεστε σχετικά με ένα φαγητό και μία συγκεκριμένη επιλογή. Μία τέτοια στρατηγική ώθησης είναι η λεκτική παρουσίαση του τροφίμου στον κατάλογο του εστιατορίου. Για παράδειγμα, θα ήταν πιο πιθανό να παραγγείλετε ένα φιλέτο με βραστά λαχανικά ως συνοδευτικό ή ένα φιλέτο με χειμερινά λαχανικά μαγειρεμένα σε ζωμό εσπεριδοειδών, πασπαλισμένα με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και σταγόνες εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου; Εγώ με βεβαιότητα θα παρήγγελνα τη 2η εναλλακτική, παρότι αφορά το ίδιο τρόφιμο! Μία άλλη στρατηγική είναι η εμφάνιση φωτογραφιών μόνο των υγιεινών επιλογών, σε έναν κατάλογο εστιατορίου. Ως προς την αποτελεσματικότητά τους, οι συναισθηματικές στρατηγικές ώθησης έχουν μείωση κατά 130kcal σε σχέση με την τυπική πρόσληψη.

Στρατηγική ώθησης 3η: Τί να πράξετε/ Συμπεριφορική στρατηγική

Οι συμπεριφορικές τεχνικές έχουν ως στόχο να αλλάξουν αυτό που θα κάνετε, ανεξάρτητα από το τί γνωρίζετε ή τί νιώθετε, και μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς καν να το καταλάβετε! Για παράδειγμα, η τοποθέτηση των σαλατών και των φρουτοσαλατών σε βολικές συσκευασίες στην είσοδο του ταχυφαγείου και η τοποθέτηση των λιγότερο υγιεινών τροφών στο πίσω μέρος του καταστήματος ή σε πάγκο όπου θα πρέπει να σας το σερβίρει υπάλληλος, είναι πιθανό να σας οδηγήσουν στο να αγοράσετε τη σαλάτα ή τη φρουτοσαλάτα, έναντι μίας σφολιάτας ή ενός τηγανιτού τροφίμου. Επιπλέον, η χρήση μικρών πιάτων για το φαγητό και μεγαλύτερων πιάτων για τη σαλάτα θα σας οδηγήσουν στο να προσλάβετε λιγότερες θερμίδες από τρόφιμα που είναι θερμιδικά πυκνά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα. Μάλιστα, αυτό αποδεικνύεται και από τις έρευνες, καθώς η στρατηγική αυτή οδηγεί στη μεγαλύτερη μείωση θερμίδων, κατά 200-300kcal σε σχέση με την τυπική πρόσληψη!

Συμπερασματικά, το ότι γνωρίζουμε περισσότερα για την υγιεινή διατροφή και για το τί είναι καλό να τρώμε φαίνεται πως δεν οδηγεί εν τέλει στη βελτίωση της διατροφικής μας συμπεριφοράς, παρότι έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά χρήματα σε αυτή τη στρατηγική! Η ευκολία και η άνεση εξακολουθούν να υπονομεύουν την απόκτηση καλών συνηθειών, συνεπώς είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι ώστε η υγιεινές επιλογές να είναι πιο εύκολες και βολικές! Κάποιοι τρόποι για να συμβεί αυτό είναι οι ακόλουθοι:

  • Χρήση μικρότερων πιάτων για τα κυρίως γεύματα και μεγαλύτερων πιάτων για τις σαλάτες και τα φρούτα.
  • Χρήση μεγάλων ποτηριών για το νερό και μικρών για τα ροφήματα με θερμίδες, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το αλκοόλ.
  • Τοποθέτηση των υγιεινών τροφών σε ορατά σημεία μέσα στο σπίτι και εύκολα προσβάσιμα, όπως τα φρούτα στον πάγκο της κουζίνας ή στις μπροστινές θέσεις του ψυγείου.
  • Απόκρυψη των τροφών με πολλές θερμίδες (μπισκότα, πατατάκια, πραλίνα φουντουκιού) σε ψηλά ράφια ή μέσα-μέσα στο ντουλάπι, ώστε να μην είναι άμεσα ορατά.
  • Μαγείρεμα απλών συνταγών που δε χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία, όπως ψητά στο φούρνο, λαδερά κατσαρόλας, όσπρια, και παρασκευή ποσότητας για 2 ή 3 ημέρες, ώστε να μη μαγειρεύετε συνέχεια και τελικά το θεωρήσετε κουραστικό.

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθήνα, Msc

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ