Connect with us
Επιμελητηρίο

Γυναίκα & Παιδί

Ποιες παθήσεις «χτυπάνε» τις γυναίκες μετά τα σαράντα

Ανέβηκε

στις

Ποιες παθήσεις «χτυπάνε» τις γυναίκες μετά τα σαράντα 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Μετά τα 40 οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα είναι πολλές και σημαντικές. Ο οργανισμός έχει διαφορετικές βιολογικές ανάγκες, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να λάβουμε τα μέτρα μας για να τον προστατέψουμε από παθήσεις που «χτυπούν» την πόρτα σε αυτές τις ηλικίες.

Υψηλή αρτηριακή

Αρτηριακή πίεση, είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στην καρδιά, στα αγγεία ή γενικότερα στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση διπλασιάζει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών νοσημάτων στα οποία περιλαμβάνονται η στεφανιαία καρδιοπάθεια, όπως το έμφραγμα. Παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Ένας από τους λόγους που ανεβαίνει η πίεση με το πέρασμα της ηλικίας είναι η αύξηση του βάρους. Τους ίδιους κινδύνους εγκυμονούν η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε την διατροφή σας, ειδικά τώρα τις γιορτές.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής. Σε αυτήν τη μορφή διαβήτη το πάγκρεας συνεχίζει κανονικά να παράγει ινσουλίνη, όμως, η ποσότητα δεν είναι αρκετή, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να την χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Καθώς περνούν τα χρόνια  σταματάει να παράγει ινσουλίνη και αυτό οδηγεί τους διαβητικούς να χρειάζονται θεραπεία με ινσουλίνη. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, είναι απαραίτητο να προσέχουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να μην κάνουμε υπερβολές. Η γυμναστική επίσης, βοηθάει σημαντικά στην διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Συνήθως, τα συμπτώματα του συγκεκριμένου διαβήτη εμφανίζονται σταδιακά και ποικίλουν. Αν παρατηρήσετε συχνές ουρολοιμώξεις, λοιμώξεις στα ούλα, μούδιασμα στα άκρα ή έντονο κνησμό, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Επειδή όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, καλό θα ήταν να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος.

Οστεοπόρωση

Mετά την ηλικία των 40 ετών αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για οστεοπόρωση, ειδικά για τις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Χαρακτηριστικό της οστεοπόρωσης είναι ότι η οστική μάζα μειώνεται σταδιακά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα άκρων και σε ακραίες περιπτώσεις και της σπονδυλικής στήλης. Σύμφωνα με τα ποσοστά που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως πάσχει από οστεοπόρωση. Η επαρκής κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, πρόσληψη βιταμίνης D και η γυμναστική αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ύπουλης πάθησης.

Κατάθλιψη

H μετάβαση προς την εμμηνόπαυση (περιεμμηνόπαυση) συνοδεύεται από πολλές ορμονικές αλλαγές και διαταραχές στην περίοδο. Αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν εκτός από το σώμα και την ψυχολογία. Επιπλέον, στην περίπτωση υπερβολικού άγχους τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται, οδηγώντας μέχρι και στην κατάθλιψη. Ο τρόπος που βλέπει μια γυναίκα την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση. Καλό θα ήταν, πρώτον, να προσέχετε την διατροφή σας καθώς τροφές με υψηλό γλυκαντικό δείκτη ανεβοκατεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που προκαλεί μεταβολές στη διάθεση. Και δέυτερον να γυμνάζεστε συχνά καθώς με την άθληση εκκρίνονται ενδορφίνες, ουσίες δηλαδή που έχουν θετική επίδραση στην διάθεσή μας.

Στην ηλικία των 40 είναι σημαντικό να προσέχουμε τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές μας συνήθειες, γιατί έτσι μπορούμε να προλάβουμε σημαντικά προβλήματα υγείας. Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα σας. Αν παρατηρήσετε έντονες σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΠΗΓΗ 

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ